fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Majvor Müller skriver om alla människors rätt att vara som de är i Alla resor är en omväg hem

Majvor Müller Foto: Privat

Relationsromanen Alla resor är en omväg hem är en historia med många bottnar som författaren Majvor Müller hoppas ska ge läsaren en djupare förståelse för andra.

Majvor Müllers roman Alla resor är en omväg hem är en berättelse om livets resor och hur de kan flätas samman med andras öden längs vägen. Romanen skildrar en längtan efter ett bra liv som möter hinder genom intolerans och den egna rädslan för förändringar. Ibland händer det också oväntade saker som vi inte kan styra över och som innebär att man får lägga sitt liv i andras händer …

Idén till manuset fick Majvor under en resa till Sydafrika. Intervjuer med svarta och vita sydafrikaner om tiden i landet under och efter apartheiden triggade skrivandet och några år senare efter en skrivkurs hos Sören Bondeson, som hållit kurser för några av de största nutida svenska författarna, fick hon verktyg att slutföra manuset som hon själv anser är det bästa hon skrivit hittills eftersom det passar det starka samhällsengagemang hon haft sedan tonåren.

Tre kvinnor står inför olika livsavgörande val och deras skilda livsöden lyfts fram och vävs samman genom en rad slumpartade händelser. Ett mer än trettio år gammalt försvinnande i Sydafrika blir aktuellt och Nelson Mandelas röst, som löper genom boken i fiktiva brev till sin kusin, ger ytterligare en dimension till storyn.

– Vi måste bli mer toleranta mot varandra, säger Majvor. Det finns en ökande nationalism i dagens samhälle som påminner om hur det såg ut i Tyskland under 30- och 40-talet och i Sydafrika till viss del. I USA har de en president som inte tar ställning mot rasism. I Europa poppar politiska partier upp som har nationalistiska ideér i land efter land. Vi omges av en fascism som gömmer sig bakom vita skjortor och där detaljer som exempelvis ekonomi, sjukvård och andra offentliga problem enklast blir lösta genom ett samhälle som bygger på att vi svenskar är unika och inte ska beblandas med andra etniska grupper.

– Är vi verkligen så historielösa att vi glömt de grymheter som skett? Det skapas ett vi och dem-tänk och är det så vi vill ha det i Sverige? Var du hör hemma i ditt hjärta det avgör du själv – det kan ingen annan bestämma. När jag skriver försöker jag ge karaktärerna djup. Jag tänker mycket på vad som formar en människa – vi är som vi är, påverkade av uppväxt, erfarenheter, kultur, normer och saker som händer. Människor är komplexa och vi utvecklas individuellt samtidigt som vi måste ha en förmåga att sätta oss in i andra människors situation.

Alla resor är en omväg hem

Alla resor är en omväg hem

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2017-07-15
  • ISBN: 9789176970492

Vid sidan av författandet arbetar Majvor med organisationsutveckling som coach för både företag och privatpersoner. Erfarenheten från arbetet med människor tar hon med sig i författarskapet. Karaktärerna i Alla resor är en omväg hem står vid vägskäl där de måste välja åt vilket håll de ska gå.

– När jag skriver vill jag att läsaren ska känna med karaktärerna, säger Majvor. Alla val vi gör i livet för oss vidare och även när tröskeln verkar obarmhärtigt hög kan det visa sig att när vi väl är på andra sidan är det oftast bättre.

Om författaren:

Majvor Müller har lång erfarenhet av att arbeta med människor och utveckling och har bland annat varit projektledare, personlig coach, utvecklingskonsult och sjuksköterska. Som författare debuterade hon 2006 och har sedan dess gett ut sju böcker. Majvor är född i Övertorneå i Norrbotten. Idag bor hon i Luleå.

Alla resor är en omväg hem

Alla resor är en omväg hem
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSvenska berättare
FormatPocket
SpråkSvenska
Antal sidor238
Vikt134 gr
Utgiven2017-07-15
SABHc
ISBN 9789176970492

Miria och hennes mamma lämnade apartheiden i Sydafrika för ett bättre liv i Sverige. Drömmen om att kunna åka tillbaka är levande ända tills de drabbas av en svår kris.

Emmy står inför ett vägskäl: Hon har blivit arbetslös och äktenskapet är på väg att gå i spillror – kann det vara hennes chans att komma på vad nästa steg är i livet?

Också Emmys syster Lisa och hennes man står inför ett val: Flytta med familjen till Sydafrika och ta över Johns föräldrars vingård eller stanna kvar i Luleå?

En viktig knutpunkt i Emmy och Lisas liv är hembyn Raitajärvi. Där finns föräldrarna samt deras 93-årige granne Hugo, som följt systrarna hela livet.

Alla resor är en omväg hem är en stark skildring av människoöden som flätas samman i en stark kontrast mellan norra Sverige och Afrikas sydspets. En berättelse om rasism och förtryck, drömmar och förhoppningen om ett bra liv oavsett bakgrund, kultur eller hudfärg.

Om författaren:

Sedan debuten 2006 har Majvor Müller gett ut sju romaner. I antologin Deckarnas svenska landskap: från Skåne till Lappland – sammanställd av Kerstin Bergman (Svenska deckarakademin) – representeras Norrbotten bland annat av Majvor med skildringen Under ytan. Majvor föddes i Övertorneå och bor idag i Luleå. Nya miljöer och kulturer skapar insikter, och det var en resa till Sydafrika och berättelserna hon hörde från människorna där som gav inspirationen till Alla resor är en omväg hem.

Skrivandet är Majvors huvudsakliga sysselsättning, men hon jobbar parallellt som egenföretagare inom ledarskap, näringslivs- och företagsutveckling.


Röster om boken:
”Författaren har skrivit en utmärkt bok där genomgående tema är drömmar och längtan efter ett bättre liv. I den norrbottniska bakgrunden går den sydafrikanska historien som en röd tråd /…/. Det är en lättläst och välskriven roman som är svår att lägga ifrån sig.”
– Teresa Vihtma i BTJ-häftet nr 5, 2016

”Majvor Müller beskriver relationer bra, man vill gärna stanna i den här kretsen av kvinnor. De känns äkta och man engagerar sig i dem.”
– benitas-bokblogg.blogspot.se

”Gripande, tänkvärd, varm & fin! Betyg 4 av 5.”
– jenniesboklista.com

”Jag har läst en väl sammanhållen bok där författaren visste vad hon ville och säkert gjorde sina egna strykningar. Det märks i texten. En bok jag rekommenderar till feelgood läsare som gillar norrland och afrika. Eller som bara vill ha en trevlig läsupplevelse.”
– violensboksida.bloggplatsen.se

”Bokens handling bjuder både på glädje och sorg. Livsöden och relationer flätas samman. En berättelse om livet och de olika vändningar som det kan ta. Jag kan inte låta bli att gilla den 93 åriga Hugo lite extra mycket, som är grannen till systrarna Lisa och Emmy. Läs, gråt och förundras över livet. Jag skulle sammanfatta den med orden sårbar, insiktsfull och tillförsikt.”
marie.ottosson

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny