Storytel snabbast växande svenska bolaget på Financial Times-lista

Snabbväxaren Storytel tar för sig inte bara på Bokmässan. Foto: Sölve Dahlgren.

När Financial Times för tredje året i rad listar de 1000 snabbast växande företagen i Europa rankas Storytel på 161:a plats, vilket är bästa svenska bolag före Readly på plats 186.

Företagen som rankas på FT 1000-listan har blivit utvalda baserat på tillväxt, antal anställda och vinst mellan åren 2014 och 2017. Storytel hade under den här perioden en tillväxt på hela 794 procent.

Det räcker alltså för att bli det snabbast växande svenska bolaget på topplistan. Tvåa på svensktoppen är ett bolag som faktiskt var inne och vände i bokbranschen och testade att bygga en abonnemangstjänst för böcker, framför allt illustrerade, med sin erfarenhet från magasin – nämligen Readly (som stängde sin boktjänst för snart tre år sedan).

Även Readly (+723 procent) rankar i det övre skiktet, plats 186, på den övergripande listan och hamnar liksom Storytel på topp 10 inom sin kategori. Företagskategorin Media listar totalt 21 europeiska företag och Readly rankas som sjunde snabbast växande inom kategorin medan Storytel är sexa.

Lite intressant i sammanhanget är ju att dessa båda svenska tjänster nu blivit konkurrenter i och med Storytels köp av bolaget Ztory. Värt att nämna i sammanhanget är också att Storytel är betydligt mycket större än Readly redan 2017 då Storytel omsatte 1200 Mkr att jämföra med Readlys 133 Mkr. Däremot lyckades Readly göra en nästan lika stor förlust som Storytel det året.

Ytterligare ett snabbväxande bolag med bokbranschkoppling: Adlibrisgrundaren Pär Svärdsons Apotea på plats 386 (femma bland de svenska bolagen). Som till skillnad från Storytel och Readly var lönsamt 2017 och dessutom hade högre omsättning.

Den fullständiga rapporten ”FT 1000: Europe’s Fastest Growing Companies” publiceras den 25 mars.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.