Dagens boktips med mera – 25 september 2019

Ibland är en ny bana allt som krävs, och det visste William Faulkner. Som romanförfattare slog han igenom, om än det dröjde länge det också. Men flerfaldigt prisbelönt blev han redan under sin livstid.

William Faulkner fick Nobelpriset i litteratur och Pulitzerpriset – två gånger.

En författare som bytte bana – med framgång

Ibland börjar en författare inom ett helt annat område än det som hen senare slår igenom inom. Så var det för William Faulkner, som föddes på den här dagen 1897, i New Albany i Mississippi, USA. Faulkner började faktiskt som poet, men vi vet ju alla att det var som romanförfattare han gjorde sig ett namn. Bland hans största verk finns Stormen och vreden, Ljus i augusti och En legend, för vilken han också fick Pulitzerpriset 1955, ett pris han fick en andra gång 1966, men då postumt. Han fick också Nobelpriset i litteratur 1949.

Bland hans böcker hittar du också på svenska bland annat Det allra heligaste och Alla de döda piloterna (slutsålda i bokhandeln men finns begagnat). Många av hans verk är färgade av en samhällskritisk pessimism, och ämnena var ofta rotade i missförhållanden i samhället och mellan människor.

Om att skriva sa han en gång till The Paris Review: En bra konstnär är övertygad om att ingen är bra nog att ge honom råd. Han har en överlägsen fåfänga. Oavsett hur mycket han beundrar äldre skribenter, så vill han bevisa att han är bättre.

Han hade en kärleksaffär med svenska Else Jonsson och ett par av deras kärleksbrev har förekommit i Dagens Nyheter. De skrev: ”William Faulkners första kärleksbrev till Else Jonsson, daterat den 15 december 1950, följdes av ytterligare tretton innan de träffades i Paris i april 1951. I breven uppehåller sig Faulkner ofta och ingående vid Elses kropp och sina minnen av den. Han skriver att de måste vara tillsammans igen tills det inte längre fanns några hemliga delar av hennes kropp som han inte rört vid. Han vill lära Else Jonsson att lyssna på hans kärlek på engelska och att hon ska lära honom att älska med henne på svenska, skriver han.

Nya böcker som släpps idag

Idag trettiotvå nya böcker, och en lagom uppladdning inför bokmässan senare i veckan.

Bestulen

Bestulen

En oväntad förälskelse

En oväntad förälskelse

Den stumma döden

Den stumma döden

Denna dag i Boktuggs historia – 25 september

2018 var senaste nyheten att Mondial ger ut tv-serien Skam som bok i Sverige och Johannes Pinter förvandlar barns kreativa förmågor till superkrafter i serien Monster monster

2017 skrev vi om att Fredrik Backman skänker Bröderna Lejonhjärta till 600 barn och Nazistdemonstration kortas och flyttas längre bort från Bokmässan.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL