ANNONS

Ljudbokstjänster, streamingtjänster eller vad ska vi kalla Storytel, Nextory och Bookbeat?

Det är inte bara sladdar som kan trassla när man lyssnar på ljudböcker i mobilen. Lika svårt är att bestämma vad man ska kalla de digitala tjänsterna för att läsa och lyssna på böcker i mobilen. Foto: iStock.

Kärt barn har många namn. Men vi har lite svårt att bestämma oss för vad vi ska kalla de nya … tjänsterna för digitala böcker. Ljudbokstjänsten Storytel, boktjänsten Nextory och streamingtjänsten Bookbeat.

Det kanske är ett i-landsproblem att vi inte har en enhetlig benämning på de appar och bakomliggande tjänster där vi numera konsumerar merparten av våra digitala böcker.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Jag har funderat en del över det de senaste veckorna när jag läst våra egna texter. Vi kallade dem för streamingtjänster i början. Men då behöver man nästan förtydliga att det är för böcker och inte för film eller musik. Som i Danmark där de ibland använder ordet ”ljudboksstreamingtjänster” (fast på danska då).

Strömmade ljudböcker läser jag ibland, men vem vet egentligen vad strömmad är? Och säger folk utanför branschen verkligen streamingtjänster om Netflix och HBO?

Nextory kallar sig för boktjänst i sina pressreleaser. Bookbeat använde beteckningen streamingtjänst i veckan och använder formuleringen ”BookBeat är en av Europas ledande streamingtjänster för ljudböcker och e-böcker”.

Jag letar vidare i pressreleaserna och hittar formuleringen ”Storytel är norra Europas största streamingtjänst för ljudböcker och e-böcker”. Men i samma release sägs samtidigt att bolaget erbjuder en ”abonnemangstjänst för ljudböcker och e-böcker under varumärkena Storytel och Mofibo”. Och när man googlar så läser jag i en beskrivning från Storytel själva: ”Sveriges största digitala boktjänst”.

ANNONS

När Svenska Förläggareföreningen beskriver dessa tjänster så kallas de för ”digitala abonnemangstjänster”. Författarförbundet har fastnat för beteckningen ”strömningstjänsterna”.

Ofta betonas ljudboken. När TT ska beskriva marknadsledarens expansion så dyker ”ljudboksföretaget Storytel” upp och i Dagens Nyheter förekommer ”ljudboksbolaget” och ”ljudbokstjänsten” men i en artikel även ”bokströmningstjänster”. I en annan rubrik benämns Bookbeat som ”ljudboksappen”.

Det luriga är förstås att det inte bara är ljudböcker utan även eböcker som streamas. Eller strömmas. Och i vissa fall är det ärligt talat inte streaming eftersom man ofta laddar ner hela boken i offlineläge.

Är det inte dags att vi bestämmer oss för vad de ska kallas? Vi på Boktugg är sannerligen inga föredömen. Jag vet att vi använt både ljudbokstjänster och streamingtjänster och abonnemangstjänster (eller rentav snarlika prenumerationstjänster).

Eller så kommer vi att landa i att Storytel blir så generiskt att alla kommer att storytela böcker? Ungefär som jag hörde en bekant säga ”jag har googlat på Bing”.

LÄS ÄVEN: Stort test av ljudbokstjänster, ljudboksappar, boktjänster, digitala abonnemangstjänster eller vad man nu ska kalla dem


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se