fbpx

Familjen till Vigdis Hjorth stämmer norsk teater

Författaren Vigdis Hjorth. Foto: Claudio Bresciani/TT.

Den norska författaren Vigdis Hjorths mamma har krävt Den Nationale Scene på 250 000, efter att teatern satt upp en föreställning som baseras på dotterns roman ”Arv och miljö”. I stämningen skriver hon att uppsättningen kränker familjens privatliv, skriver SVT Nyheter.

Den kritikerrosade romanen gavs ut 2016 och handlar om en kvinna som under sin barndom utsatts för sexuella övergrepp av sin pappa.

Familjen hävdar att Vigdis Hjorth beskrivit sin egen familj i boken och att falska anklagelser om sexuella övergrepp riktats mot hennes pappa, men enligt författaren är boken inte självbiografisk.

ANNONS

Teaterchefen Agnete Haaland tänker inte tillmötesgå kravet om ersättning.

– Jag vet att det varit en debatt i tidningarna i Norge och att familjen har gått till motangrepp och sagt att det handlar om dem. Vi har inte tagit ställning till det. Vi har tagit ställning till att det är en roman som vi vill göra teater av, säger hon till SVT.

Romanen Arv och miljö är utgiven på svenska av Natur & Kultur, den fick bra kritik av flera svenska tidningar när den släpptes hösten 2018.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel teater.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny