fbpx

De nominerade till ALMA-priset 2019

Pija Lindenbaum är en av de nominerade till ALMA-priset 2019. Foto: Ulrica Zwenger

246 kandidater har möjlighet att vinna ALMA-priset nästa år. Listan presenterades på bokmässan i Frankfurt och bland de nominerade finns tolv svenska författare och illustratörer.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ska delas ut under 2019 för 17:e gången. Nu har juryn presenterat 246 nominerade kandidater, varav tolv är från Sverige.

Drygt hundra organisationer från hela världen har föreslagit kandidater till 2019 års pris och på listan finns författare, illustratörer, läsfrämjare och berättare från alla världsdelar. Många namn är återkommande, men 47 namn på listan har aldrig tidigare varit nominerade.

ANNONS

Av de nominerade är 46 procent kvinnor, 41 procent män och 13 procent organisationer. Flest kandidater, 24 stycken, kommer från Storbritannien.

– Nomineringslistan är en guldgruva för alla som är intresserade av världens barn- och ungdomslitteratur. Jag hoppas att listan blir spridd i alla tänkbara sammanhang som har med läsning och berättande för unga att göra, säger ALMA-juryns ordförande Boel Westin i ett pressmeddelande.

I våras intervjuade Boktugg henne om förfarandet kring hur vinnaren utses, läs hela artikeln här.

ANNONS

För den som är nyfiken finns här hela listan med de nomineradePristagaren tillkännages den 2 april 2019. Förra årets vinnare var den amerikanska författaren Jacqueline Woodson.

De tolv svenska kandidaterna:

Eva Eriksson, Illustratör
Joanna Hellgren, Illustratör
Olof Landström, Illustratör
Pija Lindenbaum, Författare/Illustratör
Eva Lindström, Författare/Illustratör
Frida Nilsson, Författare
Anna-Clara Tidholm, Illustratör
Thomas Tidholm, Författare
Cecilia Torudd, Författare/Illustratör
Jakob Wegelius, Författare/Illustratör
Ilon Wikland, Illustratör
Monica Zak, Författare

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.