De nominerade till ALMA-priset 2019

Pija Lindenbaum. Foto: Ulrica Zwenger

246 kandidater har möjlighet att vinna ALMA-priset nästa år. Listan presenterades på bokmässan i Frankfurt och bland de nominerade finns tolv svenska författare och illustratörer.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ska delas ut under 2019 för 17:e gången. Nu har juryn presenterat 246 nominerade kandidater, varav tolv är från Sverige.

Drygt hundra organisationer från hela världen har föreslagit kandidater till 2019 års pris och på listan finns författare, illustratörer, läsfrämjare och berättare från alla världsdelar. Många namn är återkommande, men 47 namn på listan har aldrig tidigare varit nominerade.

Av de nominerade är 46 procent kvinnor, 41 procent män och 13 procent organisationer. Flest kandidater, 24 stycken, kommer från Storbritannien.

– Nomineringslistan är en guldgruva för alla som är intresserade av världens barn- och ungdomslitteratur. Jag hoppas att listan blir spridd i alla tänkbara sammanhang som har med läsning och berättande för unga att göra, säger ALMA-juryns ordförande Boel Westin i ett pressmeddelande.

I våras intervjuade Boktugg henne om förfarandet kring hur vinnaren utses, läs hela artikeln här.

För den som är nyfiken finns här hela listan med de nomineradePristagaren tillkännages den 2 april 2019. Förra årets vinnare var den amerikanska författaren Jacqueline Woodson.

De tolv svenska kandidaterna:

Eva Eriksson, Illustratör
Joanna Hellgren, Illustratör
Olof Landström, Illustratör
Pija Lindenbaum, Författare/Illustratör
Eva Lindström, Författare/Illustratör
Frida Nilsson, Författare
Anna-Clara Tidholm, Illustratör
Thomas Tidholm, Författare
Cecilia Torudd, Författare/Illustratör
Jakob Wegelius, Författare/Illustratör
Ilon Wikland, Illustratör
Monica Zak, Författare

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL