fbpx

Den fysiska boken står sig i julhandeln

"Kvinnorna i Hälsingland" säljer bra på Helins Bokhandel i Bollnäs. Pressbild/TT.

Hans Roslings Factfulness och Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev säljer stort i årets julhandel. Även Emma Adbåges bilderbok Gropen slås in i många paket. Internetbokhandelns julrusch är redan avklarad. Den fysiska anstormas nu.

– De sista skälvande dagarna är kvar, säger Anna Austin, kategorichef både på Bokus och Akademibokhandeln.

Trots att läsare numera också är lyssnare säljer den fysiska boken bra även i år.

– Vi läser e-böcker och streamar, men det ena behöver inte utesluta det andra. Det beror lite på var man befinner sig. På jullovet vill man kanske krypa upp i en soffa och läsa en bok. Vi ser att den fysiska boken verkligen står sig, säger Anna Austin.

ANNONS

Den som får Factfulness av tomten är i gott sällskap. Ända sedan den kom i våras har den varit den mest säljande boken i Akademibokhandelns butiker och på Bokus. I sin sista bok tog Hans Rosling hjälp av sonen Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund i striden mot den globala okunskapen.

– Det finns ett ökat intresse för fackbokslitteratur som går på djupet, kanske är det en motvikt till att vi lever i en tid av fake news, säger Anna Austin.

Även Magnus Västerbros Augustprisade Svälten är populär.

ANNONS

På Hedengrens bokhandel vid Stureplan i Stockholm efterfrågas Gunnar Wettergrens Träd – en vandring i den svenska skogen. Bland de svenska romanerna är Alex Schulmans berättelse om sin mormor Karin Stolpes kärleksaffär med Olof Lagercrantz årets storsäljare.

TT: Saknar ni den uteblivna Nobelpristagaren i litteratur?
– Det är alltid lättare när det kommer villrådiga. Då kan man säga att ”en Nobelpristagare är alltid en Nobelpristagare”, säger bokhandlaren Nicklas Björkholm som berättar att årets Bookerpristagare, Anna Burns Milkman, går oväntat bra på Hedengrens.

På 140-årsjubilerande Helins Bokhandel i Bollnäs väljer många även spänningsdebutanten Sara Jacksons Silvervägen och Leif GW Perssons självbiografiska Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

– En lokal bok som säljer bra är Kvinnorna i Hälsingland: en reportagebok om vår tids historia av Malena Hilding och Lilian Sjölund. Den är en av våra absoluta storsäljare i år, säger bokhandlare Karin Helin.

Bland barnböckerna fastnar hälsingekunderna för Vägen till Mormorsvägen – Thomas och Anna-Clara Tidholms samtida tolkning av Rödluvan.

Text: Erika Josefsson/TT

Några populära julklappsböcker i bokhandeln

Hans Rosling: Factfulness
Alex Schulman: Bränn alla mina brev
Emma Adbåge: Gropen
Magnus Västerbro: Svälten
Gunnar Wettergren: Träd – en vandring i den svenska skogen
Anna Burns: Milkman
Sara Jackson: Silvervägen
Leif GW Persson: Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv
Thomas och Anna-Clara Tidholm: Vägen till Mormorsvägen

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.