ANNONS

Sommartuggare 2018: Hans-Olov Öberg

Hans-Olov Öberg tillsammans med en del av det bokberg han tänkt bestiga under sommarens läsning. Bakgrundsfoto: iStock.

Hans-Olov Öberg är inte bara författare och förläggare. Han är läsare också. Framförallt sommartid har han höga ambitioner och ska hinna läsa allt som inte hinns med resten av året.

Reading-Summer is coming

Text: Hans-Olov Öberg

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Jag tittar på läshögen för sommaren och undrar: Hur förlorade jag egentligen all form av bedömningsförmåga och självbehärskning?

Jakten på syndabockar inleds. Uppväxten och därmed föräldrarna brukar vara ett säkert kort. Samhället kan också anklagas. Det svenska systemet har med saken att göra. Och medierna, såväl de traditionella som de sociala bör fördömas. Allt och alla har samverkat genom hela mitt liv till att skapa det läsmonster vi ser idag.

Det heter ju ”What is worth doing is worth overdoing” och i många sammanhang stämmer det. Emellanåt tror jag att mitt dna liksom konstruerades runt den tesen.

Mitt liv är litteratur i olika former. Jag läser för att njutläsa. Jag läser manus för att eventuellt publicera. Läser om manus fem gånger och redigerar dem. Jag läser för att lära mig att skriva bättre. Ibland läser jag kollegors manus för att vara hygglig. Ofta läser jag bara därför att, jomen alltså, vad tusan … jag är en sådan som läser. Och så har det varit sedan treårsåldern när jag träffades av rikoschetter av grannarnas läsundervisning för sina döttrar inför skolstarten.

ANNONS

Men så var det det här med sommarläsningen. Hela året planeras den. Böcker som plockas upp i olika fyndsammanhang, på bokhandelssafaris i främmande städer, manus som skickas över … ”allt hinns ju med” under sommaren. Ljudbok i bilen, njutmanus i hängmattan, utvärderingsmanus i soffan, redigeringsmanus vid skrivbordet. Lundells nya på muggen. Målet är alltid att läsa sådant som framförallt roar mig. Utan publicistiska baktankar.

Så tittar man som sagt på läslistan. Och i biblioteket. Och i datorns mapp för ”manus på gång” och inser att … jomen, det hinns nog precis. Om vi som i Beppe Wolgers fina text till Monicas Vals får en sommar som ÄR TUSEN ÅR LÅNG och läsningen håller ett visst tempo, vill säga.

Men planen är ändå att vara litet mer egoistisk, att läsa för läsandets skull i första hand. Även en bokförläggare måste ju fylla på med goda böcker som redan är publicerade. Denna sommar får Raymond Chandlers samlade romaner bli det stora projektet. Strölyssningen på svenska författarkollegor framförallt under längre bilresor är ett sidoprojekt. Några härliga manus skall jag jobba med och ett fyrtiotal svenska och utländska skall utvärderas. Därtill har jag en sån där förhoppningsfullt hopkommen charmig liten hög av böcker med blandad fack- och skönlitteratur, biografier, självhjälp, kost och annat, mer drömmande som kanske kan puttas in om … Ja, om sommaren räcker tusen år till, som sagt. Och det regnar hela tiden. Utom när jag läser på stranden.

Vad läser du själv?

Om gästbloggaren:
Hans-Olov Öberg grundade Southside Stories 2001. Han debuterade som läsare i treårsåldern med ”Nya hyss av Emil i Lönnberga” samt den spanska MC-tillverkaren Bultacos senaste katalog. Han debuterade som författare 2001 med ”En gudabenådad bullshitter” – en nyckelroman om hans tidigare liv i finansbranschen. Trots en bakgrund som finansanalytiker från Handelshögskolan, tycker Hans-Olov att ord är roligare än siffror och överväger att en dag starta föreningen ”Ordmissbrukare utan gränser”.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se