fbpx

Gui Minhai bjuds in till Bokmässan genom öppet brev

Förläggaren och författaren Gui Minhai.

Bokmässan bjuder in den fängslade svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai till ett seminarium på årets mässa.

Tillsammans med svenska PEN, Svenska Förläggareföreningen och International Publishers Association väljer Bokmässan att bjuda in Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina sedan snart tre år tillbaka, till årets mässa i Göteborg.

Ett seminarium med rubriken ”Välkommen Gui Minhai – om situationen i Kina” kommer arrangeras fredagen den 28 september kl. 16.20. Deltagande är Angela Gui, student och dotter till Gui Minhai, Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN, Svante Weyler, förläggare, Jojje Olsson, journalist, författare och Kinakännare (som har skrivit boken De kidnappade kinasvenskarna om bland annat Gui Minhai), Kristenn Einarsson, ordförande International Publishers Association samt Elisabeth Åsbrink, journalist och författare. Samtalet inleds av Frida Edman, Bokmässan.

Under seminariet kommer  en stol finnas reserverad för Gui Minhai, som symbol för att han har berövats sin frihet. Gui Minhai bjuds in personligen att delta i seminariet, och inbjudan är både publicerad i DN som ett öppet brev, samt skickad till svenska ambassaden i Kina, svenska utrikesdepartementet och kinesiska ambassaden i Stockholm.

ANNONS

– Det är en personligt ställd inbjudan som vi valt att göra officiell för att rikta ljuset på en ytterst allvarlig fråga: en svensk förläggare sitter fängslad på grund av sin publicering och på oklara grunder – vad kan och bör vi göra åt det? Bokmässan har en lång tradition av att uppmärksamma förföljda författare, förläggare och journalister. Att bjuda in Gui Minhai känns mycket angeläget, säger Frida Edman, mässansvarig Bokmässan.

Gui Minhai har varit frihetsberövad sedan oktober 2015. Tidigare i år tilldelades han Prix Voltaire av International Publishers Association.

Den officiella inbjudan kan läsas här.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny