fbpx

De nominerade till ALMA-priset 2019

Pija Lindenbaum är en av de nominerade till ALMA-priset 2019. Foto: Ulrica Zwenger

246 kandidater har möjlighet att vinna ALMA-priset nästa år. Listan presenterades på bokmässan i Frankfurt och bland de nominerade finns tolv svenska författare och illustratörer.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne ska delas ut under 2019 för 17:e gången. Nu har juryn presenterat 246 nominerade kandidater, varav tolv är från Sverige.

Drygt hundra organisationer från hela världen har föreslagit kandidater till 2019 års pris och på listan finns författare, illustratörer, läsfrämjare och berättare från alla världsdelar. Många namn är återkommande, men 47 namn på listan har aldrig tidigare varit nominerade.

ANNONS

Av de nominerade är 46 procent kvinnor, 41 procent män och 13 procent organisationer. Flest kandidater, 24 stycken, kommer från Storbritannien.

– Nomineringslistan är en guldgruva för alla som är intresserade av världens barn- och ungdomslitteratur. Jag hoppas att listan blir spridd i alla tänkbara sammanhang som har med läsning och berättande för unga att göra, säger ALMA-juryns ordförande Boel Westin i ett pressmeddelande.

I våras intervjuade Boktugg henne om förfarandet kring hur vinnaren utses, läs hela artikeln här.

För den som är nyfiken finns här hela listan med de nomineradePristagaren tillkännages den 2 april 2019. Förra årets vinnare var den amerikanska författaren Jacqueline Woodson.

De tolv svenska kandidaterna:

Eva Eriksson, Illustratör
Joanna Hellgren, Illustratör
Olof Landström, Illustratör
Pija Lindenbaum, Författare/Illustratör
Eva Lindström, Författare/Illustratör
Frida Nilsson, Författare
Anna-Clara Tidholm, Illustratör
Thomas Tidholm, Författare
Cecilia Torudd, Författare/Illustratör
Jakob Wegelius, Författare/Illustratör
Ilon Wikland, Illustratör
Monica Zak, Författare
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny