ANNONS

Håkan Rudels, vd Bonnier Books.

Håkan Rudels: Vi gillar den timbaserade modellen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Revenue share eller fast ersättning i det nya avtalet, tim- eller styckbaserat? Håkan Rudels på Bonnierförlagen kan inte kommentera det. Man måste helt enkelt läsa mellan raderna i pressmeddelandet.

Förutom den positiva nyheten att Bonnierförlagen och Storytel är överens om ett nytt avtal så undrar både förlag och författare vem som fått backa när det gäller fast ersättning per titel (eller per timme) som förespråkats av Bonnierförlagen versus revenue share som förespråkats av Storytel.


ANNONS


Håkan Rudels säger till Boktugg att han inte kan kommentera innehållet i avtalet men uppmanar alla att läsa pressmeddelandet noga. Där är han citerad så här:


ANNONS


”I och med detta avtal har vi säkrat förutsägbara och långsiktigt hållbara ersättningsnivåer för oss och alla våra författare, vilket har varit helt avgörande för oss. Samtidigt gör detta avtal att vi kan lägga all energi på att fortsätta investera i och utveckla nya berättelser, författarskap och litteratur. Jag är väldigt glad över att alla våra författares böcker återigen erbjuds Storytels läsare och lyssnare. Det är min övertygelse att det här samarbetsavtalet är bra för hela den svenska bokbranschen.”

Så hur ska vi tolka det? Ja, om det är revenue share-modellen som gäller även för Bonnierförlagen så har den försetts med någon form av garanterat golv eller miniminivå för hur långt ner ersättningen per bok eller lyssnad timme kan sjunka.

Det här är den andra frågan: Är det fortsatt en fast ersättning per bok som Bonnierförlagen får av Storytel eller har även de flyttats över till en timbaserad modell? Återigen, de faktiska avtalsvillkoren mellan parterna kommenteras inte. Men:

– Den timbaserade modellen är en idé från Bonnierförlagen från början. Vi gillar den, säger Håkan Rudels, återigen utan att bekräfta eller dementera hur avtalet med Storytel ser ut.

Att det är ett viktigt avtal även för Bonnierförlagen är givet eftersom Storytel har någonstans mellan 70 och 85 procent (beroende på vem man frågar) av marknaden för digitala böcker. Håkan Rudels tror att runt 30 procent av Bonnierförlagens intäkter kommer att vara digital försäljning när man summerar helåret 2019. Men det vet man egentligen först efter att hösten och inte minst julhandeln summerats. Samt givetvis returerna, för fysiska böcker.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Mor och dotter Holtti skrev en gemensam roman under coronakarantänen

Margareta Holtti och Lisa Holtti Claesson var båda isolerade under den värsta coronakrisen. Tillsammans började de fantisera ihop ett äventyr och lät pandemin sätta ramar för berättelsen.

Sommaren 2020 gick i coronapandemins tecken, och i likhet med många andra kunde Margareta och hennes man på grund av restriktionerna inte åka till sin sommarstuga på Åland.

– Jag kopplade på humorn för att få lite distans till det trista läget och skrev till mina barn att jag googlat på ”människosmugglare” men inte hittat några aktuella erbjudanden. Kanske någon av dem kunde hitta en lösning. Lisa tog sig för att med några dagars mellanrum skicka vykort till oss med det ena galna smugglingserbjudandet efter det andra. Jag hakade på och skrev till henne att vi inlett en mejlkonversation med två tanter som erbjudit oss skjuts på moped, berättar Margareta.

Mor och dotter började mejla texter till varandra som tog avstamp i den galna berättelsen om två pensionärer som försökte ta sig till sommarhuset med alla möjliga medel. Snart insåg de att de hade början till en bok.

– Triggade av varandra spottade vi ur oss det ena kapitlet efter det andra i ett rasande tempo. Vi skrev intensivt i fyra veckor. Det sjöd av idéer och formuleringar och blev en hel del skrivet även nattetid. Det växte fram organiskt för att vi kom in i ett gemensamt flow, säger Margareta.

(...) Läs hela artikeln »