Dagens boktips med mera – 19 september 2019

Serien om Harry Potter har sålt i en halv miljard och karaktärerna är numera kända av nästan varenda läsande människa. Idag fyller Hermione Granger år.

Idag fyller karaktären Hermione Granger från Harry Potter år, hon föddes 19 september 1979.

Trollkonster på hög nivå i bästsäljande serie

Idag kastar vi oss rakt in i litteraturens värld och gratulerar Hermione Granger, karaktär i serien om Harry Potter. Hon är en av huvudpersonerna tillsammans med Harry själv och Ron Weasley. De börjar på trollkonstskolan Hogwarts som elvaåringar och vi följer dem sedan under flera år, efterhand som de kämpar mot mörkrets härskare Voldemort.

Hermione Granger är framställd som en flitig ung häxa, med huvudet på skaft. Hon är också halvblod, vilket innebär att hon är till hälften mugglare (vanlig människa) och till hälften av magiskt blod. Mot slutet av serien inleder hon ett förhållande med Ron Weasley, och om det har författaren Rowling sagt: Jag skrev fram förhållandet mellan dem, mest för att det var så jag föreställt mig att det skulle utvecklas från början. Jag ångrade mig lite efteråt, hon hade passat bättre med Harry. Ett uttalande många blev upprörda över.

Hon förklarade senare att hon mer såg Harry och Hermione som tvillingsjälar, medan Ron och Hermione var som att motsatser dras till varandra. De balanserar varandra.

Några av böckerna i serien om Harry Potter är Harry Potter och den flammande bägaren, Harry Potter och hemligheternas kammare, Harry Potter och Dödsrelikerna, Harry Potter och Fenixorden, Harry Potter och halvblodsprinsen, Serien består av sju kapitelböcker, och 2016 släpptes även manuset till pjäsen Harry Potter och det fördömda barnet, som utspelar sig omkring 20 år efter den ursprungliga serien. Flera andra relaterade böcker och filmmanus har getts ut, även på svenska.

Nya böcker som släpps idag

Idag kommer 16 böcker, svenska eller översatta till svenska.

W

W

Denna dag i Boktuggs historia – 19 september

2018 kunde ni läsa att Välkände författaren Magnus Utvik blir kommunförfattare i Strängnäs och Stort test 2018: Storytel vs BookBeat vs Nextory vs Bokus Play – välj ljudbokstjänst

2017 skrev vi om att Storytel köper bolag i tre länder – Bulgarien, Turkiet och Island och Karolina Ek blir pocketansvarig på Norstedts

2016 berättade vi att Sänkt eboksmoms kan bli verklighet – om ett par år, Windows eller Google Apps – en av många it-frågor för Storytel och Norstedts och Bonnier får miljardlån av EU för att digitalisera

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,