Ljudboksporr populärt på norska Storytel

Skärmklipp från svenska Storytels topplista över engelska böcker, där en erotisk titel dyker upp.

Många lyssnar på erotiska ljudböcker i Norge, vilket visar sig på Storytel. Nu jobbar tjänsten med att begränsa titlarnas synlighet.

– Detta är ingen framprovocerad trend från vår sida. Det visar bara att erotisk litteratur i ljudboksform är väldigt populärt, säger Håkon Havik, chef för Storytel Norge, till tidningen Klassekampen.

Tidningen har gjort en sammanställning av streamingtjänstens så kallade sensuella böcker och hittat 4394 e- och ljudböcker. Bara sedan förra veckan har 61 nya titlar tillkommit. Det handlar först och främst om engelska titlar, och de tre mest lyssnade just nu är I’m so tight – First timers 1, He’s in my behind: Anal MILFs 2 och Popping my anal cherry at 40! – Anal MILFs 1.

Den sistnämnda dyker faktiskt upp på plats 34 på Storytels topplista för engelska titlar i Sverige. Listan innehåller dock inte många andra erotiska titlar och de sex (!) första platserna innehas av Harry Potter-böcker.

Enligt Håkon Havik handlar det om ren statistik som gjort att titlarna dyker upp allt mer frekvent på fördelaktiga platser i den norska tjänsten. De böcker som lyssnarna är mest intresserade av får också synlighet, det är så algoritmen fungerar.

– Storytel är en stor streamingtjänst med över 100 000 titlar. Detta är bara en liten del av titlarna som finns i utbudet, understryker han och förklarar att Storytel inte censurerar innehållet utan helt enkelt tillhandahåller de internationella titlar som det svenska moderbolaget avtalar om.

Just nu jobbar man med tekniska uppdateringar för att göra de erotiska titlarna lite mindre synliga. Som en del i detta lanserade Storytel före jul sitt familjeabonnemang med möjligheten att skapa ett särskilt barnkonto (kids mode) där vissa titlar – som de erotiska – inte finns tillgängliga.

Norska Storytel ägs av Storytel AB och Cappelen Damm. Under 2018 passerade man 100 000 abonnenter.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.