Så utses vinnaren av ALMA-priset – världens största pris för barn- och ungdomslitteratur

Boel Westin. Foto: Stefan Tell

Den 27 mars avslöjas vem som belönas med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018. Vi pratar med juryns ordförande Boel Westin om hur juryarbetet går till.

ALMA-priset, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, har delats ut årligen sedan 2003. Priset kan gå till både personer och organisationer som arbetar med barn- och ungdomslitteratur, och har genom åren tilldelats författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare. Det är det största internationella barn- och ungdomslitteraturpriset i världen sett till prissumman på fem miljoner kronor.

Juryn som har det stora uppdraget att utse vinnaren består av 12 personer från olika områden och bakgrunder: författare, litteraturkritiker och litteraturvetare, illustratörer och bibliotekarier och en representant från Astrid Lindgrens familj.

Boel Westin, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med särskild inriktning på barn- och ungdomslitteratur, har suttit som ordförande i ALMA-juryn i fyra år.

– Det är ett väldigt roligt uppdrag, säger Boel Westin. Jag är annars akademiker och jobbar inom universitetet och tycker det är jättekul att diskutera litteratur på det här sättet som vi gör i ALMA-juryn. Det är mycket stimulerande att få olika perspektiv på litteraturen genom att diskutera så här fritt.

Varje år nomineras hundratals aktörer från världen över till ALMA-priset, i år så många som 235 stycken. Att sätta sig in i alla dessa kandidater är naturligtvis ett enormt arbete, så jurymedlemmarna delar upp arbetet mellan sig och bevakar olika delar för att sedan diskutera tillsammans.

– Vissa kandidater står på listorna under flera år och då lär man känna dem och kan läsa in sig efter hand. Samtidigt kommer det hela tiden nya så det gäller att hålla sig ajour. Vi i juryn måste ha en väldig vilja och drivkraft att läsa mycket litteratur, säger Boel.

Kandidaterna nomineras av internationella institutioner och organisationer, som i sig är utsedda av juryn och inbjudna att nominera till priset. Även tidigare pristagare och jurymedlemmarna kan nominera kandidater.

På årets lista över nominerade kandidater är 60 länder representerade. Det innebär att juryn måste bedöma bidrag på många olika språk.

– Vi vill gärna själva kunna bedöma kandidaterna, men om någon skriver på ett språk vi inte behärskar så får vi ta hjälp av experter som översätter materialet till oss, berättar Boel.

Själva bedömningsarbetet utgår ifrån vissa bestämmelser: dels ska kandidaten verka i Astrid Lindgrens anda och präglas av ett humanistiskt perspektiv i linje med hur Astrid Lindgren själv arbetade. Verket ska också vara av högsta konstnärliga kvalitet.

– Det här med kvalitet kan man alltid diskutera, säger Boel. Det är ingen som har något svar på den frågan, men vi gör så gott vi kan. Just därför är det viktigt att vi i juryn är från så många olika håll och uppmärksammar olika saker i vår läsning och bedömning.

Antalet nominerade kandidater i år är ungefär lika många som tidigare, men enligt Boel syns en liten uppgång med fler nomineringar.

– Nu har priset funnits i över 15 år, och ju längre tiden går desto mer sprids det. Det är klart att vi alltid kan önska att vi fick in kandidater från ännu fler länder, så jag hoppas att ökningen vi ser nu beror på att vi når ut ännu bredare, säger Boel Westin.

Tisdag den 27 mars kl 13 tillkännages vem som får ALMA-priset 2018. Presskonferensen från Filmhuset i Stockholm direktsänds på barnboksmässan i Bologna och även på alma.se. Prisutdelningen sker den 28 maj i Konserthuset i Stockholm.

I juryn sitter förutom Boel Westin, Henry Ascher, Stefan Casta, Elina Druker, Annika Edlund, Lennart Eng, Anna Höglund, Mats Kempe, Katarina Kieri, Lena Kåreland, Maria Lassén-Seger och Johan Palmberg.

Bland de nominerade i år finns tio svenskar:
Eriksson, Eva Illustratör
Hellgren, Joanna Illustratör
Lindenbaum, Pija Författare/Illustratör
Lindström, Eva Författare/Illustratör
Tidholm, Anna Clara Illustratör
Tidholm, Thomas Författare
Torudd, Cecilia Författare/Illustratör
Wegelius, Jakob Författare/Illustratör
Wikland, Ilon Illustratör
Zak, Monica Författare

Här hittar du alla de 235 nominerade förresten.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL