ANNONS

Det är inte bara sladdar som kan trassla när man lyssnar på ljudböcker i mobilen. Lika svårt är att bestämma vad man ska kalla de digitala tjänsterna för att läsa och lyssna på böcker i mobilen. Foto: iStock.

Ljudbokstjänster, streamingtjänster eller vad ska vi kalla Storytel, Nextory och Bookbeat?

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Kärt barn har många namn. Men vi har lite svårt att bestämma oss för vad vi ska kalla de nya … tjänsterna för digitala böcker. Ljudbokstjänsten Storytel, boktjänsten Nextory och streamingtjänsten Bookbeat.

Det kanske är ett i-landsproblem att vi inte har en enhetlig benämning på de appar och bakomliggande tjänster där vi numera konsumerar merparten av våra digitala böcker.


ANNONS


Jag har funderat en del över det de senaste veckorna när jag läst våra egna texter. Vi kallade dem för streamingtjänster i början. Men då behöver man nästan förtydliga att det är för böcker och inte för film eller musik. Som i Danmark där de ibland använder ordet ”ljudboksstreamingtjänster” (fast på danska då).


ANNONS


Strömmade ljudböcker läser jag ibland, men vem vet egentligen vad strömmad är? Och säger folk utanför branschen verkligen streamingtjänster om Netflix och HBO?

Nextory kallar sig för boktjänst i sina pressreleaser. Bookbeat använde beteckningen streamingtjänst i veckan och använder formuleringen ”BookBeat är en av Europas ledande streamingtjänster för ljudböcker och e-böcker”.

Jag letar vidare i pressreleaserna och hittar formuleringen ”Storytel är norra Europas största streamingtjänst för ljudböcker och e-böcker”. Men i samma release sägs samtidigt att bolaget erbjuder en ”abonnemangstjänst för ljudböcker och e-böcker under varumärkena Storytel och Mofibo”. Och när man googlar så läser jag i en beskrivning från Storytel själva: ”Sveriges största digitala boktjänst”.

När Svenska Förläggareföreningen beskriver dessa tjänster så kallas de för ”digitala abonnemangstjänster”. Författarförbundet har fastnat för beteckningen ”strömningstjänsterna”.

Ofta betonas ljudboken. När TT ska beskriva marknadsledarens expansion så dyker ”ljudboksföretaget Storytel” upp och i Dagens Nyheter förekommer ”ljudboksbolaget” och ”ljudbokstjänsten” men i en artikel även ”bokströmningstjänster”. I en annan rubrik benämns Bookbeat som ”ljudboksappen”.

Det luriga är förstås att det inte bara är ljudböcker utan även eböcker som streamas. Eller strömmas. Och i vissa fall är det ärligt talat inte streaming eftersom man ofta laddar ner hela boken i offlineläge.

Är det inte dags att vi bestämmer oss för vad de ska kallas? Vi på Boktugg är sannerligen inga föredömen. Jag vet att vi använt både ljudbokstjänster och streamingtjänster och abonnemangstjänster (eller rentav snarlika prenumerationstjänster).

Eller så kommer vi att landa i att Storytel blir så generiskt att alla kommer att storytela böcker? Ungefär som jag hörde en bekant säga ”jag har googlat på Bing”.

LÄS ÄVEN: Stort test av ljudbokstjänster, ljudboksappar, boktjänster, digitala abonnemangstjänster eller vad man nu ska kalla dem

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL