Stabenfeldt ger ut egna böcker i sina klubbar Penny & Friends, Kickerz och GIRL:IT. Foto: Stabenfeldt

Stabenfeldt ser fördelar med att ge ut böcker exklusivt i nischade boxar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Utgivningen av hästböcker minskar, konstaterar Svenska barnboksinstitutet i den nya Bokprovningen. Men förlaget Stabenfeldts hästboxar fortsätter engagera.

Hästböcker är i särskilt fokus i årets Bokprovning för första gången sedan 1995, och där konstateras en minskning. 41 hästböcker gavs ut under 2018 jämfört med 50 stycken år 1995. Då även antalet barnböcker i stort har ökat under 23-årsperioden (från 1 263 till 2 308 titlar som inkommit till Svenska barnboksinstitutet) har antalet hästböcker minskat ännu mer i relation till den sammanlagda utgivningen.


ANNONS


Men intresset för genren verkar vara fortsatt starkt, åtminstone enligt förlaget Stabenfeldt som ger ut 24 skönlitterära titlar per år inom hästboksgenren. Utöver dessa tillkommer det 3–4 fakta- eller specialböcker per år. Böckerna ges ut i klubben Penny & Friends, och säljs med andra ord bara till medlemmar.

– En handfull av våra titlar finns tillgängliga på bibliotek. Förhoppningen är att de flesta av våra titlar i framtiden ska gå att komma åt även via andra kanaler, men det är inget som är bestämt i nuläget, säger Christine Lundgren, förläggare på Stabenfeldt, som även ger ut böcker i klubbarna Kickerz och GIRL:IT.

ANNONS

Boxarna i alla tre klubbarna innehåller förutom böcker även andra saker som leksaker, pyssel och tidningar.

– Vi upplever att våra hästboxar fortfarande är populära och engagerar, sedan har vi utmaningar, precis som resten av förlagsbranschen, säger Rasmus Carlsson, Product and Development Manager på Stabenfeldt.

Varför hästböcker tilltalar många läsare tror Christine Lundgren beror på att det är ett så tydligt ämne som många är intresserade av.

HJÄLP OSS: Bli en Boktugg Supporter idag. Stödprenumeration från 10 kr/mån

– Hästsporten är en ganska dyr sysselsättning och alla har kanske inte möjlighet att gå på ridskola eller rida, men via hästböcker kan man ändå få ta del av stallvärlden och hur det kan vara att ta hand om en häst. Sedan tror jag att många också uppskattar att huvudpersonen ofta är en ung människa som tillåts ta och ha mycket ansvar och som faktiskt klarar av det, utan för mycket hjälp från vuxenvärlden.


ANNONS


I Bokprovningen dryftas representationen i den moderna hästboken, att det oftast handlar om vita, heterosexuella flickor. Endast ett fåtal böcker från 2018 bryter mot detta.

– Vi har också uppmärksammat detta och det känns problematiskt. Vi har ett fåtal böcker där huvudkaraktären inte följer den här normen och vi jobbar aktivt med att få in andra karaktärer i våra böcker. Vi skulle till exempel gärna ge ut fler böcker där huvudpersonen är en pojke, säger Christine Lundgren.

En trend som Bokprovningen konstaterar i 2018 års hästböcker är olika former av våld och djurplågeri.

– Djurplågeri, eller vanvård, är något som nog är återkommande rent generellt i hästboken, skulle jag säga, konstaterar Christine. Till exempel att huvudpersonen hittar en häst som blir vanvårdad och ska rädda den. Däremot har inte vi märkt av den sortens våld som Barnboksinstitutet skriver om, men vi har också, historiskt sett, medvetet valt att inte ge ut böcker med den sortens uttalade våld, då vi riktar oss till barn och skickar böckerna direkt till våra prenumeranter. Däremot har vi haft uppe detta för diskussion då vi ofta vill avspegla verkligheten i våra böcker och där förekommer ju trots allt, och tyvärr, grymhet mot både människor och djur.

Det totala antalet barn- och ungdomsböcker i Sverige har minskat med 9 procent sedan förra året, och det är första gången på många år som utgivningen går ner. Just Stabenfeldt står för den största minskningen, vilken motsvarar närmare 80 procent av deras totala utgivning, skriver SBI. ”Den kommer sig emellertid av att förlaget har valt att satsa på nytryck i stället för att ge ut gamla titlar i nytt utförande. Oförändrade nytryck får inte nya ISBN och räknas därför inte som nya upplagor”, står det i Bokprovningens dokumentation.

Stabenfeldt ger ut omkring 60 skönlitterära titlar om året, och i nuläget är ungefär 20 av dessa helt nyskrivna och resterande nytryck av tidigare upplagor. Därutöver tillkommer cirka 20 fakta- och specialböcker.

– I nuläget har vi ett system där de flesta av titlarna är nytryck av tidigare upplagor, där de flesta är från 2017 eller 2018. Vi har alltid minst 20 nyskrivna eller nyöversatta titlar med i utgivningen och framöver hoppas vi att det ska vara ännu mer nyskrivet. Anledningen till att vi ger ut nytryck beror på att vi har många fina titlar som vi tycker det vore synd att bara skicka ut en gång. Våra fakta- och specialböcker är i stort sett nästan alltid nyskrivna eller nyöversättningar, berättar Christine Lundgren.

Boktugg har skrivit en del om att bokklubbar har det allt svårare (det senaste vi skrev handlade dock om att förlagens försäljning till bokklubbar sjunker, vilket inte berör förlag som Stabenfeldt, som producerar eget material).

Vad är er uppfattning, hur är det att bedriva bokklubb idag?
– Vi ser oss inte riktigt som en traditionell bokklubb, i och med att vi erbjuder något mer i våra boxar. Med det sagt har vi fortfarande känt på utmaningen som förlagsbranschen har gjort i helhet med nya läs- och lekvanor hos dagens barn och ungdomar, säger Rasmus Carlsson.

Förlagets styrka är enligt Christine att de har tydliga intresseområden i sina boxar, som tilltalar många.

– Rent statistiskt så är till exempel både häst- och sportböcker stora ämnesområden bland barn- och ungdomsutgivningen.

Är det en stor fördel att ni har egen utgivning?
– Jag tror det, det skapar en lite exklusiv känsla – att våra boktitlar är unika för just oss och att vi sett till våra medlemmars intressen när vi valt titlar att ge ut, säger Christine.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL