fbpx

Ölboken som började med en Kickstarter-kampanj är nu nominerad till Gourmand World Cookbook Awards

Boktuggs redaktion håller tummarna för den svenska ölboken!

Det har varit en spännande resa för Jonas Darnell och Peter Eronson. Nästa vecka tävlar deras Beer, Brewing & Bastards i Gourmand World Cookbook Awards i Kina. 

Vi på Boktugg gläds alltid lite extra när det går bra för svenska författare och branschmänniskor utomlands, eftersom det betyder att det går att nå ut även från ett så litet land som Sverige. Senast är det nu Jonas Darnell och Peter Eronson som fått ljuset på sig efter en nominering till Gourmand World Cookbook Awards – ett internationellt pris, som delas ut till bra böcker inom mat- och dryckesgenren. Utmärkelsen grundades 1995 av Edouard Cointreau och delas ut årligen, på olika platser runt om i världen. Sammanlagt har man 70 kategorier och ofta tävlar bidrag från över 200 länder om priserna.

Jonas Darnell är så klart känd i Sverige sedan tidigare, både som serietecknare och driven ölkännare. Vem har inte läst hans Herman Hedning, till exempel, som är en av serierna som Jonas tecknat i många, många år. Han är också upphovsman till densamme. Och han har också tecknat många andra kända namn genom åren, som 91:an.

ANNONS

Vi fick tag på honom för en kort intervju, inför utdelandet av Gourmand World Cookbook Awards nästa vecka, och det första vi undrade var så klart hur det kom sig att han blev tecknare …

– Jag är helt självlärd, och har tecknat sedan jag var 3 år gammal, säger han. Jag tecknade allt möjligt, även serier då och då. Det var naturligt eftersom det var det bild- och berättar-mediet som fanns för oss unga när jag växte upp på 70-talet.

Hans stora idoler som liten var de där stora namnen. De ouppnåeliga, som tecknade obegripligt snyggt, detaljerat och svängigt. Tänk namn som Franquin (Spirou, Gaston), Uderzo (Asterix), Morris (Lucky Luke) och Meziérès (Linda & Valentin).

ANNONS

– För mig är de fortfarande obegripligt ouppnåeliga, säger Jonas. Men jag har ju några år till på mig att lära mig teckna …

Efter att ha tecknat på egen hand under flera år som ung kille försökte han bli publicerad i tidningen Svenska Serier, 16 år gammal. Han skickade in en lång SF-historia, men blev refuserad av Ulf Granberg, som var chefredaktör på Fantomen (och senare blev Jonas chef). Ett par år senare försökte han fuska sig till ett teckningspris i tidningen 91:an. Och blev så klart diskvalificerad. Dock med goda vitsord, får man väl säga, eftersom det ledde till att de ville att han skulle provteckna för 91:an-serien.

– Och ja, det var så jag halkade in i den här branschen, säger han och skrattar. På ett bananskal. Det var 1986.

Gör som 5000+ andra Boktuggläsare ...

... prenumerera på vårt nyhetsbrev (kostnadsfritt). I din mejlbox varje vecka så du inte missar några viktiga nyheter i bokbranschen.

Din epostadress används enbart av Boktugg och delas aldrig med tredje part.

Men hur kom han då fram till idén, om att sammanföra sitt intresse för öl med sin skapelse Herman Hedning?

– Jag har alltid uppskattat både vin och öl, men det var under en resa till Belgien i början på 90-talet som intresset exploderade, säger Jonas. Det var då jag upptäckte hur många olika sorter och smaknyanser begreppet ”öl” kunde innehålla. Numera åker jag runt på ölfestivaler i Sverige och det känns som jag känner halva Bryggerisverige – det är som en stor familj där alla känner alla.

Men från att bara ha ett intresse till att göra en bok på ämnet innebär så klart en bit att vandra. Enligt honom själv var det slumpen som satte stenen i rullning, och resan med boken Beer, Brewing & Bastards fick sin start när han sammanfördes med Peter M. Eronson på en förlagsmiddag.

– Någon sa att vi borde göra en bok tillsammans, säger Jonas. Det var Stefan Lindström på Grenadine förlag. De är ju duktiga på just dryckesböcker. Och sedan hade jag flera år tidigare gjort ett Herman-album med just öltema (Bitter & Kränkt, 2014). Herman Hedning har ju också sitt eget öl, som bryggs tillsammans med Strömsholms Brygghus.

När han sedan träffade Peter på den där middagen kände han direkt att här är någon med ännu mer kunskap, och Peter hade dessutom skrivit flera böcker om öl. Faktum var att han var Sveriges mest lästa författare i ämnet. Kombinationen av de två verkade vara en riktig lyckoträff och de satte igång med sin bok.

Resultatet blev den nu nominerade Beer, Brewing & Bastards, som blandar ölkunskap med serien Herman Hedning på olika sätt, och läsaren både roas och får gedigen information om ölets historia och viktiga ölländer som Belgien, Tyskland och Tjeckien. Här finns allt du behöver veta om öl, på ett lättsamt sätt.

Men resan var förstås inte så enkel, som att de bara skrev en bok som sedan blev utgiven. För att få liv i projektet gjorde de en kampanj på Kickstarter, något som Jonas hade stor erfarenhet av.

– Ja, jag hade gjort ett par Kickstarter-kampanjer med mina egenutgivna Herman-böcker Prekampbrium och Svammelsurium – tjocka och dyra fejkläderinbundna böcker med guldtryck och allt extra lullull som tryckeriet hade. Så jag hade redan en krets som skulle kunna vara intresserade av en sådan här bok. Trots att den är ohyggligt dyr att trycka, räcker det med cirka 500 förbeställda böcker för att det hela ska gå ihop.

Succén på Kickstarter var omedelbar och de fick genast stort stöd. Jonas själv tror att det beror på att han är så pass etablerad som han är, som serietecknare, och att de nådde många av hans läsare på Facebook och Instagram.

– Det viktigaste är att man erbjuder sina ”backare” något extra för att de är med och förverkligar hela projektet, säger Jonas. Jag numrerar varje bok med en ångdriven röd stämpel och ger alla en personlig dedikation, plus en teckning som de får bestämma motivet på själva.

Att de skulle bli nominerade till Gourmand World Cookbook Awards i ölbokskategorin med Beer, Brewing & Bastards var inget de väntade sig och de är fortfarande i lycklig chock över beskedet. Så nu blir det till att åka till Kina i nästa vecka, och sedan ska boken förhoppningsvis vara översatt till engelska innan mässan i Frankfurt i höst. Inget är helt klart än, men de är nära.

– Vinner vi är det fantastiskt, så klart, säger Jonas. Och i så fall tvingar vi ju någon annan att ge ut den på engelska … Inget kan stoppa två skägg med ett VM-guld kring halsen!

Lycka till, säger vi på Boktugg och håller tummarna.

Köpa boken?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.