Håkan Nessers Levande och döda i Winsford kan bli internationell film eller tv-serie

Författaren Håkan Nesser. Foto: Jo Voets

Bonnier Rights har sålt filmrättigheterna till Håkan Nessers roman Levande och döda i Winsford. Flera andra av Nessers romaner är redan under produktion för att bli storfilmer under serienamnet Intrigo.

Håkan Nesser är en av våra mest älskade kriminalförfattare, flerfaldigt prisbelönt och med ett trettiotal titlar i bagaget. Många av hans böcker har filmatiserats på hemmaplan i Sverige, men nu är flera av hans titlar på väg att bli internationella storfilmer.

Senaste nytt är att Artina Films tillsammans med bolaget Desmar har köpt optionen för film/tv-adaption av Levande och döda i Winsford. Producenter blir Michele Marshall och Naomi Despres.

Det engelska omslaget till Levande och döda i Winsford av Håkan Nesser.

Levande och döda i Winsford utspelar sig både i Sverige och i Winsford, Exmoor (sydvästra England), och inspelningen kommer att äga rum i båda länder. Den psykologiska kriminalromanen gavs ut 2013 på Albert Bonniers förlag och släpptes 2015 på engelska av Mantle/Pan Macmillan.

– Vi kunde inte vara gladare för denna spännande utveckling för Håkans hyllade roman, säger Eleonoora Kirk, som tillträdde som agent för både litterära och tv- och filmrättigheter på Bonnier Rights i februari 2018.

Det går bra just nu för Håkan Nesser på den internationella filmscenen. Flera av hans böcker som kretsar kring den fiktiva staden Maardam är redan klara för filmatisering i en trilogi, kallad Initrigo, med Tuva Novotny och Ben Kingsley i huvudrollerna. Trilogin regisseras av Millennium-regissören Daniel Alfredson och den första filmen, Intrigo: Death of an Author, börjar produceras under 2018. I samband med detta släppte Albert Bonniers i december 2017 en samlingsvolym med Nessers berättelser, även den kallad Intrigo.

Håkan Nessers böcker har översatts till fler än 30 språk och sålt med än 20 miljoner exemplar världen över.

Artina Films grundades 2005 och har producerat över ett dussin filmer, däribland Nocturnal Animals, We Need to Talk About Kevin och A Single Man.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL