ANNONS

Anna Bågstam en av flera utlandssuccéer för Norstedts Agency

Författaren Anna Bågstam. Foto: Elisabeth Ohlson-Wallin

Norstedts Agency har gjort flera intressanta utlandsförsäljningar: Anna Bågstams debutroman är såld till fyra länder, och Johannes Anyurus Augustprisbelönade bok har sålts till USA.

Anna Bågstams Ögonvittnet är det första samarbetet mellan Norstedts och Storytel Original, och den har nyligen släppts både som tryckt bok på Norstedts och som streamad ljudbok på Storytel. Det är Anna Bågstams debutroman, men hon slog igenom redan 2016 med Storytel Original-serien Stockholm Psycho.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Deckaren har blivit uppmärksammad på många håll, och översättningsrättigheterna till tryckt bok är sålda genom preempt till Danmark, Tyskland, Italien och Spanien.

– Vi har flera intressenter, men det gäller att förstå det där med streamad audio/pappersbok ordentligt för sin marknad innan man går in i en deal, säger Linda Altrov Berg på Norstedts Agency, och tillägger att förlagen som köpt rättigheterna ser att det finns synergiefftekter att vänta med Storytels utgivning på deras marknader.

Norstedts Agency har nyligen även sålt Johannes Anyurus De kommer drunkna i sina mödrars tårar till USA och de engelska världsrättigheterna. Det blir det tolfte landet som köper in Augustprisvinnaren. På engelska får boken får titeln The Rabbit Yard.

– Det är många som har läst boken men ingen har förrän nu nappat på de engelska rättigheterna, säger Linda. Vi är dock väldigt glada att det är just Two Lines Press som är intresserade – förläggaren CJ Evans har ett genuint intresse för författarskapet, ämnet och är mycket förtjust i just specifikt denna roman.

ANNONS

Förläggaren CJ Evans säger i ett pressmeddelande att det är bokens komplexitet och medkänsla som gör att den sticker ut, och att han fastnade för bokens språk och ”ofattbart säkert skrivna osäkra karaktärer”.

Enligt Linda Altrov Berg betyder det mycket med en engelsk översättning. Inte alltid ekonomiskt, men många länder tittar på om just förlag från USA och Storbritannien har köpt rättigheterna, innan de ens vågar börja tänka på att köpa rättigheter.

– Nu har vi ju redan en vacker och lång lista av länder och förlag för Anyuru, men jag är säker på att det i och med detta kommer att bli ännu fler, säger Linda Altrov Berg.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se