ANNONS

Föräldrar högläser mer för barnen

Högläsning är ovärderligt för att skapa läsglädje hos barn, inte bara för att träna läsning. Foto: Istock

Den nedåtgående trenden när det gäller hur mycket föräldrar läser högt för sina barn verkar ha brutits. I en ny undersökning gjord av stiftelsen Legilexi har antalet föräldrar som uppger att de läser högt för sina barn varje dag ökat från 35 till 48 procent sedan 2012, då den förra undersökningen gjordes.

Det är dock fortfarande en markant minskning från 2003, då 74 procent av föräldrarna till barn i åldern tre–åtta år sade sig läsa högt för sina barn varje dag. 1984 var siffran 80 procent.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Drygt åtta av tio föräldrar uppger sig läsa högt för sina barn varje vecka, lika stor andel som 2012. Företaget Novus gör en liknande undersökning om föräldrars högläsning och där hade siffrorna inte minskat mellan två undersökningar 2002 och 2014. I Novus undersökning uppgav tre av fyra föräldrar att de läser högt för sina barn varje dag.

Legilexis undersökning bygger på intervjuer med 1 005 personer med barn i åldrarna 0–18 år.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se