fbpx

Storytel snabbast växande svenska bolaget på Financial Times-lista

Snabbväxaren Storytel tar för sig inte bara på Bokmässan. Foto: Sölve Dahlgren.

När Financial Times för tredje året i rad listar de 1000 snabbast växande företagen i Europa rankas Storytel på 161:a plats, vilket är bästa svenska bolag före Readly på plats 186.

Företagen som rankas på FT 1000-listan har blivit utvalda baserat på tillväxt, antal anställda och vinst mellan åren 2014 och 2017. Storytel hade under den här perioden en tillväxt på hela 794 procent.

Det räcker alltså för att bli det snabbast växande svenska bolaget på topplistan. Tvåa på svensktoppen är ett bolag som faktiskt var inne och vände i bokbranschen och testade att bygga en abonnemangstjänst för böcker, framför allt illustrerade, med sin erfarenhet från magasin – nämligen Readly (som stängde sin boktjänst för snart tre år sedan).

Även Readly (+723 procent) rankar i det övre skiktet, plats 186, på den övergripande listan och hamnar liksom Storytel på topp 10 inom sin kategori. Företagskategorin Media listar totalt 21 europeiska företag och Readly rankas som sjunde snabbast växande inom kategorin medan Storytel är sexa.

ANNONS

Lite intressant i sammanhanget är ju att dessa båda svenska tjänster nu blivit konkurrenter i och med Storytels köp av bolaget Ztory. Värt att nämna i sammanhanget är också att Storytel är betydligt mycket större än Readly redan 2017 då Storytel omsatte 1200 Mkr att jämföra med Readlys 133 Mkr. Däremot lyckades Readly göra en nästan lika stor förlust som Storytel det året.

Ytterligare ett snabbväxande bolag med bokbranschkoppling: Adlibrisgrundaren Pär Svärdsons Apotea på plats 386 (femma bland de svenska bolagen). Som till skillnad från Storytel och Readly var lönsamt 2017 och dessutom hade högre omsättning.

Den fullständiga rapporten ”FT 1000: Europe’s Fastest Growing Companies” publiceras den 25 mars.

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.