fbpx

Sommartuggare 2018: Hans-Olov Öberg

Hans-Olov Öberg tillsammans med en del av det bokberg han tänkt bestiga under sommarens läsning. Bakgrundsfoto: iStock.

Hans-Olov Öberg är inte bara författare och förläggare. Han är läsare också. Framförallt sommartid har han höga ambitioner och ska hinna läsa allt som inte hinns med resten av året.

Reading-Summer is coming

Text: Hans-Olov Öberg

Jag tittar på läshögen för sommaren och undrar: Hur förlorade jag egentligen all form av bedömningsförmåga och självbehärskning?

ANNONS

Jakten på syndabockar inleds. Uppväxten och därmed föräldrarna brukar vara ett säkert kort. Samhället kan också anklagas. Det svenska systemet har med saken att göra. Och medierna, såväl de traditionella som de sociala bör fördömas. Allt och alla har samverkat genom hela mitt liv till att skapa det läsmonster vi ser idag.

Det heter ju ”What is worth doing is worth overdoing” och i många sammanhang stämmer det. Emellanåt tror jag att mitt dna liksom konstruerades runt den tesen.

Mitt liv är litteratur i olika former. Jag läser för att njutläsa. Jag läser manus för att eventuellt publicera. Läser om manus fem gånger och redigerar dem. Jag läser för att lära mig att skriva bättre. Ibland läser jag kollegors manus för att vara hygglig. Ofta läser jag bara därför att, jomen alltså, vad tusan … jag är en sådan som läser. Och så har det varit sedan treårsåldern när jag träffades av rikoschetter av grannarnas läsundervisning för sina döttrar inför skolstarten.

ANNONS

Men så var det det här med sommarläsningen. Hela året planeras den. Böcker som plockas upp i olika fyndsammanhang, på bokhandelssafaris i främmande städer, manus som skickas över … ”allt hinns ju med” under sommaren. Ljudbok i bilen, njutmanus i hängmattan, utvärderingsmanus i soffan, redigeringsmanus vid skrivbordet. Lundells nya på muggen. Målet är alltid att läsa sådant som framförallt roar mig. Utan publicistiska baktankar.

Så tittar man som sagt på läslistan. Och i biblioteket. Och i datorns mapp för ”manus på gång” och inser att … jomen, det hinns nog precis. Om vi som i Beppe Wolgers fina text till Monicas Vals får en sommar som ÄR TUSEN ÅR LÅNG och läsningen håller ett visst tempo, vill säga.

Men planen är ändå att vara litet mer egoistisk, att läsa för läsandets skull i första hand. Även en bokförläggare måste ju fylla på med goda böcker som redan är publicerade. Denna sommar får Raymond Chandlers samlade romaner bli det stora projektet. Strölyssningen på svenska författarkollegor framförallt under längre bilresor är ett sidoprojekt. Några härliga manus skall jag jobba med och ett fyrtiotal svenska och utländska skall utvärderas. Därtill har jag en sån där förhoppningsfullt hopkommen charmig liten hög av böcker med blandad fack- och skönlitteratur, biografier, självhjälp, kost och annat, mer drömmande som kanske kan puttas in om … Ja, om sommaren räcker tusen år till, som sagt. Och det regnar hela tiden. Utom när jag läser på stranden.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Vad läser du själv?

Om gästbloggaren:
Hans-Olov Öberg grundade Southside Stories 2001. Han debuterade som läsare i treårsåldern med ”Nya hyss av Emil i Lönnberga” samt den spanska MC-tillverkaren Bultacos senaste katalog. Han debuterade som författare 2001 med ”En gudabenådad bullshitter” – en nyckelroman om hans tidigare liv i finansbranschen. Trots en bakgrund som finansanalytiker från Handelshögskolan, tycker Hans-Olov att ord är roligare än siffror och överväger att en dag starta föreningen ”Ordmissbrukare utan gränser”.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.