fbpx

Sara Danius: Nobelpriset borde inte ha återinsatts

Sara Danius lämnar Svenska Akademien. Bilden är tagen på Nobelbanketten i vintras. Arkivbild: Fredrik Sandberg / TT.

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius är kritisk mot beslutet att dela ut Nobelpriset i litteratur för 2018. I SVT:s ”Babel”, som sänds på söndag, säger hon att utdelningen är respektlös.

– 2018 års pris tycker jag inte att man skulle ha återinsatt, av respekt för de kvinnor som blev offer, säger hon och syftar på skandalen kring den så kallade kulturprofilen, som dömdes för våldtäkt i höstas.

– Då hade man kunnat hålla i minnet att någonting hände. Som ett hack i skivan, fortsätter hon.

I programmet kommenterar Danius också sitt beslut att helt utträda ur Akademien.

– Jag har verkligen vägt alternativen mot varandra och det var nästan fysiskt arbetsamt. Jag kom fram till att det är bättre att jag lämnar Akademien. Dessutom visade det sig att Svenska Akademien inte var intresserade av att jag skulle återkomma som ständig sekreterare, säger hon.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny