ANNONS

Kim M. Kimselius väljer bort Bokmässan i Göteborg efter 20 år – satsar på Öppet hus för läsarna istället

Författaren Kim M Kimselius satsar på Öppet hus hemma på gården istället för Bokmässan i Göteborg i år. I helgen släpper hon tre nya böcker samtidigt. Foto: Pressbild.

Författaren Kim M. Kimselius kommer inte att ställa ut på Bokmässan i Göteborg 2019. I helgen har hon istället Öppet hus för sina fans vilket blir en bokmässa i miniatyr. Hon ser en trend – inte minst egenutgivare satsar hellre på flera små mässor än en stor.

Egenutgivare eller mikroförlag, Roslagstext har gett ut Kim M. Kimselius böcker ända sedan hon lämnade B. Wahlströms förlag. Hon är en produktiv författare som denna vecka släpper sin 57:e bok. Det är den 30:e fristående historiska äventyrsboken om Theo och Ramona, Pirater och vulkanutbrott på Island.

– Den blir min 57:e bok. Wow! Det känns magiskt att nämna den siffran. Aldrig trodde jag att det skulle bli så många böcker när jag bestämde mig som åttaåring att bli författare. Det börjar bli trångt på hyllorna med mina egna böcker. Jag måste köpa fler bokhyllor. Innan året är slut lär jag nog ha gett ut 60 böcker. Mitt mål, 100 böcker innan jag dör, känns inte längre ouppnåeligt, säger Kim till Boktugg.

ANNONS

Faktum är att hon släpper tre böcker i samband med sitt Öppet hus (3-4 augusti), utöver Pirater-boken kommer två kapitelböcker för barn, sex till nio år. Slottsmusen Petit och Spökkatten Rödben på Kalmar Slott och Petit och Rödben möter Monsterkatten. Nummer 55 och 56.

– Fler böcker i serien är skrivna, jag väntar bara på att illustratören ska hinna illustrera böckerna.

Under 20 år har hon medverkat på Bokmässan i Göteborg, många av dem som egenutgivare. Först med B. Wahlströms, sedan med delad monter, därefter en stor egen monter på 16 kvm.

– Jag älskar att vara på Bokmässan i Göteborg och träffa alla mina fans, att få vara ”Författaren” för en dag. Hemma är det ju ingen som säger ”Åh, såg du, det var Kimselius!” eller kommer fram och ber om en autograf. Men de senare åren har bokmässan i Göteborg förändrats. Kostnaderna har ökat. Bokmässan har begränsat mycket för utställarna, bland annat att man 2018 var tvungen att beställa catering genom mässan om man ville ha mingel i montern, säger Kim och fortsätter:

– Antalet utställare har minskat, något besökarna inte har märkt, utan de har bara tyckt det varit skönt med luftigare gångar och fler fikaställen. Att mässan har breddat gångarna och satt bord och stolar där utställare tidigare stått, är det ingen av besökarna som tänker på. Jag har saknat de tidigare utställarna, för man blir lite som en ”familj” när man står sida vid sida år efter år. 

Kim M Kimselius återanvänder en del av inredningen från montern på Bokmässan vid sitt Öppet hus. Den stora pyramiden fick dock inte plats så det fick bli ett mindre bokberg.

En annan sak som Kim retat sig på var att när tidningen Skriva började ha monter på bokmässan fick hon inte längre några seminarietider.

– Mässan tyckte att jag skulle föreläsa hos Skriva istället. För mig är det inte samma sak, att ha en seminarielokal där jag föreläser, som att stå som ett program i tidningen Skrivas regi. Med andra ord, alltför många nya regler och förbud som gör att glädjen med Bokmässan försvann. Jag kommer att sakna fansen grymt mycket, det var därför jag bestämde mig för att ha Öppet hus hemma hos mig första helgen i augusti.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Redan under Bokmässan i Göteborg 2018 började hon bjuda in fansen.

– I januari började de ringa för att höra om det verkligen skulle bli något Öppet hus. I helgen, 3-4 augusti öppnar jag mitt hem i Eringsboda för mina läsare. Lite nervöst måste jag medge att det är. 

För dig som egenutgivare, hur ser ekonomin ut när du ställt ut på Bokmässan, går det runt?
– Jag är glad de år det har gått med 500 kronor plus på Bokmässan, oftast har det gått minus. När bokmässan varit slut för året har jag börjat planera nästa års bokmässa: material, nyheter, ändra montern, vepor, tavlor, rolluper, boka monterplats och så vidare. Jag brukar sälja mellan 500 och vissa år närmare 1000 böcker på bokmässan. Ett år sålde jag slut 17 titlar redan på fredagen, det var det året vi släppte Skräckresan med Titanic. Den boken drog nya människor till montern, som då upptäckte mina andra titlar. En mässa brukar kosta omkring 60 000 kronor. Då har vi ändå inga hotellkostnader inräknade i det priset, eftersom vi bor hos släkt och vänner i Göteborg, säger Kimselius. 

Hur tycker du Bokmässan har utvecklats under de här åren? Finns det något du vill skicka med till mässledningen, vad de borde satsa på för de mindre förlagen och egenutgivarna?
– Det finns både positiva och negativa saker med Bokmässan. Det positiva är att de har samlat alla fantasymontrar på ett ställe. Men däremot tyckte jag det var mycket negativt när de öppnade restaurangen Estrad för besökarna. Förr var det ett andningshål där man kunde koppla av, nu blir det ingen ”ledig” tid där heller, eftersom även läsarna hittar författarna där och då passar på att få sig en extra pratstund. 

Hon menar också att de minsta montrarna, ”Hålen i väggen”, har blivit för dyra för de mindre utställarna. Det har gjort att Bokmässan i Göteborg inte längre är den självklara platsen att synas för egenutgivarna. Istället väljer de mindre bokmässor där ett bord/en plats kostar runt 150-200 kronor. Det gör att de kan ställa ut på flera ställen, med större synlighet än på Bokmässan. 

– Sedan är det öppettiderna … De är alldeles för långa. Den sista timmen är det nästan aldrig något folk, bara några eftersläntrare som tror de ska få extra billiga böcker om de stannar kvar tills bokmässan stänger för dagen. För egenutgivare är det tufft att vara där från tidiga morgonen till sena kvällen. Jag har själv stått ensam i montern. Då gällde det att inte dricka för mycket, för det fanns inte tid för toalettpauser, maten fick jag ta en tugga av lite då och då. På kvällen var jag helt slut. Sedan skulle jag vara pigg och fräsch nästa dag inför nya besökare, säger Kim. 

Nu skriver tidningarna att du startar en egen bokmässa där hemma?
– Ja, det där blev ju helt galet. ”Eringsboda får en egen bokmässa” var rubriken i BLT. Det var inte tanken. Men kanske journalisterna och tidningarna ser det som så. Från början var min idé att jag skulle öppna mitt hem för läsarna. Sedan tyckte mina fans att det skulle vara lite fler saker. Därför bjöd jag in flera av mina duktiga skrivkursdeltagare som har gett ut ett antal böcker och skriver mycket bra.

Författarkollegan Lennart Guldbrandsson, som är en uppskattad spökskrivare, kommer och berättar hur man skriver en bästsäljare. Det blir tipsrunda och högläsning för de yngre.

– Mina fans kommer och hjälper till. De dyker upp redan på torsdagen för att hjälpa till med förberedelserna. Jag har en mästerkonditor som gör alla kakor och bullar som kommer att säljas under de två dagarna. Alla ställer upp ideellt, bara för att de tycker det är så roligt. 

När hon första gången lade ut idén om Öppet hus på Facebook fick Kim ett mejl där kontentan var ”Toppen att du startar en Litteraturrunda i Blekinge precis som Litteraturrundan i Skåne!”

– Nej, det startar jag inte, men jag vet att det finns andra författare här i Blekinge som pratade om att haka på och ha Öppet hus samma helg som jag. Nu vet jag inte om det har blivit så. Vi får se om jag överlever den kommande helgen. Om det blir lyckat kanske det blir ett nytt Öppet hus hemma hos mig nästa år, säger Kim och tillägger:
– Om det tog för mycket på krafterna kanske detta är första och sista gången för min del. Jag blev ju pensionär i år och min man fyllde 70. Nu vill vi göra det vi tycker är kul, utan några måsten som hänger över oss. Det är därför jag har skrivit sju böcker sedan Bokmässan 2018. Bara för att jag har tyckt det varit roligt. 

Tror du att vi ser en trend mot mer småskaliga evenemang, likt ditt?
– Ja, det tror jag absolut. Jag har redan fått kommentarer av författare som tycker att det är en bra idé och ska anamma det till nästa år. Jag hoppas att det kommer många författarkollegor på besök för att ta till sig både positiva och negativa saker med mitt evenemang. Det finns alltid saker man kan utveckla. Jag tror att det ligger i tiden att ha många små bokmässor istället för en enda gigantisk. 

Vilka förväntningar har du på helgen?
– Jag hoppas att mitt Öppet hus blir succé, att fansen får det de kommer hit för: Se min skrivarlya, var jag bor, träffa mig på hemmaplan, gosa med mina hundar och få köpa årets nya böcker lika billigt som på Bokmässan i Göteborg. För om det blir lyckat, då kommer jag att ha Öppet hus första helgen i augusti nästa år också. Håll tummarna!

Läs mer om Öppet hus (tider, vägbeskrivningar etc) på Kims blogg.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL