ANNONS

20 resmål från populära böcker

Riksväg 95 som förekommer i Stina Jacksons roman Silvervägen. Foto: Pressbild/Nextory

”Set-jetting” kallas trenden att besöka platser med koppling till litteratur, film och tv-serier. Här är en reseguide till 20 destinationer från populära romaner, framtagen av Nextory.

Nextory har tagit fram en lista över 20 resedestinationer med koppling de mest populära böckerna hos ljudbokstjänsten. Det blir allt vanligare att resa till platser med anknytning till berömda filmer, böcker och serier, så kallat set-jetting eller location vacation.

– Omvänd set-jetting funkar också. Om du planerar att resa i sommar har du nämligen ett perfekt tillfälle att läsa en bok som utspelar sig på den plats du ska till. Detta kan verkligen berika din semester, säger Carolina Laurén, PR-ansvarig på Nextory, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ett annat exempel på litteraturturism är appen Storytourist som erbjuder digitala guidade turer över olika städer baserade på fiktiva berättelser. I sommar är det Köpenhamn som gäller.

För den bokälskare som ännu inte har planerat hela semestern presenteras här fem litterära destinationer lite närmare (källa: Nextory). Hela listan över 20 resmål hittar du längre ner.

Djursholm – Störst av allt

Succéromanen Störst av allt har tagit Sverige med storm. Boken handlar om en fruktansvärd skolskjutning, där huvudkaraktären Maja står åtalad som gärningsman. Historien utspelar sig till största del i Djursholm, norr om Stockholm. Känt som hem till några av Sveriges rikaste är Djursholm en lyxig destination som bjuder på vackra vyer. Om du är i Stockholm i sommar kan du passa på att ta en promenad bland de många ståtliga sekelskiftesvillorna, precis som karaktärerna i boken gör. Passa även på att ta en löptur på motionsslingan i skogsnära Altorp där Maja bor. Vill du istället gå i pojkvännen Sebastians fotspår ska du däremot bege dig till prestigefyllda Strandvägen i Djursholm. Vi kan garantera Störst av allt-stämning bland de stora och eleganta villorna.

Djursholm. Foto: Pressbild/Nextory

Riksväg 95 – Silvervägen

Den natursköna Silvervägen mellan Bottenviken och Arjeplogsfjällen har fått sitt smeknamn från den transport som förekom på vägen från silververket i Nasafjäll. I dag är den även känd som sceneriet för Stina Jacksons roman Silvervägen. Handlingen kretsar kring den fiktiva byn Glimmersträsk, men övriga platser i boken är högst verkliga. Silvervägen startar i Skellefteå, varifrån huvudkaraktären Lelle kör mot norska gränsen under ljusa sommarnätter när han letar efter sin försvunna dotter. Vägen är känd för sin skönhet och väl värd ett besök om du bilar norrut i sommar. Fantastisk utsikt garanteras.

Riksväg 95. Foto: Pressbild/Nextory

Bilbao – Begynnelse

Precis som i Dan Browns tidigare romaner spelar den geografiska platsen en stor rollför bokens handling och Begynnelse är inget undantag. Romanen tar sin början på Guggenheimmuseet i spanska Bilbao. Museet, som är byggt på 1990-talet är välkänt för sin arkitektur och är byggt i dekonstruvistisk stil. Utöver Bilbao för Begynnelse läsaren vidare mot den spanska kulturens mecka: Barcelona och den världskända Sagrada Familia.

Bilbao. Foto: Pressbild/Nextory

Sudret, Gotland – Ett mörker mitt ibland oss

Med den fjortonde delen i kriminalserien om kommissarie Anders Knutas sätter Mari Jungstedt fokus på Gotlands södra del, Sudret. Här drev mordoffret Tobias Ström en framgångsrik krog. I verkligheten är Sudret ett semesterparadis med långa kalkvita stränder och ett stort utbud av både bad, sol, restauranger och loppisbutiker. Gotlands sydspets är något lugnare än resten av ön och känd för sina vidsträckta vyer och ostörda natur.

Sudret. Foto: Pressbild/Nextory

St Michaels Mount – Det lilla bageriet på strandpromenaden

Bokserien om det lilla bageriet på stranden i den fiktiva orten Mount Polbearne har blivit en riktig sommarsuccé senaste åren. Orten i sig är fiktiv, men författaren Jenny Colgan har baserat platsen på den verkliga, sagolika orten St Michaels Mount i Cornwall. St Michaels Mount är en populär brittiskt turistö vars tillfartsväg försvinner varje gång tidvattnet drar in. Med sitt hänförande utseende är det inte svårt att förstå varför otaliga böcker och filmer har sin handling just här.

St Michaels Mount. Foto: Pressbild/Nextory

LÄS ÄVEN: Stort test av alla ljudbokstjänsterna inför sommaren 2019

Hela listan över resmål från de 20 mest populära böckerna på Nextory

1. Djursholm – Störst av allt – Malin Persson Giolito
2. Oslo, Rostock & Stockholm – Lazarus – Lars Kepler
3. Östermalm – En bur av guld – Camilla Läckberg
4. Bromma – Syndabocken – Sofie Sarenbrant
5. Norrköping – Märkta för livet – Emelie Schepp
6. Stockholms innerstad – Mannen som sökte sin skugga – David Lagercrantz
7. Lund – En helt vanlig familj – Mattias Edvardsson
8. Åbo & Stockholm – Sista rånet: en bok om ett värdetransportrån – Anders Adali
9. Christiansø – Den hemliga kvinnan – Anna Ekberg
10. Riksväg 95 & Skellefteå – Silvervägen – Stina Jackson
11. Bilbao & Barcelona – Begynnelse – Dan Brown
12. London & Norfolk – Vänförfrågan – Laura Marshall
13. Södermalm – 1793 – Niklas Natt och Dag
14. Gotland – Ett mörker mitt ibland oss – Mari Jungstedt
15. Pembroke, London & Mauritius – Arvet efter dig – Jojo Moyes
16. St Michael’s Mount – Det lilla bageriet på strandpromenaden – Jenny Colgan
17. Lancaster – Glöm inte att låsa – Elizabeth Haynes
18. Hultsfred – Den som dödar – Samuel Karlsson
19. Uppsala – Himlen är alltid högre – Jonas Moström
20. Österlen – Besökaren – Dag Öhrlund

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se