Med sin barnbok vill Prinsessan Madeleine bryta tystnaden om våld och övergrepp mot barn

Prinsessan Madeleine (foto: Charles Lidbom). Omslagsillustrationen är gjord av Stina Lövkvist.

Igår släpptes Prinsessan Madeleines barnbok Stella och hemligheten. ”I slutändan handlar det om att få barn att stå upp för sig själva”, säger prinsessan till Bonniersajten Bokiño.

Den nyutgivna barnboken Stella och hemligheten för 6-9 år är skriven av Prinsessan Madeleine tillsammans med Karini Gustafson-Texeira och Marie Oskarsson. Stina Lövkvist är illustratör och boken är utgiven av Bonnier Carlsen. Utgivningen är dessutom sponsrad av World Childhood Foundation, en organisation där Prinsessan Madeleine är engagerad.

Barns rättigheter är i centrum i boken som handlar om nioåriga Stella som dels försöker anpassa sig till sitt nya liv i ett nytt land (hon har flyttat från USA till Sverige) och dels får veta en fruktansvärd hemlighet av en kompis.

– Stella ställs inför svåra och jobbiga situationer och jag tror att många barn kan känna igen sig i henne. I slutändan handlar det om att få barn att stå upp för sig själva. Att hitta sin inre styrka och att våga säga nej om det är något som inte känns rätt. Berättelsen handlar också mycket om vad som är skillnaden mellan bra och dåliga hemligheter och hur det är att vara en bra kompis, säger Prinsessan Madeleine i en intervju som är publicerad på sajten Bokiño.

Prinsessan Madeleine säger att hon hoppas att boken kan hjälpa barn, föräldrar och lärare att hitta ingångar till att prata om saker som kan vara knepiga i vardagen men också om svårare ämnen som övergrepp och kroppslig integritet.

– Vår förhoppning är att boken kan hjälpa barn att hitta styrkan inom sig själva att säga ifrån om något inte känns bra, och visa för barn som utsätts att de inte är ensamma.

Hon berättar om hur boken kom till, hur hon och Karini har jobbat tillsammans i flera år inom World Childhood Foundation men upplevt att de inte nått hela vägen fram till barnen med sina kampanjer för att väcka medvetenhet kring sexuella övergrepp. På så vis föddes idén att skriva en bok.

– Antalet barn som far illa är oacceptabelt. 1 av 5 barn utsetts för sexuella övergrepp. Det har länge varit tabubelagt att ens prata om att sexuella övergrepp mot barn existerar, men nu ser vi äntligen en ändring. Det är jätteviktigt att lyfta bort känslan av skam som finns över det här ämnet, en känsla som många barn tyvärr bär på. Om vi kan nå fram till barn och föräldrar att det är ”okej” att prata om det här, och att barn förstår att de har rätt att säga nej, att de har rättigheter, då har vi kommit en bit på vägen, säger Prinsessan Madeleine till Bokino.se.

Läs hela intervjun här.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL