fbpx

Svenska illustratören och författaren Anna Fiske får norskt litteraturpris

Anna Fiske är årets vinnare av norska Bragepriset i kategorin barn- och ungdomsböcker. Foto: Maja Hattvang.

Det prestigefyllda norska litteraturpriset Bragepriset har tilldelats den svenska författaren och illustratören Anna Fiske i kategorin barn- och ungdomsböcker.

Hon tilldelas priset för sin roman Elven som handlar om tonåringen Helena som önskar att hon kunde ta lite mer plats. Historien baseras på författarens egen tidiga tonårstid i Ängelholm. Boken finns inte utgiven på svenska, än så länge i alla fall.

”Fiske skildrar lika mycket i text som i bild ett ogästvänligt vinterlandskap av iskall mobbning och inre oro som trycker ner huvudpersonen genom den tunna isen”, står det i juryns motivering.

Anna Fiske är född och uppvuxen i Sverige och är utbildad inom grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm. Hon har gett ut flera titlar i Sverige men numera bor hon och är verksam i Oslo.

ANNONS

Bragepriset, som kan beskrivas som den norska motsvarigheten till Augustpriset, har delats ut sedan 1992 och är ett av de viktigaste litterära priserna i Norge. Priset delas ut i kategorierna Skönlitteratur för vuxna, Barn- och ungdomslitteratur och Facklitteratur, samt en öppen kategori som varierar från år till år.

Text: TT
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny