Anna Fiske är årets vinnare av norska Bragepriset i kategorin barn- och ungdomsböcker. Foto: Maja Hattvang.

Svenska illustratören och författaren Anna Fiske får norskt litteraturpris

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det prestigefyllda norska litteraturpriset Bragepriset har tilldelats den svenska författaren och illustratören Anna Fiske i kategorin barn- och ungdomsböcker.

Hon tilldelas priset för sin roman Elven som handlar om tonåringen Helena som önskar att hon kunde ta lite mer plats. Historien baseras på författarens egen tidiga tonårstid i Ängelholm. Boken finns inte utgiven på svenska, än så länge i alla fall.

”Fiske skildrar lika mycket i text som i bild ett ogästvänligt vinterlandskap av iskall mobbning och inre oro som trycker ner huvudpersonen genom den tunna isen”, står det i juryns motivering.

Anna Fiske är född och uppvuxen i Sverige och är utbildad inom grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm. Hon har gett ut flera titlar i Sverige men numera bor hon och är verksam i Oslo.

Bragepriset, som kan beskrivas som den norska motsvarigheten till Augustpriset, har delats ut sedan 1992 och är ett av de viktigaste litterära priserna i Norge. Priset delas ut i kategorierna Skönlitteratur för vuxna, Barn- och ungdomslitteratur och Facklitteratur, samt en öppen kategori som varierar från år till år.

Text: TT

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.