fbpx

HarperCollins skriver nytt avtal om Agatha Christie-rättigheter – passerar 100 år

Agatha Christies böcker (på engelska) har getts ut exklusivt av HarperCollins i snart ett århundrade. Bakgrund: Flickr/loulrc. Porträtt Agatha Christie: Wikimedia Commons

Ett av förlagsvärldens längsta samarbeten förlängs med ytterligare ett decennium. HarperCollins har snart gett ut Agatha Christies böcker i hundra år.

Det exklusiva avtalet mellan HarperCollins och Agatha Christie (eller numera hennes arvtagare) är ett av de längsta någonsin inom förlagsvärlden och i och med en ny förlängning av avtalet fram till 2030 kommer samarbetet att passera 100 år, skriver Bookseller.

Avtalet gäller engelskspråkiga världsrättigheter. HarperCollins har gett ut Agatha Christies böcker ända sedan 1926, då The Murder of Roger Ackroyd släpptes på imprintet William Collins.

ANNONS

Sedan den förra kontraktsförnyelsen 2010 har HarperCollins sålt fler än 10 miljoner exemplar av Christies böcker. Filmen ”Murder on the Orient Express” som kom 2017 sporrade försäljningen som då nådde sin kulmen på 3 miljoner exemplar om året.

En ny serie om Hercule Poirot av författaren Sophie Hannah har också bidragit till att öka intresset för Agatha Christies hela författarskap bland läsare och bokhandlare, menar HarperCollins.

– Agatha Christie är vår deckardrottning och jag är väldigt stolt över att hon kommer att fortsätta regera på HarperCollins in i ett andra århundrade, säger Charlie Redmayne, CEO HarperCollins UK till Bookseller.

– Jag är överlycklig att det starka partnerskapet mellan ACL (Agatha Christie Limited) och HarperCollins kommer att fortsätta ännu ett årtionde. HarperCollins hängivenhet till Christies verk och deras nytänkande som förlag säkerställer att nya målgrupper fortsätter att upptäcka min gammelfarmors tidlösa berättelser, säger James Prichard, ordförande och CEO Agatha Christie Ltd.

I Sverige ger flera förlag ut Agatha Christies böcker, däribland Bookmark som har släppt ett flertal utgåvor de senaste åren, både inbundet och i andra format. Saga Egmont var flitiga under 2018 och gav ut ett 30-tal ljudböcker, och det ser ut som att de fortsätter pumpa ut Christie-ljudböcker även under 2019 – hittills i år har det kommit 9 stycken.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny