fbpx

Imorgon är det dags för årets Almapris

Förra årets Almapristagare Jacqueline Woodson under sitt besök i Stockholm under Almaveckan. Arkivbild: Jessica Gow/TT.

Vem får världens största barn- och ungdomslitteraturpris? Det har blivit dags för Almaprisets jury att tillkännage årets pristagare. Spekulationerna har pågått sedan i oktober förra året, då juryn presenterade vilka författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare som är nominerade till priset.

– Priset har en jättestor betydelse för barn- och ungdomslitteraturen världen över, det är en satsning utan like med en prissumma på fem miljoner kronor, säger Almaprisets juryordförande Boel Westin.

Juryn har en diger uppgift att av sammanlagt 246 kandidater från 64 länder bestämma vem som ska få det prestigefyllda priset när det i år delas ut för sjuttonde gången.

– Vi vill gärna ha fler nominerade i framtiden, de listor med kandidater som vi publicerar är viktiga eftersom de fokuserar på och sprider kunskap om den bästa högkvalitativa barn- och ungdomslitteraturen. Vi jobbar förstås inte med alla kandidater in i det sista, men själva beslutet fattas på vårt sista möte, säger Boel Westin.

Förra året gick priset till den amerikanska författaren Jacqueline Woodson, som då var relativt okänd i Sverige. Mer känd i Sverige var och är 2014 års pristagare Barbro Lindgren, som än så länge är den enda svensk som har fått priset.

ANNONS

I år är tolv svenska författare och illustratörer nominerade till priset, det är fler än på många år. Bland de nominerade finns många bubblare, bland andra Pija Lindenbaum, llon Wikland och Eva Lindström.

– Det är många personer som nomineras år efter år, det gäller inte bara svenska kandidater utan kandidater från hela världen, säger Boel Westin.

Årets mottagare av Almapriset tillkännager juryn klockan 13.00, tisdag den 2 april 2019, direkt efter sin sista överläggning. Själva priset delas ut i Stockholm senare i vår under Almaveckan.

Text: Viktor Andersson/TT

Fakta om Almapriset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne instiftades av den svenska regeringen efter Astrid Lindgrens död 2002. Priset förkortas Alma via det engelska namnet Astrid Lindgren Memorial Award.

Priset ges till personer eller organisationer som verkar i Astrid Lindgrens anda och som värnar demokratiska värderingar. Pristagarna utses av en jury som består av tolv medlemmar, däribland författare, litteraturkritiker, litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier. Pristagarna tilldelas en prissumma på fem miljoner kronor, vilket gör priset till världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.

De senaste fem årens pristagare är Jacqueline Woodson (USA, 2018), Wolf Erlbruch (Tyskland, 2017), Meg Rosoff (Storbritannien, 2016), Praesa (läsfrämjande organisation i Sydafrika, 2015) och Barbro Lindgren (Sverige, 2014).

Priset delas ut i Stockholm i slutet av maj/början av juni som avslutning på Almaveckan, under vilken pristagarna besöker olika städer i Sverige och Europa. Programmet innehåller föreläsningar, workshops och möten. Syftet är att ge en bred bild av pristagarens verk och bidrag till litteraturen. Dessutom uppmärksammas barns läsning och skapande för barn som konstform.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny