fbpx

Bengt Berg tilldelas tre olika litteraturpris

Bengt Berg Foto: Yemei

2018 börjar bra för Bengt Berg som inom ett par månader blivit årets Lagerlöv, fått Bengt Anderbergs pris samt utsetts till den första stipendiaten av nyinstiftade Göran Palm-stipendiet.

Poeten, författaren och förläggaren Bengt Berg har tilldelats tre fina utmärkelser under årets första månader. En gemensam nämnare i de olika jurymotiveringarna är den värmländska världsmedborgarens betraktelser och poetiska beskrivningar av livet, människan och samtiden som han för fram i sina böcker.

Genom att förankra det lokala i den vida världen och tvärtom skildrar Bengt likheter och skillnader under parollen ”Världen är vår hembygd”, en tes som vuxit fram genom hans liv.

– Jag växte upp på 50-talet och allt vi behövde fanns inom en två kilometers radie, säger han. Efter studenten kom jag till Uppsala och där slukades jag upp av kultur i former som inte funnits under min uppväxt. Min värld vidgades och under resor jag gjorde lade jag märke till hur allting å ena sidan kan vara helt annorlunda samtidigt som det mänskliga å andra sidan är sig väldigt likt oavsett var vi befinner oss.

ANNONS

Ett 30-tal böcker har han hittills gett ut och trots att han inte låter sig låsas fast vid någon form har poesin varit Bengts främsta uttryck i litteraturen. Genren rymmer en brobyggande gemenskap i sitt uttryckssätt som inte är avhängig nationalitet eller kulturell tillhörighet och ger frihet. Intrycken har Bengt samlat världen över och sedan återvänt med till den värmländska landsbygden. Människans likartade beröringspunkter med varandra har blivit tydliga och uttrycks i det först upplevda, sedan skrivna. Hans egna dikter har sedan översatts till många olika språk: arabiska, hebreiska, engelska, finska, grekiska, hindi, malayalam, bengaliska, lettiska, litauiska, makedonska, norska, polska, ryska, spanska, turkiska, slovakiska, rumänska, japanska, tyska, kinesiska och vietnamesiska.

– Tiden och världen har förändrat mig och påverkat vad jag skriver om, säger Bengt. Det är förutom dikter också betraktelser: kortessäer och artiklar kring tillvaron. Man är bara expert på sitt eget liv men för mig är det ett stort privilegium att både ha en djup förankring i det lokala och samtidigt en nyfikenhet och gemenskap med det som är annorlunda och främmande.

Sedan 1990 driver Bengt tillsammans med sin fru Gun-Britt Karlsson Heidruns förlag som under 25 års tid gett ut skönlitteratur, poesi, barnböcker, rese- och konstböcker.

ANNONS

– Det har blivit nästan 200 titlar och det är ganska mycket för ett så litet förlag, säger Bengt som har levt på sitt författarskap i en frilanstillvaro mer eller mindre hela sitt vuxna liv:

– Det är en tidsmässig frihet, även om jag fått hanka mig fram ekonomiskt med att översätta, skriva litteraturkritik och tack vare arbetsstipendier. Man kan jämföra det lite med anekdoten om humlan som har för små vingar i förhållande till sin tyngd men eftersom den inte vet om det så flyger den ändå. Priserna jag fick nu i början på året kom som en överraskning och det känns väldigt roligt och ärofullt – det är ensamt att sitta och skriva dikter i den nordvärmländska skogen så utmärkelserna ger en känsla av att vara sedd och bekräftad.

Förutom skapandet har Bengt själva förmedlandet av kultur som stark drivkraft bakom sitt engagemang. Litteraturen har stort utrymme för att skapa sociala rum menar han. Fram till 2016 drev Bengt under 25 år Heidruns bild- och bokcafé tillsammans med sin fru, som en kompletterande del till förlaget.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– Verksamheten hade vi i en gammal lanthandel men den ligger nere just nu eftersom min fru blev sjuk för ett och ett halvt år sedan, säger han. Det är roligt när det händer saker kring litteraturen och extra viktigt är det nu när bokhandeln upplever kriser i konkurrens av nätbokhandeln. Vi vill starta upp igen i någon form men under tiden har vi samarbeten kring olika evenemang i grannskapet.

Just nu filar Bengt på två nya verk: ett med lite längre dikter och ett där foto ska kombineras med ord för att lyfta fram årstiderna ur ett värmländskt perspektiv. Han har alltid arbetat fritt och experimenterat med att ta fram nya former och uttryckssätt för poesin:

– Jag tycker om att fotografera och genom åren har jag också arbetat tillsammans med många konstnärer och fotografer, säger han. Det finns också en stark tradition att läsa dikter och muntligt framföra dem. En av våra bästsäljande författare på förlaget, Gunnar Ehne, har tyvärr gått ur tiden. Han sålde 25 000 böcker. De dikterna läses fortfarande av människor runt om på begravningar och barndop, till fest och till vardags.

De tre priser Bengt Berg tilldelats detta året är Lagerlövet som delas ut av Värmländska Akademien, årets Bengt Anderberg-pris som delas ut i april på Göteborgs Litteraturhus samt Göran Palm-stipendiet. Bengt är den första att få Göran Palm-stipendiet som är nyinstiftat av Jakobsbergs folkhögskola.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.