fbpx

Ellen Mattson och Anne Swärd om invalet i Svenska Akademien

Nya ledamöter i Svenska Akademien - Anne Swärd (foto: Henric Tiselius) och Ellen Mattson (foto: Kristin Lidell).

Ellen Mattson och Anne Swärd väljs in i Svenska Akademien. Dagens besked innebär att institutionen nu har 17 ledamöter. Bara en stol återstår att fylla. ”Det var ett par minuters chock, sedan kände jag att det här är väldigt spännande”, säger Anne Swärd till TT.

– Vi tycker att vi behöver bredda vår kompetens vad gäller prosan. Vi har tidigare valt in två väldigt fina lyriker. Men vi behöver också titta lite närmare på prosakonstnärer och nu har vi valt in två väldigt fina prosaister, säger Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson till TT.

Svenska Akademien har utsatts för hård kritik för den mycket ojämna könsbalansen i församlingen. Före dagens inval fanns det bara tre kvinnor i institutionen: Kristina Lugn, Jila Mossaed och Tua Forsström.

I och med dagens inval har antalet kvinnor i Svenska Akademien stigit till fem. Men är det självklart att också den sista tomma stolen besätts med en kvinna? Anders Olsson ger inget klart besked.

ANNONS

– Vi får se, vi har en vakans kvar här nu och ska försöka bredda oss ytterligare med tiden, svarar han.

Vilka är de nya ledamöterna? Ellen Mattson, född 1962, är bosatt i Ljungskile i Bohuslän och har främst gjort sig känd för sina psykologiskt insiktsfulla romaner. Hon har fått många priser för sina böcker, bland annat De Nios Vinterpris, Selma Lagerlöfs litteraturpris och så sent som för några veckor sedan Gerard Bonniers pris, som delas ut av just Svenska Akademien.

– Förutom sitt väldigt fina och gedigna författarskap så är hon också en viktig läsare. Hon har skrivit rätt mycket kritik och arbetat som lektör för förlag. Hon är en rutinerad bedömare av litteratur och det behöver vi i vårt kommittéarbete, säger Anders Olsson.

När Ellen Mattson fick frågan blev hon väldigt glad samtidigt som hon drabbades av lätt panik, berättar hon för TT.

– Det är nog likadant för alla som får frågan. Man undrar hur det ska gå. Ska jag klara av det? Hur ska jag kunna kombinera det med mitt skrivande? säger hon.

– Men jag tänker så här: Om man får en så pass unik möjlighet så vore det väldigt trist att säga nej. Det vore oäventyrligt att bara fortsätta på samma gamla sätt, fortsätter Ellen Mattson.

Anne Swärd, född 1969 och bosatt utanför Ystad, debuterade 2003 med ”Polarsommar” för vilken hon nominerades till Augustpriset. Även Swärd är känd för sina romaner, varav den senaste, ”Vera”, fick GP:s kritiker att beskriva författaren som ”en gudabenådad berättare och en epiker av stora europeiska mått”.

ANNONS

– Anne Swärd skriver en intensiv prosa om mänskliga relationer. Hon är också en etablerad diktare, välkänd för de flesta. Hon är även en mycket god läsare och vi tror att hon kan bidra med mycket i kommittéarbetet, säger Olsson.

Anne Swärd blev både förvånad och stimulerad av frågan, berättar hon för TT.

– Det var ett par minuters chock, sedan kände jag att det här är väldigt spännande. Jag känner mig ganska cool, det kanske är för att jag är chockad och inte har insett vad det är som krävs av en ännu, säger hon.

Det är författare Anne Swärd identifierar sig som, hon har ingen akademisk bakgrund. Hon tror också att Akademien har uppfattat hennes passion för litteraturen och litteraturens betydelse i samhället. Hon ser det också som en demokratisk fråga att vi får tillgång till litteratur från hela världen – och att den också når de unga.

– Det är i litteraturen vi lär oss förstå den andra. Det är ett otroligt kulturutbyte som sker där. I den här tiden då det är så mycket fördomar och rädsla för den andra och det främmande blir litteraturen ännu viktigare, ihop med de andra kulturuttrycken.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

TT: Var du rädd för att kliva in i Akademien efter det senaste årets kaos?
– Nej, inte alls. Jag kanske är en kamikazemänniska men jag tycker tvärtom att det känns så otroligt meningsfullt. Och det finns så fina indikationer på att det har skett ett förändringsarbete och att det är långsiktigt. Jag känner stort förtroende för det och om inte annat är det en stor utmaning.

Ellen Mattson får stol 9 och efterträder Jayne Svenungsson. Anne Swärd efterträder Sara Stridsberg på stol 13. De tar sitt inträde i Akademien på högtidssammankomsten i december.

Invalen i Akademien jämnar ut könsbalansen – och föryngrar också församlingen en aning.

TT: Men den yngsta av de nyinvalda är 50 år – hade inte Svenska Akademien behövt föryngras ännu mer?
– Jag vet inte, det kanske vi kan göra i det kommande invalet. Men jag tycker också att det är bra med erfarna läsare som kan göra det stora arbetet också i kommittéerna. I Nobelkommittén har vi prövat med yngre läsare och det arbetet fortsätter nu, säger Anders Olsson.

Text: Sara Ullberg/TT, Elin Swedenmark/TT, Viktor Andersson/TT,

Fakta om Anne Swärd

Född: 1969
Bor: ”På en gammal gård utanför Ystad, sedan två år tillbaka.”
Bakgrund: Debuterade 2003 med ”Polarsommar” för vilken hon blev Augustprisnominerad. Den följande boken ”Kvicksand” tilldelades Mare Kandre-priset. 2010 utkom hennes tredje roman, ”Till sista andetaget”. Hösten 2015 publicerades hennes tre första romaner i samlingsvolymen ”Akta dig för kärleken”. 2016 fick hon det första Helga-priset i Hjalmar Söderbergs anda. Hennes fjärde roman, ”Vera”, gavs ut 2017.
Anne Swärd är översatt till ett tjugotal språk, bland andra franska, spanska, italienska, ryska och persiska.

Fakta om Ellen Mattson

Född: I Uddevalla 1962 och bor på landet utanför Ljungskile i Bohuslän.
Debuterade: Med romanen ”Nattvandring” (1992) och har sedan dess gett ut tio romaner. Senast gav hon ut ”Tornet och fåglarna” (2017).
Om hennes böcker: En majoritet av hennes romaner utspelar sig i Bohuslän i historisk såväl som modern tid. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk.
Är även verksam som kritiker och har dessutom skrivit dramatik för scenen och radioteatern.
Har tilldelats många priser för enskilda böcker och för sitt författarskap som helhet. Så sent som i år tilldelades hon Gerard Bonniers pris av Svenska Akademien på 300 000 kronor.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny