ANNONS

Stödmanifestation för Gui Minhai på initiativ av Kurdo Baksi

Gui Minhai (foto: FreeGuiMinhai.org) och Kurdo Baksi (foto: Cato Lein).

Den 30 januari 2019 har förläggaren och författaren Gui Minhai varit frihetsberövad i 1200 dagar, vilket uppmärksammas i en stödmanifestation på initiativ av Kurdo Baksi.

Den 17 oktober 2015 kidnappades den svenska medborgaren och förläggaren Gui Minhai av kinesiska myndigheter under en semesterresa i Thailand, av allt att döma på grund av hans utgivning av regimkritisk litteratur. Han är alltjämt frihetsberövad av Kina och det finns mycket lite information om hans vistelseort och hälsotillstånd.

Författaren och journalisten Kurdo Baksi har arbetat länge för Gui Minhais frigivning. På onsdag, i samband med att Gui Minhai har varit frihetsberövad av kinesiska myndigheter i 1200 dagar, anordnar han en manifestation för att visa stöd.

– Jag har varit engagerad i Gui Minhais fall sedan flera år tillbaka och gjort flera manifestationer tidigare, bland annat när det hade gått 1000 dagar. Det är viktigt att inte glömma bort honom. 1200 dagar är en lång tid i en människas liv, och under den tiden har han inte fått träffa vare sig familj eller advokater, säger Kurdo Baksi till Boktugg.

ANNONS

Intresset för manifestationen är stort och Kurdo Baksi har behövt tackat nej till organisationer som vill medverka då han vill hålla programmet till 45 minuter.

– Det blir ett fint program på onsdag, vi vill lyfta poeten Gui Minhai så det blir bland annat diktläsning och olika stödtal, berättar Kurdo, som själv ska vara värd för programmet.

Han räknar med att omkring 60–80 personer kommer att dyka upp.

– Jag hoppas såklart att Gui Minhai kommer hem så att jag inte behöver göra fler manifestationer.

Kurdo Baksi blev i julas smutskastad av Kinas ambassad i Sverige på grund av hans enträgna arbete i fallet Gui Minhai. Ambassaden reagerade på Kurdo Baksis debattartiklar i Svenska Dagbladet och Expressen med att måla ut Baksi som en ”moralpolis” som sprider lögner om Kinas behandling av Gui Minhai.

Detta påhopp verkar inte hindra dig från att fortsätta jobba för Gui Minhais fall?
– Absolut inte. Jag har skrivit om och kritiserat flera länder i min karriär och bråkat med bland annat Irak, Iran, Syrien och Turkiet, men jag har aldrig varit med om en statsmakt som varit så fräck och aggressiv som Kina.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Kinas ambassad anklagar Kurdo Baksi för att underminera relationen mellan Sverige och Kina, något som Författarförbundet fördömer i ett pressmeddelande: ”Sveriges Författarförbund fördömer ambassadens påhopp mot vår medlem Kurdo Baksi. Anklagelserna mot Baksi är allvarliga och bottnar inte i verkligheten.”

– Med anledning av den anklagelsen vill jag nu att Sveriges utrikesminister Margot Wallström ska göra ett uttalande. Så vi väntar på vad som ska ske, berättar Kurdo Baksi och fortsätter:

– Jag är otroligt förvånad och chockerad över Kinas agerande. De vill exportera sin inskränkta yttrandefrihet till Sverige, och det tänker vi inte tolerera.

Stödmanifestationen arrangeras onsdag den 30 januari 2019 kl 12.00 i ABFs foajé i Stockholm, Sveavägen 41. Medverkar gör bland annat Björn Wiman, kulturchef Dagens nyheter, Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund, Jonas Nordling, ordförande i Sveriges Journalistförbund, Helena Giertta, chefredaktör Journalisten, Torbjörn Lodén, sinolog, Kurdo Baksi, författare.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se