ANNONS

Nätbokhandlar stoppar vaccinkritisk barnbok

Efter kraftig kritik mot boken Hälsa för barn dras den tillbaka från två stora nätbokhandlar. Foto: Istock

Både Adlibris och Bokus har dragit tillbaka boken Hälsa för barn efter att den visat sig ha vaccinkritiskt innehåll.

Aftonbladet rapporterar om en barnbok med vaccinkritiskt innehåll som tidigare såldes hos de båda nätbokhandlarna. Det handlar om boken Hälsa för barn, skriven av Stefan Whilde och utgiven av Recito den 22 augusti 2019. Efter ett avslöjande av Dagens ETC följt av starka reaktioner i sociala medier har både Adlibris och Bokus dragit tillbaka boken från sitt sortiment.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Vi har 16 miljoner titlar i vårt sortiment. Det kommer in tusentals titlar varje månad. Det är väldigt svårt för oss att hålla kontroll på vilka titlar som faktiskt kommer upp. Vi har rutiner men ibland slinker vissa titlar igenom, säger Elias Vieglins, pressansvarig på Adlibris, till Aftonbladet.

En ny kritikvåg kom efter att boken hade dragits tillbaka, som handlade om att nätbokhandlarna inskränkte yttrandefriheten genom att stoppa boken.

– Som alla privata aktörer väljer vi vad vi vill sälja. I det här fallet handlar det inte om censur. Vi går på WHO:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har valt att inte sälja böcker som är direkt farliga för människor, som vaccinkritiska böcker riktade mot barn, säger Vieglins.

Läs mer om hur Adlibris hanterar böcker som på ett eller annat sätt anses vara olämpliga.

ANNONS

❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se