fbpx

Sänkt eboksmoms kan bli verklighet – om ett par år

Idag gick tiden ut för synpunkter i frågan om moms på digitala publikationer, däribland eböcker, till EU-kommissionen. Nu hoppas alla på ett lagförslag redan i höst om att medlemsländerna ska tillåtas ge reducerad moms även på digitala publikationer.

Tryckta böcker och dagstidningar och andra publikationer tillåts av EU ha en lägre momssats (minst 5 procent) och rentav undantag som gör utvalda publikationer momsfria. Men digitala versioner av exakt samma publikationer måste ha normal momssats.

För svensk del har detta skapat absurda situationer där en pappersbok har 6 procents moms medan samma bok som ebok får 25 procents moms. Än mer absurt är det på ljudböcker där audio-CD eller till och med MP3-CD-skivor har 6 procents moms medan en nedladdad eller streamad bok i MP3-format får 25 procents moms.

ANNONS

Flera länder har försökt sig på att sätta lägre moms på eböcker, bland annat Luxemburg och Frankrike, och fått bakläxa av EU. Men sedan den 1 januari 2015 så gäller att moms på elektroniska tjänster ska tas ut i det land där kunden befinner sig, vilket innebär att företag inte längre kunde dra nytta av att placera sig i ett ”lågmomsland” och sälja böcker därifrån.

EU har nu förstått att momssystemet måste utvecklas i takt med den digitala ekonomin och EU-kommisionen har meddelat att det redan i höst ska läggas fram ett lagförslag som tillåter medlemsländerna att använda samma momssats på elektroniska publikationer som på tryckta.

Mellan den 25 juli och den 19 september 2016 har nu berörda parter runtom i EU kunnat lämna synpunkter runt frågan. Bland annat vill EU försöka definiera var som är elektroniska böcker och tidningar.

Något som tidigare bromsat lägre moms på eböcker har varit gränsdragningen mellan böcker, spel och film. Även om man nu säger att en ebok är en bok så finns givetvis gråzonen. Hur hanteras exempelvis en bok med flera slut? Där du i slutet av ett kapitel får tre val och baserat på detta ska bläddra till en viss sida i pappersboken eller klicka på en länk i eboken – är det fortfarande en bok eller blir det ett spel?
Och vad skulle hända om någon fick för sig att göra en ebok av målarböckerna för vuxna där du färglägger genom att zooma in och måla med fingrarna på din surfplatta? Spel eller bok?

På samma sätt kan man tänka sig att interaktiva barnböcker hamnar i en svårdefinierad gråzon. När det gäller andra publikationer som dagstidningar är det istället bruket av video som skapar problem. När en nyhetsartikel finns både i text och tillhörande videoklipp – är det då fortfarande en publikation som ska få lägre moms eller är det då tv/film med normal moms?

Så även om ett lagförslag faktiskt kommer i höst så måste lagförslaget först antas av EU och därefter blir det en politisk fråga i Sverige som ska bestämma om vi vill sänka momsen och i så fall till vilken nivå. Nu har ju Sverige tidigare drivit frågan om sänkt eboksmoms i EU så det logiska är förstås att riksdag och regering handlar snabbt – men med tanke på det parlamentariska läget och fokus på skattehöjningar ska man inte ta något för givet.

Vågar vi hoppas på sänkt moms på eböcker och digitala ljudböcker redan 2017?


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny