fbpx

Svenska Akademien delar ut en halv miljon i stipendier

Bengt Berg Foto: Yemei

Bengt Berg får Gun och Olof Enqvists stipendium på 175 000 kronor, meddelar Svenska Akademien som delar ut ytterligare 330 000 kronor till Ingemar Lindahl, Francisco J. Uriz, Erik Petersson och Mikael Parkvall.

Boktugg skrev om Bengt Berg för drygt ett år sedan då han belönades med tre olika litteraturstipendier. Idag skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande att Bengt Berg får Gun och Olof Engqvists stipendium för år 2019. Stipendiebeloppet är på 175 000 kronor.

Stipendiet utgår ur Stiftelsen Dalén-Engqvists fond, som överlämnades till Akademien 1975 av förre hovrättslagmannen Olof Engqvist och hans maka Gun, född Dalén. Syftet med stipendiet är att ”stödja litterär verksamhet inbegripet kulturjournalistik”. De senaste årens mottagare av stipendiet har varit Per Landin (2015), Carl Erland Andersson (2016), Nathan Shachar (2017) och Anita Goldman (2018).

Bengt Berg är poet och bokförläggare, född 1946 och bosatt i Torsby. Han debuterade 1974 med diktsamlingen Där drömmen slutar och har sedan dess givit ut ett stort antal böcker. Den nordiska naturen, samhället vi lever i och världen runt om är centrala teman i hans diktning. Bergs dikter finns översatta till ett flertal språk och han har deltagit i poesifestivaler i bland annat Latinamerika, Asien och runt om i Europa.

ANNONS

Berg har också arbetat som folkbildare och var under drygt tio år en av redaktörerna för tidskriften Rallarros. Han driver sedan 1990 Heidruns Bokförlag och är även verksam som berättare, föreläsare och ledare för skrivarverkstäder. Läs även vår intervju med honom från förra året.

Svenska Akademien meddelar också att Francisco J. Uriz får ett extra pris på 100 000 kronor ur Akademiens egna medel. Francisco J. Uriz är författare, dramatiker och översättare, född 1932 i Spanien. Han har översatt ett flertal svenska författare till spanska, däribland Harry Martinson, Gunnar Ekelöf, Tomas Tranströmer, Werner Aspenström och Artur Lundkvist.

Dessutom har Akademien utsett pristagare till tre andra stipendier:
Zibetska priset 2019: Ingemar Lindahl.
Priset utgår vartannat år ur Stiftelsen C.B. Zibets fond och brukar bland annat utdelas ”åt någon förtjent witterhetsidkare”. De senaste årens mottagare av priset har varit Augustin Mannerheim (2011), Cecilia Falk (2013), Hans Helander (2015) och Max Engman (2017). Prisbeloppet är 70 000 kronor.
Ingemar Lindahl är författare och diplomat, född 1946. Han debuterade 1965 med diktsamlingen Ffånetter och har sedan dess givit ut både diktsamlingar, romaner och två biografier, om Nils Dardel (Visit hos en excentrisk herre. En bok om Nils Dardel, 1980) och Thora Dardel (Flickan som reste ensam. En biografi över Thora Dardel, 2018). Fram till 2012 var han Sveriges ambassadör i Nicosia, Cypern.

Johan Lundblads pris 2019: Erik Petersson.
Priset, som instiftades 2013, avser att belöna ett förtjänstfullt och av god stilkonst präglat arbete inom äldre historia eller klassisk filologi. Johan Lundblad (1753–1820) var klassisk filolog, präst och professor i romersk vältalighet och poesi i Lund. 1789 instiftades det Lundbladska priset, som delades ut av Svenska Akademien fram till 1833. Akademien beslutade 180 år senare att dela ut ett nytt pris i Johan Lundblads namn. De senaste årens mottagare har varit Anders Cullhed (2015), Ida Östenberg (2016), Tore Janson (2017) och Tomas Lappalainen (2018). Prisbeloppet är på 80 000 kronor.
Erik Petersson är författare och historiker, född 1985. Han disputerade 2017 vid Linköpings universitet. Peterssons forskning handlar främst om nordiskt 1500- och 1600-tal och han har skrivit en rad böcker om ämnet, bland annat biografier över Karl IX och Per Brahe den yngre.

Svenska Akademiens pris för framstående förtjänster inom svensk språkforskning och språkvård 2019: Mikael Parkvall.
Prissumman är 80 000 kronor. Priset instiftades 1953 och de senaste årens mottagare av priset har varit Claes Garlén (2015), Stefan Lundin (2016), Eivor Sommardahl (2017) och Lisa Holm (2018).
Mikael Parkvall är språkvetare, född 1971. Han disputerade år 2000 på en avhandling om kreolspråk, vid Stockholms universitet, där han nu är lektor på institutionen för lingvistik. Han har författat ett antal böcker om språk, bland annat den populärvetenskapliga Lagom finns bara i Sverige (2009). Parkvall skriver också en språkspalt för Svenska Dagbladet och har även spelat in undervisningsmaterial för Utbildningsradion.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny