ANNONS

Dagens boktips med mera – 18 augusti 2019

Den 18 augusti är bland andra författaren Nicole Krauss född (pressbild: Brombergs). Bakgrundsbild: iStock.

Idag gratulerar vi författaren Nicole Krauss, 45. Och kollar upp vilka nya titlar som släpps idag liksom vilka rubriker du hittade på Boktugg denna dag för ett år sedan.

Denna söndag hittar vi en mix av författare som fyller år, bara en enda bokutgivning på svenska och letar i Boktuggs arkiv efter rubriker från den 18 augusti tidigare år.

Födelsedagar

Nicole Krauss föddes den 18 augusti 1974 i New York. Hon slog igenom för den breda publiken med boken The history of love, på svenska Kärlekens historia. Även hennes böcker Man utan minne och Det stora huset har översatts till svenska. Tidigare i år släpptes hennes bok Dunkel skog (Forest Dark) på svenska, den recenserades förresten på Boktugg.

Kjell-Olof Feldt (född 1931) var finansminister 1982–1990 och är inte i första hand författare men har ändå skrivit en rad böcker, först Alla dessa dagar : i regeringen 1982-1990. På senare år En kritisk betraktelse : om socialdemokratins seger och kris (2012) och Vägen ut : en loggbok om alkoholism och medberoende (2016).

Andra författare som föddes denna dag: Alain Robbe-Grillet (1922-2008), fransk författare, Brian Aldiss (1925-2017), brittisk science fiction-författare och Agneta Horn (1629-1672), mest känd för sin unika dagbok som ger en god inblick i den svenska högadelns familjeliv under stormaktstiden.

Bara en bok släpps idag

Förlagen tycker inte att söndagar är den bästa dagen att släppa en bok. Hur ska vi annars tolka det faktum att vi bara hittar en enda bok med utgivningsdag 18 augusti 2019 …?

Men då blir det lite mer utrymme för denna titel:

Idag för några år sedan

För två år sedan konstaterade vi att den nordiska streamingmarknaden för böcker har potential att få 1,7 miljoner kunder. Riktigt där är vi inte ännu.

Li Österberg får Gunvor Göranssons Stora Kulturpris var rubriken 2016 denna dag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se