Sydkoreanska Han Kang och Kim Un-Su gästar Bokmässan 2019

Han Kang (foto: Park Jaehong) och Kim Un-Su (foto: Dahuim Paik).

Sydkorea är temaland på Bokmässan 26–29 september 2019. De prisbelönta författarna Han Kang och Kim Un-Su är två av de koreanska gästerna.

Det är i år 60 år sedan Sverige och Sydkorea upprättade diplomatiska förbindelser. Sydkorea är också hedersgäst och temaland på Bokmässan den 26–29 september, och landets litteratur, kultur och samhälle kommer att speglas genom Sydkoreas främsta författare och poeter.

En av de gästande sydkoreanska författarna är Han Kan, som fick sitt internationella genombrott när kortromanen Vegetarianen tilldelades Man Booker-priset 2016. På svenska finns även hennes bok Levande och döda. I höst är hon aktuell med Den vita boken, som 2018 nominerades till Internationella Bookerpriset. Den vita boken direktöversätts från koreanska till svenska, och handlar om sorg och bearbetning av förlust, om tingens betydelse i våra liv och om poesins kraft. Han Kang debuterade som poet och författare 1993. Hon har skrivit flera romaner och noveller, varav två än så länge är översatta till svenska.

Även Kim Un-Su, som med romanen Den rätta tiden för en kula i hjärtat har rönt stor uppmärksamhet internationellt och vunnit flera priser, kommer till Bokmässan i höst.

– Den koreanska litteraturen trendar internationellt och det är väldigt roligt att vi kommer presentera flera av de mest intressanta författarskapen på Bokmässan. Sydkorea är ett otroligt spännande land på så många områden, alltifrån utbildning, innovation och geopolitik till populärkultur, film och mat, säger Oskar Ekström, programchef Bokmässan, i ett pressmeddelande.

De koreanska författarna och poeterna kommer på Bokmässan att delta i samtal om livet i Sydkorea idag, om dåtid och framtid, om frågor kring utbildning, politik och samhälle. Sydkoreas monter kommer att spegla landets kultur och innovation. Det sydkoreanska temat kommer också att märkas tydligt över hela Bokmässan. Området Grön scen – Trädgård, Odling & Omställning, hämtar inspiration från koreanska trädgårdar och mässrestaurangerna kommer att erbjuda maträtter med koreansk touch.

Fler sydkoreanska författare som gästar Bokmässan kommer att presenteras under våren.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,