fbpx

Svenska illustratören och författaren Anna Fiske får norskt litteraturpris

Anna Fiske är årets vinnare av norska Bragepriset i kategorin barn- och ungdomsböcker. Foto: Maja Hattvang.

Det prestigefyllda norska litteraturpriset Bragepriset har tilldelats den svenska författaren och illustratören Anna Fiske i kategorin barn- och ungdomsböcker.

Hon tilldelas priset för sin roman Elven som handlar om tonåringen Helena som önskar att hon kunde ta lite mer plats. Historien baseras på författarens egen tidiga tonårstid i Ängelholm. Boken finns inte utgiven på svenska, än så länge i alla fall.

”Fiske skildrar lika mycket i text som i bild ett ogästvänligt vinterlandskap av iskall mobbning och inre oro som trycker ner huvudpersonen genom den tunna isen”, står det i juryns motivering.

Anna Fiske är född och uppvuxen i Sverige och är utbildad inom grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm. Hon har gett ut flera titlar i Sverige men numera bor hon och är verksam i Oslo.

ANNONS

Bragepriset, som kan beskrivas som den norska motsvarigheten till Augustpriset, har delats ut sedan 1992 och är ett av de viktigaste litterära priserna i Norge. Priset delas ut i kategorierna Skönlitteratur för vuxna, Barn- och ungdomslitteratur och Facklitteratur, samt en öppen kategori som varierar från år till år.

Text: TT

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.