fbpx

Eva-Stina Byggmästar flyttar in på författargård

Finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar flyttar vid årsskiftet in på Svenska litteratursällskapet i Finlands författargård Abrams. Pressbild: Anne Haeggblom.

Poeten Eva-Stina Byggmästar flyttar vid årsskiftet in på Svenska litteratursällskapet i Finlands författargård Abrams.

Författargården Abrams ägs och förvaltas av Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS), vars vetenskapliga råd beslutat att ny boende på gården blir den finlandssvenska poeten Eva-Stina Byggmästar.

Sedan debuten 1986 med I glasskärvornas rike har Byggmästar gett ut ett tjugotal diktsamlingar, i mars i år kom Orkidébarn på Wahlström & Widstrand. Hon är flerfaldigt prisbelönad för sitt författarskap och så sent som i år tilldelades hon Svenska Biblioteksföreningens Aniarapris.

Gården, som ligger i Vörå kommun strax öster om Vasa i Finland, uppfördes kring sekelskiftet 1800 och donerades 1990 till SLS av affärsidkaren Matilda Westin, som önskade att sällskapet skulle upprätthålla en värdig bostad på gården åt en svenskspråkig författare.

SLS renoverade gården och 1992 flyttade den första författaren in. Sedan dess har både författare och konstnärer bott på Abrams. Eva-Stina Byggmästar blir den femte personen att bo på författargården.

ANNONS

Eva-Stina Byggmästar, som flyttar in på gården vid årsskiftet, säger i ett uttalande att hon på Abrams kan förena sin kärlek till landsbygden och poesin.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny