fbpx

Läsare lever två år längre än icke-läsare – böcker bättre än tidningar

Läser du mycket böcker? Bra, då är chansen större att du lever längre – och dessutom håller du din hjärna på alerten. Foto: Istock

Att läsa böcker kan förbättra livet på flera sätt. Studier visar att läsning kan motverka nedbrytningen av hjärnan och dessutom bidra till ett längre liv.

I en artikel från World Economic Forum presenteras en lista över läsningens hälsosamma effekter. De två mest intressanta punkterna handlar om två olika studier som visar att personer som läser böcker statistiskt sett lever längre, och att läsning bidrar till att hålla igång hjärnkapaciteten och därigenom motverkar demens.

Enligt en studie från Yale lever människor som läser böcker i ungefär två år längre än de som inte gör det. Läsning förlänger livet oavsett andra faktorer som kön, inkomst och utbildning. Även de som läser tidningar lever längre, men inte lika länge som bokläsarna.

ANNONS

”Bokläsning bidrog till en överlevnadsfördel som var betydligt större än läsning av dagstidningar eller tidskrifter. Jämfört med personer som inte läser böcker har bokläsare en överlevnadsfördel på 23 månader”, skrev författarna till studien.

För att hålla demensen borta är det viktigt att aktivera hjärnan, menar Alzheimer’s Society. Också hjärnan behöver träning, och att läsa utmanande böcker kan vara en sådan aktivitet. Genom att regelbundet utmana sig själv psykiskt bygger man upp hjärnans förmåga att hantera sjukdom.

Så där ja, nu är det bevisat – igen. Läsning är hälsosamt.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny