Här är 12 bra böcker för dig som drömmer om att få skriva författare på visitkortet.

Boktips: Tio bästa böckerna för dig som ska skriva en roman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det är bara att sätta sig ner vid skrivbordet och börja skriva? Eller? Nja, kanske kan du också få en välgörande knuff av de författare som gärna delar med sig av sina bästa råd. Här är 12 böcker som kan göra din författardröm verklig. 

Om det är något som är sant när det gäller skrivandet, så är det att man kan få god hjälp på vägen genom att lyssna på de som redan gjort resan. Och här är därför en lista med 12 böcker från författare och skrivpedagoger som redan har hjälpt tusentals skribenter att få till den där första debuten.

Vi har valt både klassiker och nypublicerad litteratur på området och tror du kan hitta något som leder dig vidare, oavsett var du just nu befinner dig i karriären.

Se det som inspiration – ett sätt att hitta glöden, eller fyrljuset som kan ta dig förbi förlagens dörrvakter och ge dig det där efterlängtade kontraktet.

Vem vill inte kunna kalla sig författare? Lycka till!

Tio bästa böckerna för dig som ska skriva en roman

1. Att skriva : en hantverkares memoarer av Stephen King

Stephen Kings Att skriva har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare. Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter.Nyöversättning av författaren Ola Larsmo, som även bidrar med ett nyskrivet efterord.

2. Skriv på! : En handbok i skrivandets konst av Elizabeth George

I Skriv på! får alla med författarambitioner lära sig hur man bygger upp en roman från grunden. Elizabeth George visar hur man går tillväga när man gör en detaljerad plan för en bok och ger praktiska råd om de olika stegen i skrivprocessen, t.ex. vad man ska tänka på när man bygger upp intrigen, vilka perspektiv man kan använda och hur gestalterna får kött och blod.

Generöst delar hon med sig av sitt kunnande och beskriver hur hon själv brukar göra när hon lägger upp scenerna, skapar personernas karaktärer, bestämmer miljön och hur noggrann hon är med detaljerna för att skapa trovärdighet.

Som exempel använder Elizabeth George inte bara utdrag ur sina egna utan också andra välkända författares verk, bl.a. E.M. Forster, John Irving, Toni Morrison, Stephen King, Ernest Hemingway och Alice Hoffman.

Elizabeth George började sin karriär som lärare och har ägnat åtskilliga år åt att undervisa i skrivarkurser. Hon har en djup insikt i hantverket att skriva och en god berättares förmåga att förmedla denna kunskap. Resultatet har blivit en praktisk och lättillgänglig handbok i konsten att skriva en roman.

3. Misslyckas igen, misslyckas bättre : anteckningar om skräck och skrivande av John Ajvide Lindqvist

Sveriges skräckmästare John Ajvide Lindqvist bjuder in till sin kreativa värld i denna unika tankesamling kring skrivandets fest och fasa. Här får vi följa med i arbetet med hans sju romaner, från Låt den rätte komma in 2004 till X – den sista platsen 2017. Med resonerande och ofta humoristisk stämma kommenterar John sina yngre upplagors problem och glädjeämnen.

Resultatet är en rolig och lärorik bok för alla som vill läsa något annat än en regelrätt författarhandbok. Men också en bok för alla som vill kika in bakom kulisserna i den speciella fantasivärld som är John Ajvide Lindqvists.

4. Karaktärer, repliker, dialog av Richard Rosengren

Repliken är ett av de viktigaste redskapen för att uttrycka en karaktär. I romanen kan den lyfta fram en enskild karaktär, i dramatiken bär den det mesta av handlingen och i tvdeckaren används den ofta för att informera publiken. Genom medvetna val av ord och uttryckssätt kan man skapa helt olika karaktärer och därmed förändra relationer och intriger. Men också det som inte sägs är av betydelse – tystnaden kan vara nog så talande.

Det här är inte en bok om att skriva dramatik. Det är en bok om att skapa karaktärer, repliker och dialog. Den är tänkt för dig som vill skriva för t.ex. film, teater, radio och tv eller för olika nya medier som bloggar och twitter. Richard Rosengren, som själv skrivit manus för teater och dramadokumentärer, förklarar bland annat hur karaktärerna genom det de säger till varandra kan påverka inbördes relationer, avslöja karaktärsberättelsen och likt stämmorna i ett musikstycke skapa någonting som är mer än summan av enskilda toner.

Boken vänder sig bland annat till den som bedriver studier i skrivande och medieproduktion och till yrkesverksamma inom media och kultur. Den ger också värdefull kunskap åt alla dem som ägnar sig åt olika typer av fritidsskrivande, t.ex. på nätet.

5. Tre enkla regler – finns inte – en romanskola av Elisabet Norin

RÖSTER OM FÖRFATTARENSOM HANDLEDARE:? Mitt arbete har utvecklats enormtmed Elisabets hjälp. Hon har alltidfunnits där med goda råd och peppning.? Elisabet har gett mycket gott stödunder skrivprocessen, både medkonstruktiv respons, men ocksåsom bollplank och för inspiration.? Jag litar på Elisabets omdöme,känner att hon har tagit min textpå allvar.? Elisabet Norin uppfyllde minaförväntningar med råge. Henneskommentarer var väldigt pedagogisktskrivna och hon kom med konstruktivaförslag om hur man skulle kunna göravissa omändringar.Röster om boken:De tydliga exemplen, både Elisabets egna och från litteraturen,gör att mitt elevförtroende för hennes kunnande ökar. Jag trorverkligen att boken kommer att uppskattas och hjälpa sina läsarei deras ensamma skrivande.Det är en mycket välskriven, trevlig och lättläst bok. De praktiskatipsen känns relevanta och ger igenkänning och identifikation förden som redan har skrivit en del. De teoretiska partierna kännskorrekta och lovsången till det skrivande livet är inspirerande.

6. Kreativt skrivande – Grundbok i litterärt skapande av Therése Granwald

Den här boken vänder sig till alla som drömmer om att skriva en roman eller novellsamling. I pedagogiskt avgränsade kapitel presenteras grunderna för hur man skriver prosa: hur man utformar intriger, karaktärer och miljöbeskrivningar; hur man skriver dialog och gestaltar sin text; hur man etablerar och hanterar röst, språk och stil. Boken behandlar också den kreativa skrivprocessen, textsamtal och respons. Till de olika delarna knyts handfasta råd, kreativa skrivövningar och litterära exempel.

I Kreativt skrivande antar Granwald tre roller som hon själv har mångårig, personlig erfarenhet av: skrivarstudentens, skrivpedagogens och författarens. Boken är den första renodlade läroboken i litterärt skapande, skriven för svenska utbildningar på universitet och folkhögskolor, men den fungerar också utmärkt som handbok för författaraspiranter utanför skrivutbildningarna.

7. Så gör jag: Konsten att skriva av Bodil Malmsten

Du skriver, du har lusten och längtan efter att skriva på riktigt, du vill. Men hur gör man? Den här boken är en lärobok, en handbok med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande.

Bodil Malmsten har skrivit ett stort antal böcker. I Så gör jag: Konsten att skriva delar hon med sig av sin arbetsprocess inklusive den helvetesperiod som ingår. Hon skriver om hur hon kommer fram till tonen och strukturen. Om jobbet med förstameningar. Om varför hon skulle vilja skriva om inledningen till sin första roman och redigera om novellsamlingen Undergångarens sånger.
I boken ingår kapitel om ord, skiljetecken, korrektur, om att sitta rätt, läsa för att lära, dramaturgi. »Ord, meningar, stycken, får aldrig bara bli. Ett tecken på att en bok är en riktig bok är att ingenting av det som står bara får ha råkat bli.«

Så gör jag: Konsten att skriva är rikt illustrerad i färg och innehåller mängder av praktiska råd för det dagliga skrivarbetet – oavsett om du vill bli författare eller bara lära dig skriva bättre.

BODIL MALMSTEN har med sina romaner, diktsamlingar och loggböcker blivit en av Sveriges mest folkkära författare. I Så gör jag: Konsten att skriva delar hon med sig av sina erfarenheter från ett liv av skrivande.

»I bästa mening förvaltar Bodil Malmsten arvet efter Montaigne, hans skeptiska, självkritiska, stoiska och essäistiska sökande, aldrig störtsäker, men alltid förundrad över tingens tillstånd. En bok att bli glad och inspirerad av.« | TOMAS LARSSON, ÖSTERSUNDS-POSTEN

»Så gör jag är full av goda råd, tips från en som provat det som inte fungerar och det som fungerar.« | MARIA HAMBERG, DALADEMOKRATEN

»Få av dagens svenska författare är bättre skickade att ge råd i skrivandets konst än Bodil Malmsten. Så gör jag: Konsten att skriva ger perspektiv, handfasta råd, en generös inblick i en författares vardag. En klok och insiktsfull bok.« | CRISTER ENANDER, TIDNINGEN KULTUREN

8. Fängsla dina läsare, väck spänning och berör på djupet av flera författare

Fängsla dina läsare är en guldgruva för romanförfattare som vill skriva scener som berör på djupet. Skapa undertext, variera din gestaltningsteknik till max, mejsla fram oförglömliga romanfigurer, lär dig vad method writing går ut på och mycket, mycket mer. Boken är fullmatad av smarta tekniktips, checklistor och konkreta exempel. Men att beröra handlar förstås inte bara om ren skrivteknik, utan också om att vara autentisk i sina budskap. Dessutom gäller det att förstå hur våra hjärnor fungerar när vi läser och vad som får oss att reagera. Fängsla dina läsare är boken för alla som siktar på att skapa bladvändare som känns i magen. En mängd författare och manusutvecklare bidrar som gästskribenter.

Jobba med kontraster
Låna knep från teaterns värld
Hämta inspiration i idébanken för spänning
Ta del av framgångsfaktorer för författare
Få det att slå gnistor mellan romanfigurerna
Bygg upp tät stämning

Lär dig att lägga perspektiv nära, att integrera talande detaljer, skriva outhärdligt heta scener och att använda humor för att kasta läsaren mellan känslor. Allt med fokus på att beröra.
Catrine Tollström jobbar som manusutvecklare. Hon är högskoleutbildad inom kultur- och beteendevetenskap samt är diplomerad lektör. Som thrillerförfattare är Catrine utgiven i de skandinaviska länderna.

9. Skrivarbok av Siewert Carlsson

Detta är den sjunde upplagan av den populära Skrivarbok. Det är en omarbetad upplaga av boken.Skrivarbok är en lärobok och handbok och inspirationsbok för alla skrivare. Boken har nu utkommit i en sjunde, omarbetad upplaga. Skrivarbok används i många skrivarlinjer på folkhögskolor, i andra skrivarkurser och förstås av många som skriver och vill utveckla sitt skrivande inom prosa, poesi och journalistik på egen hand. Boken innehåller beskrivande text kring olika genrer av skrivande, olika stilar och ismer inom det skönlitterära området. Många skrivuppgifter och tips till skrivare. Inte minst är den en gedigen kunskapskälla för här får du alla litterära grepp och begrepp förklarade, med exempel.Utdrag ut Bibliotekstjänst recension av Skrivarbok, den sjätte upplagan från 2013:Carlsson skriver rakt på sak och serverar sina kunskaper om skrivandets hantverk med relevanta fakta och lätt litteraturvetenskaplig terminologi, vilket gör handboken till inte bara en skrivarhandbok utan även till en introduktion i grundläggande litteraturvetenskap och litteraturhistoria. En bra handbok för envar som vill utveckla sitt skrivande och lära sig mer om litteraturens värld. Den är även utomordentligt lämplig som handbok för olika typer av skrivarutbildningar.Jonas Herdin, Bibliotekstjänst
Skrivarbok

Skrivarbok

  • Förlag: Faun Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-10-12
  • ISBN: 9789188719126

10. Skriva barnbok av Annika J. Nasiell

Barn är värda välskrivna och konstnärliga böcker, precis som vuxna är värda dito vuxenböcker. Men bra böcker för barn och unga måste skrivas av människor som förstår dem.
Tanken med den här boken är att den ska vara konkret och ge dig verktyg till hur man kan skriva för barn. Här finns kapitel om hur en berättelse är uppbyggd, berättelsens hörnstenar, den dramatiska kurvan, gestaltning, persongalleri, redigering, utgivning med mera. Och boken innehåller många övningar. För att bli en bra skribent krävs enorma mängder övning ju mer du skriver, desto bättre blir du.

Min förhoppning är att boken ska inspirera till stordåd och hjälpa dig att undvika de värsta fallgroparna.

Ur innehållet:

FörordSkillnaden mellan barn- och vuxenböcker Vilken sorts bok? Bokens tema Vad får en barnbok innehålla? Den dramatiska kurvan Din idé Handlingslinje och synopsis Börja och sluta Jag-berättelser Tempus Miljöbeskrivning Påklädda djur Utgivning Skrivtips

»Hurdan ska en bra barnbok vara? Om du frågarmig, så kan jag efter mycket grubbel bara svara:Den ska vara bra.« Astrid Lindgren

Skriva barnbok

Skriva barnbok

  • Förlag: Lava Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2015-09-15
  • ISBN: 9789187769351

11. Att skriva börjar här : version 2.0 av Maria Küchen

Handboken Att skriva börjar här av Maria Küchen (fd Gummesson) innehåller konkreta praktiska tips som verkligen utvecklar skrivandet, experternas introduktioner till skrivandets världar och samtal med professionellt verksamma skrivande människor. Här delar författare, förläggare, journalister, litteraturkritiker, tidskriftsredaktörer, lärare på skrivarkurser och copywriters generöst med sig av sina kunskaper och tankar.För den explosionsartat växande grupp svenskar som själva vill utveckla sitt skrivande är Att skriva börjar här oumbärlig. Ingen annanstans levereras en så rik, tät och heltäckande bild av skrivandets villkor idag, praktiskt och generellt. Men detta är mer än en handbok; den är intressant för alla läsande.Vem vill inte veta vilka låtar John Ajvide Lindqvist peppar sig med inför en arbetsdag?Eller exakt varför Jan Arnald skapade Arne Dahl och A-gruppen?Eller hur mycket research som kan krävas för nio ynka sidor i en roman av Carl-Johan Vallgren?Eller läsa tankar och tips från de allra hetaste nya aktörerna på den litterära, dramatiska och journalistiska scenen som Martina Lowden, Katrine Kielos, Jens Assur, Sara Stridsberg, Pietro Maglio och Pernilla Ahlsén?Boken kom ut första gången 1997. Den fick strålande kritik och blev mycket uppskattad bland annat på skrivarkurser och i skolor. Eftersom den fortfarande efterfrågas kommer nu en kraftigt uppdaterad ny utgåva.

12. Att hitta glädje i skrivandet av Kim M. Kimselius

Det här är en bok för dig som drömmer om att bli författare, eller bara vill förbättra ditt skrivande. Sedan debuten 1997 har Kim M Kimselius gett närmare 40 böcker och vet hur glädjefyllt det är att skriva. Här ger Kim tips om hur du skriver en bra berättelse, råd vad du ska göra vid skrivkramp och information som gör att du hittar glädje i skrivandet. En bok som gör det möjligt för alla att skriva, på ett roligt och inspirerande sätt!

Recensioner av Att hitta glädje i skrivandet:
”Som att gå en skrivarkurs men i bokform. Boken är lättläst, och lätt att ta till sig, med korta kapitel och bra rubriker. Den är full av konkreta tips både vad gäller själva skrivandet och att sedan skicka till förlag och, för den som så vill, att ge ut själv. Etthundraelva matnyttiga kapitel. Att Kim själv har en rik utgivning att hämta exempel från gör boken verkligt pedagogisk.” Eva Ullerud

”Kimselius delar frikostigt, handfast och inspirerande med sig av sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser av att skriva berättelser och att vara författare. Att hitta glädje i skrivandet är en bok som fungerar som både sporre och handbok och passar för såväl deltagare på skrivarkurser som aspirerande författare i blandade åldrar eller allmänt intresserade.” BTJ-häftet nr 20, 2015. Lektör Henric Ahlgren

”Man blir lyrisk av omslaget utan att man öppnat boken.” Carita Hägglund

”Än en gång lyckas Kim dela med sig av sin skrivglädje och inspirera till att låta orden flöda. — Att hitta glädje i skrivandet är boken för alla de som drömmer om att skriva, men inte har en aning om hur de ska gå tillväga för att skriva en hel bok. Det är också boken till de som skrivit ett tag, men tappat glädjen i skrivandet. — Kim delar verkligen med sig av skrivglädje och jag längtar efter att få skriva mina berättelser.” Emmelie Hardenborg

solve@dahlgren.net

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.