ANNONS

13 böcker som blir film 2019

"Britt-Marie var här" av Fredrik Backman är en av biofilmerna baserade på böcker vi kommer att kunna se på bio under 2019. Foto: iStock. Bild från trailern av SF, Fotomontage: Boktugg.

Under 2019 kan vi se fram emot många böcker som får liv på bioduken. Här är 13 av årets kommande filmatiseringar – tre av dem svenska.

Publishers Weekly presenterar tio av årets kommande filmer som är baserade på böcker och vi sammanfattar deras lista (premiärdatumen gäller USA). Men vi inleder med tre svenska filmer.

1. Britt-Marie var här (25 januari)

Tuva Novotny har regisserat filmen baserad på Fredrik Backmans roman och Pernilla August spelar huvudrollen Britt-Marie. I samband med filmpremiären av släpps en pocketutgåva.

ANNONS

2. Fågelfångarens son (5 april)

Filmregissören Rickard Hobert (De sju dödssynderna) gör nu film av sin skönlitterära debut Fågelfångarens son som utkom förra året på Bokfabriken. Handlingen utspelar sig på Färöarna under sent 1800-tal.

3. Aniara (1 februari)

För första gången sedan 1960-talet tar Harry Martinsons rymdepos Aniara form som film. Inspelningarna har pågått i över två år och 1 februari 2019 har filmen äntligen premiär.

4. Chaos Walking (ej annonserat)

Baserad på The Knife of Never Letting Go av Patrick Ness från 2008. Det är första delen i trilogin Chaos Walking, och del två är redan under produktion.

5. Pet Sematary (5 april)

Baserad på Stephen Kings roman med samma titel från 1983, på svenska Jurtjyrkogården. Även It: Chapter Two har premiär under 2019 (6 september).

6. Where’d You Go, Bernadette (22 mars)

Baserad på romanen med samma titel av Maria Semple från 2012. Cate Blanchett i huvudrollen. Förlaget Etta/Sekwa har gett ut Maria Semple, men inte just denna titel.

7. The Sun Is Also a Star (17 maj)

Baserad på Nicola Yoons ung vuxen-roman från 2016. Bonnier Carlsen gav ut boken 2017 med titeln Idag är allt.

8. Artemis Fowl (9 augusti)

Eoin Colfers fantasyserie Artemis Fowl får nu nytt liv som film. Första boken kom på engelska 2001 och serien blev stor även på svenska hos B. Wahlströms (finns ej i tryck, men däremot som ebok och ljudbok).

9. The Woman in the Window (4 oktober)

Baserad på A J Finns roman från förra året, på svenska Kvinnan i fönstret (Albert Bonniers förlag). I filmen spelar flera stora namn, bland annat Julianne Moore och Gary Oldman.

10. Native Son (ej annonserat)

Richard Wrights roman från 1940 gavs ut i svensk översättning på Bonniers 1943, Son av sitt land. Boken har filmatiserats flera gånger förut.

11. The Goldfinch (11 oktober)

Detta blir den första filmatiseringen av ett verk av Donna Tartt. Den svenska översättningen, Steglitsan, kom ut på Albert Bonniers förlag ut 2013, samma år som originalet. Nicole Kidman spelar en av rollerna i den kommande filmen.

12. The Irishman (ej annonserat)

Baserad på Charles Brandts roman I Heard You Paint Houses. Martin Scorsese regisserar filmen och i rollerna finns flera giganter som Robert De Niro och Al Pacino.

13. Little Women (25 december)

Louisa May Alcotts klassiker om de fyra systrarna March från 1868 har kommit i flera nyutgåvor de senaste åren. Så även på svenska, den senaste versionen av Unga kvinnor gavs ut av Saga Egmont 2018. Bonnier Carlsen gav ut sin version 2016 och Modernista har redan annonserat att de kommer med en pocketutgåva nästa år. I filmen medverkar bland andra Meryl Streep och Emma Watson.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se