ANNONS

Läsare lever två år längre än icke-läsare – böcker bättre än tidningar

Läser du mycket böcker? Bra, då är chansen större att du lever längre – och dessutom håller du din hjärna på alerten. Foto: Istock

Att läsa böcker kan förbättra livet på flera sätt. Studier visar att läsning kan motverka nedbrytningen av hjärnan och dessutom bidra till ett längre liv.

I en artikel från World Economic Forum presenteras en lista över läsningens hälsosamma effekter. De två mest intressanta punkterna handlar om två olika studier som visar att personer som läser böcker statistiskt sett lever längre, och att läsning bidrar till att hålla igång hjärnkapaciteten och därigenom motverkar demens.

Enligt en studie från Yale lever människor som läser böcker i ungefär två år längre än de som inte gör det. Läsning förlänger livet oavsett andra faktorer som kön, inkomst och utbildning. Även de som läser tidningar lever längre, men inte lika länge som bokläsarna.

ANNONS

”Bokläsning bidrog till en överlevnadsfördel som var betydligt större än läsning av dagstidningar eller tidskrifter. Jämfört med personer som inte läser böcker har bokläsare en överlevnadsfördel på 23 månader”, skrev författarna till studien.

För att hålla demensen borta är det viktigt att aktivera hjärnan, menar Alzheimer’s Society. Också hjärnan behöver träning, och att läsa utmanande böcker kan vara en sådan aktivitet. Genom att regelbundet utmana sig själv psykiskt bygger man upp hjärnans förmåga att hantera sjukdom.

Så där ja, nu är det bevisat – igen. Läsning är hälsosamt.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL