Nätbokhandlar stoppar vaccinkritisk barnbok

Efter kraftig kritik mot boken Hälsa för barn dras den tillbaka från två stora nätbokhandlar. Foto: Istock

Både Adlibris och Bokus har dragit tillbaka boken Hälsa för barn efter att den visat sig ha vaccinkritiskt innehåll.

Aftonbladet rapporterar om en barnbok med vaccinkritiskt innehåll som tidigare såldes hos de båda nätbokhandlarna. Det handlar om boken Hälsa för barn, skriven av Stefan Whilde och utgiven av Recito den 22 augusti 2019. Efter ett avslöjande av Dagens ETC följt av starka reaktioner i sociala medier har både Adlibris och Bokus dragit tillbaka boken från sitt sortiment.

– Vi har 16 miljoner titlar i vårt sortiment. Det kommer in tusentals titlar varje månad. Det är väldigt svårt för oss att hålla kontroll på vilka titlar som faktiskt kommer upp. Vi har rutiner men ibland slinker vissa titlar igenom, säger Elias Vieglins, pressansvarig på Adlibris, till Aftonbladet.

En ny kritikvåg kom efter att boken hade dragits tillbaka, som handlade om att nätbokhandlarna inskränkte yttrandefriheten genom att stoppa boken.

– Som alla privata aktörer väljer vi vad vi vill sälja. I det här fallet handlar det inte om censur. Vi går på WHO:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har valt att inte sälja böcker som är direkt farliga för människor, som vaccinkritiska böcker riktade mot barn, säger Vieglins.

Läs mer om hur Adlibris hanterar böcker som på ett eller annat sätt anses vara olämpliga.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL