Svenska illustratören och författaren Anna Fiske får norskt litteraturpris

Anna Fiske är årets vinnare av norska Bragepriset i kategorin barn- och ungdomsböcker. Foto: Maja Hattvang.

Det prestigefyllda norska litteraturpriset Bragepriset har tilldelats den svenska författaren och illustratören Anna Fiske i kategorin barn- och ungdomsböcker.

Hon tilldelas priset för sin roman Elven som handlar om tonåringen Helena som önskar att hon kunde ta lite mer plats. Historien baseras på författarens egen tidiga tonårstid i Ängelholm. Boken finns inte utgiven på svenska, än så länge i alla fall.

”Fiske skildrar lika mycket i text som i bild ett ogästvänligt vinterlandskap av iskall mobbning och inre oro som trycker ner huvudpersonen genom den tunna isen”, står det i juryns motivering.

Anna Fiske är född och uppvuxen i Sverige och är utbildad inom grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm. Hon har gett ut flera titlar i Sverige men numera bor hon och är verksam i Oslo.

Bragepriset, som kan beskrivas som den norska motsvarigheten till Augustpriset, har delats ut sedan 1992 och är ett av de viktigaste litterära priserna i Norge. Priset delas ut i kategorierna Skönlitteratur för vuxna, Barn- och ungdomslitteratur och Facklitteratur, samt en öppen kategori som varierar från år till år.

Text: TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL