Håkan Rudels: Vi gillar den timbaserade modellen

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Revenue share eller fast ersättning i det nya avtalet, tim- eller styckbaserat? Håkan Rudels på Bonnierförlagen kan inte kommentera det. Man måste helt enkelt läsa mellan raderna i pressmeddelandet.

Förutom den positiva nyheten att Bonnierförlagen och Storytel är överens om ett nytt avtal så undrar både förlag och författare vem som fått backa när det gäller fast ersättning per titel (eller per timme) som förespråkats av Bonnierförlagen versus revenue share som förespråkats av Storytel.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Håkan Rudels säger till Boktugg att han inte kan kommentera innehållet i avtalet men uppmanar alla att läsa pressmeddelandet noga. Där är han citerad så här:

”I och med detta avtal har vi säkrat förutsägbara och långsiktigt hållbara ersättningsnivåer för oss och alla våra författare, vilket har varit helt avgörande för oss. Samtidigt gör detta avtal att vi kan lägga all energi på att fortsätta investera i och utveckla nya berättelser, författarskap och litteratur. Jag är väldigt glad över att alla våra författares böcker återigen erbjuds Storytels läsare och lyssnare. Det är min övertygelse att det här samarbetsavtalet är bra för hela den svenska bokbranschen.”

Så hur ska vi tolka det? Ja, om det är revenue share-modellen som gäller även för Bonnierförlagen så har den försetts med någon form av garanterat golv eller miniminivå för hur långt ner ersättningen per bok eller lyssnad timme kan sjunka.

Det här är den andra frågan: Är det fortsatt en fast ersättning per bok som Bonnierförlagen får av Storytel eller har även de flyttats över till en timbaserad modell? Återigen, de faktiska avtalsvillkoren mellan parterna kommenteras inte. Men:

– Den timbaserade modellen är en idé från Bonnierförlagen från början. Vi gillar den, säger Håkan Rudels, återigen utan att bekräfta eller dementera hur avtalet med Storytel ser ut.

Att det är ett viktigt avtal även för Bonnierförlagen är givet eftersom Storytel har någonstans mellan 70 och 85 procent (beroende på vem man frågar) av marknaden för digitala böcker. Håkan Rudels tror att runt 30 procent av Bonnierförlagens intäkter kommer att vara digital försäljning när man summerar helåret 2019. Men det vet man egentligen först efter att hösten och inte minst julhandeln summerats. Samt givetvis returerna, för fysiska böcker.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.