500 forskare inom barn- och ungdomslitteratur till Stockholm i augusti 2019

Boel Westin. Foto: Stefan Tell

Svenska barnboksinstitutet är årets arrangör för den internationella forskarkonferensen för barn- och ungdomslitteratur IRSCL Congress, 14–18 augusti.

IRSCL Congress är en av världens största internationella forskarkonferens för barn- och ungdomslitteratur. I år arrangeras den i Stockholm den 14–18 augusti 2019 av Svenska barnboksinstitutet i samarbete med Stockholms universitet, Malmö universitet och Åbo Akademi.

Årets tema är tystnader och tystanden i barn- och ungdomslitteraturen. Bland annat kommer Boel Westin, professor emeritus i litteraturvetenskap med inriktning på barn- och ungdomslitteratur vid Stockholms universitet, tala om tystnader i Mumindalen.

Konferensen har fem huvudtalare:
Docent Vanessa Joosen, Universitetet i Antwerpen, Belgien
Professor emerita Boel Westin, Stockholms universitet, Sverige
Professor Bob Davis, Universitetet i Glasgow, Skotland
Docent Temi Odumosu, Malmö universitet, Sverige
Professor Andrea Mei-Ying Wu, Nationella Cheng Kung-universitetet i Taiwan, Taiwan

Utöver detta ges totalt tio sessioner med 13 parallella paneler vars ämnen rör sig på olika sätt kring huvudtemat. Över 400 forskare från ett 50-tal länder kommer här att hålla föredrag bland annat om rasism, censur, flykt, migration och maktrelationer mellan barn och vuxna.

IRSCL Congress har successivt vuxit i storlek sedan nätverket International Research Society for Children’s Literature Congress (IRSCL) bildades 1970. 2019 års konferens kommer att bli den största och mest välbesökta sedan starten. Senast IRSCL Congress arrangerades i Sverige var 1995 och då på Hässelby slott.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.