Omlagsformgivaren Niklas Lindblad semestrar med dottern Yrsa.

Sommartuggare 2018: Niklas Lindblad

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Niklas Lindblad är formgivare och designar både bokomslag och inlagor. Här får vi veta hur det går till när en omslagsmakare (som i jobbet får läsa många halvfärdiga manus) själv väljer böcker att läsa på fritiden.

Text: Niklas Lindblad


ANNONS


I mitt jobb som bokomslagsformgivare läser jag väldigt mycket, dock aldrig böcker jag väljer själv och böckerna hinner jag nästan aldrig läsa ut och de är sällan färdigredigerade när jag läser dem heller. Det gör att jag ser fram emot sommaren som en period då jag kan läsa böcker som jag väljer själv och som dessutom är helt färdiga, slutkorrade och tryckta. Hur väljer jag då vilka böcker jag ska läsa, går jag på omslaget, baksidestexten eller recensionerna?

I sommar har jag läst Blå av Maja Lunde, en författare jag lärde känna genom boken Binas historia som jag läste i julas (julen är en annan av mina ”egenläsperioder”). Binas historia gav sån mersmak att jag blev glad när jag såg att Lunde kommit ut med en ny bok. Så jag får nog säga att jag valde Blå på grund av Binas historia … men varför valde jag Binas historia? Jo, på bokmässan för några år sen snubblade jag över boken Galen i humlor av Dave Goulson vars omslag jag tyckte så mycket om att jag köpte två ex av boken, ett för att ge bort till min syster som tack för barnvaktshjälpen över mässan och ett ex att läsa själv — en bok med ett så vackert omslag måste vara bra! Och jag älskade Galen i humlor, en helt fantastisk och ganska skrämmande bok om dessa små men ack så viktiga djur. Så tröskeln för att köpa Binas historia var låg. Kristin Lidströms vackra, poetiska omslag till pocketutgåvan gjorde dessutom att boken formligen kastade sig över mig från bokhyllan på Pocketshop. Så Blå valde jag på omslaget, fast egentligen på omslagen till Galen i humlor och Binas historia.

ANNONS

Om jag tittar på andra böcker jag läst av egen fri vilja (och gillat) i år, vad har triggat dessa köp och läsningar?

Den underjordiska järnvägen, Colson Whitehead — omslaget talade till mig.

Expeditionen: min kärlekshistoria, Bea Uusma — Bea Uusmas sommarprat (som jag lyssnade på i vintras) gjorde mig nyfiken på hennes bok och omslaget kändes lockande i dess råa avskalade form.

Ingenjör Andrés luftfärd, Per Olof Sundman — efter Bea Uusmas bok var jag tvingad att läsa mer om Andrés vansinnesresa och då boken dessutom stod i mitt rums bokhylla på Gästis (Lasse Didings ”bokhotell” i Varberg) där jag och min fru bodde en natt var det ett lätt val.

1793, Niklas Natt och Dag — ett bok vars omslag jag gjort själv och läst en bit av innan den var färdig.

Ett blodigt verk, Graeme Macrae Burnet — en till bok jag själv gjort omslaget till och blev fascinerad av innan den var klar.

Steglitsan, Donna Tart — omslaget har kittlat mig i flera år och till slut gav jag efter.

Den som finner, Stephen King — jag läser oftast en King varje sommar … bara för att, fast hans böcker skulle kunna säljas med ett helt blankt omslag, det spelar liksom ingen roll med en så känd författare.


ANNONS


Begravd jätte, Kazuo Ishiguro — omslaget lockade … och kanske till viss del Nobelpriset.

Så omslaget har betydelse, även för mig.

Om gästbloggaren:
Niklas Lindblad, född 1965, äger och driver Mystical Garden Design sedan 2002. Gör sedan 2004 uteslutande bokomslag och bokinlagor och har sedan dess gjort över 2500 bokomslag. Utbildad på Rmi Berghs SOC, 1988-1991 och är bosatt i Norrköping sedan 2013. Firar sommarsemestern på sitt landställe i Södermanland.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

info@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ögonvittnet – en bok om hur illa Kina behandlar etniska minoriteter

En chockerande skildring av en av världens grymmaste regimer – en kvinnas kamp för överlevnad.

De senaste åren har det anlagts över 1 200 koncentrationsläger i Kinas nordvästra provins där man håller personer från de kazakiska och uiguriska minoritetsfolken fängslade. Det kan röra sig om upp emot tre miljoner fångar. Villkoren är omänskliga: hjärntvätt, tortyr, misshandel, våldtäkt och medicinska experiment. Lägren utgör det största systematiska fängslandet av ett enskilt folk sedan Tredje riket.

Sayragul Sauytbay föddes i provinsen och arbetade som läkare innan hon blev utsedd till högre tjänsteman. Hennes liv blev omkullkastat när de kinesiska myndigheterna fängslade henne. Brottet: att vara kazak, en av Kinas etniska minoriteter.

I fängelset tvingades hon arbeta med att undervisa om Kinas språk, kultur och politik. Genom arbetet fick hon tillgång till hemlig information som avslöjade Beijings långsiktiga planer på att underminera både landets minoritetsfolk och demokratier runt om i världen. Efter sin flykt från Kina återförenades hon med sin familj men lever under ständigt hot om repressalier. Detta sällsynta vittnesmål från världens största övervakningsstat avslöjar inte bara den skrämmande omfattningen av Kinas tyranniska ambitioner, utan även motståndskraften och civilkuraget hos en enskild visselblåsare.

Sayragul Sauytbay bor med sin familj i Sverige sedan 2019 och har haft långa intervjutillfällen med journalisten Alexandra Cavelius under arbetet med boken.

(...) Läs hela artikeln »