ANNONS

Caitlin Moran. Foto: Mark Harrison

Fem stora feministiska förebilder kommer till Bokmässan 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Idag på internationella kvinnodagen presenteras några av de internationella författare som medverkar i Bokmässans temasatsning jämställdhet.

Bokmässan uppmärksammar internationella kvinnodagen genom att avslöja namnen på fem av de författare som kommer att medverka i höstens Tema Jämställdhet: Helen Pankhurst, Gemma Hartley, Caitlin Moran, Kate Davies och Jamaica Kincaid. Författarna presenteras närmare under kvällen den 8 mars 2019 på ett event som Bokmässan samarrangerar tillsammans med förlagen Teg Publishing och Mondial (i samband med två bokreleaser: Emma Knyckares Patriarkatet får inte festa med oss och Annah Björks Ni måste flytta på er).


ANNONS


Med temasatsningen jämställdhet vill Bokmässan vitalisera samtalet om jämställdhet med avstamp i hundraårsjubiléet för allmän och lika rösträtt i Sverige. De medverkande författarna kommer att delta i samtal och seminarier om samtidens viktigaste jämställdhetsfrågor utifrån aktuell utgivning. Fler författarnamn kommer att släppas under våren.


ANNONS


– Vi håller på att bygga ett riktigt starkt program inom Tema jämställdhet och är väldigt stolta över gästerna som vi presenterar ikväll. De tar sig an frågan på helt olika sätt – med humor, argumentation, aktivism, litteratur – och det ska bli oerhört spännande att med deras och många andras hjälp bredda och fördjupa samtalet om jämställdhet i höst, säger Bokmässans programchef Oskar Ekström i ett pressmeddelande.

Fyra av författarna är bokaktuella i Sverige under året: Gemma Hartley (Så jävla trött, Natur & Kultur), Caitlin Moran (Konsten att bli känd, Albert Bonniers Förlag), Kate Davies (På djupet, Norstedts) och Jamaica Kincaid (Mr Potter, Tranan). Helen Pankhurst, kvinnorättsaktivist och släkt i rakt nedstigande led till suffragettledarna Emmeline och Sylvia Pankhurst, gav ut sin bok Deeds Not Words 2018 (på engelska, någon svensk översättning är inte annonserad).

Om författarna

Gemma Hartley är en amerikansk journalist och författare. Med debutboken Så jävla trött – om kvinnors känslomässiga arbete – och vägen till förändring, har hon väckt debatt i hemlandet och satt begreppet ”känslomässigt arbete” på kartan. I boken diskuterar hon de arbetsuppgifter som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet: tänka ut och köpa presenter till svärföräldrarna, ha koll på allt som händer i barnens skola, veta när det är dags att handla mjölk och bröd, se till att alla har det trevligt på släktmiddagen – det vill säga att organisera uppgifterna i hemmet och utföra merparten av omsorgsarbetet.

Caitlin Moran är en brittisk författare, krönikör och tv-kritiker, aktuell med boken Konsten att bli känd. Året är 1995 och 19-åriga Johanna Morrigan, aka Dolly Wilde, käftslängande, världsvan musikjournalist, prövar vingarna bland kändisar och wannabes i britpopens London. Men så händer något som gör att Dolly själv ofrivilligt hamnar i rampljuset. Efter att hon gått hem med den populäre skandalkomikern Jerry Sharp börjar ryktena gå. Hur ska en ensam ung kvinna kunna stoppa en känd, inflytelserik man? Caitlin Moran skrev sin första roman som femtonåring och började skriva för det brittiska musikmagasinet Melody Maker året därpå. Hennes bok Konsten att vara kvinna blev en internationell succé 2012.

Kate Davies, Storbritannien, är verksam som redaktör och barnboksförfattare, och en av grundarna av Pride in Publishing, ett nystartat LGBTQ-förlagsnätverk. På djupet är hennes debutroman. Den handlar om Julia, som är 26 år och inte haft sex på tre år. När hon äntligen tar tag i problemet och bryter sig ur sitt ofrivilliga celibat har hon ett par misslyckade (och hysteriskt dråpliga) one night stands. Hon bestämmer sig då för att aldrig någonsin ha sex igen men inser sedan att det kanske finns en anledning till att hon aldrig har haft ett fungerande sexliv. Vid 26 års ålder inser hon att hon är lesbisk.

Jamaica Kincaid, USA/Antigua, är född 1949 och slog igenom stort på 80-talet med böcker som Annie John (1984), En liten plats (1988) och Lucy (1990). Hennes skrivande är starkt präglad av uppväxten på den karibiska ön Antigua, som var en del av det brittiska kolonialväldet. Hon var tidig med att genom skönlitterärt skrivande skildra hur kolonialismen drabbade enskilda människor, inte minst kvinnor, och hennes böcker studeras fortfarande på universitet världen över i denna kontext. Hon var under lång tid fast anställd skribent i The New Yorker och är numera vid sidan av författarskapet professor vid Harvard University. I samband med Bokmässan släpps hennes självbiografiska roman Mr Potter, i vilken hon skildrar sin far som hon aldrig träffade – en vanlig man, en taxichaufför som aldrig satt sin fot utanför den lilla ön Antigua. Genom Kincaids lyriska prosa och alldeles egensinniga utforskande av hans liv blir han en del av vår världslitteratur.

Dr Helen Pankhurst, CBE är en brittisk kvinnorättsaktivist och författare till Deeds Not Words, the Story of Women´s Rights, Then and Now. Hon är bland annat senior rådgivare vid hjälporganisationen CARE International och verksam i både Storbritannien och Etiopien samt gästprofessor vid Manchester Metropolitan University och University of Suffolk. Helen Pankhurst är barnbarnsbarn till Emmeline Pankhurst och dotterdotter till Sylvia Pankhurst, båda brittiska kämpar för kvinnlig rösträtt och grundare av WSPU, Women’s Social and Political Union år 1903, i dagligt tal kallade suffragetterna. Varje år, på söndagen innan Internationella kvinnodagen, leder Helen Pankhurst ett årligt evenemang i London tillsammans med the Olympic Suffragettes. År 2019 tilldelades hon Brittiska imperieorden, Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE), för sina insatser inom jämställdhetsområdet. Helen Pankhurst är inbjuden av Bokmässan tillsammans med Feministiskt Perspektiv.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL