ANNONS

Johanna Svanborg skriver barnbok med huvudpersoner från sin vuxenthriller

Johanna Svanborg Foto: Patrik C Österberg

Nu dyker poliserna Torsten och Bengan från vuxenthrillern Skalets röda strimma upp i Johanna Svanborgs nya böcker för barn med läs- och skrivsvårigheter. En ny sorts genreöverskridande.

För ungefär två år sedan gjorde gotländska författaren Johanna Svanborg egenutgivarsuccé med sin debut Skalets röda strimma. Nu kommer två nya böcker om poliserna Torsten och Bengt – men som barnböcker.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

– Läsarna har frågat mig många gånger när bok nummer två kommer, säger Johanna som hade planerat att nästa thrillerbok skulle följa direkt på Skalets röda strimma.

– Men så kom livet emellan när vi upptäckte att ett av mina barn har dyslexi och det fick mig att tänka om kring utgivningsordningen.

Redan från början har Johanna haft som plan att ha med samma huvudkaraktärer i böcker skrivna för flera olika åldrar. Som 17-åring gjorde hon ett utkast till Kockobengan och Torsten med borsten – poliserna som i vuxen ålder börjar utreda brott i Skalets röda strimma.

– Som vuxen ville jag först och främst skriva en thriller men min tanke är att man ska kunna följa Torsten och Bengan från barn till vuxen i följden pekbok, barnbok, vuxenthriller, säger Johanna och fortsätter: När jag och min son var på biblioteket och skulle låna böcker hittade han ingen text som han tyckte om. Jag har ju läst det jag skrivit om Kockobengan och Torsten med borsten för mina barn och min son sa ”Mamma jag vill ha en sådan bok som du har gjort, en sådan där jätterolig”.

ANNONS

Sonens önskan gjorde att Johanna tog ett skutt bakåt från mitten på den tidsaxel där Skalets röda strimma tog form. Hon började skriva för barnen medan de vuxna tålmodigt får vänta på den andra boken i thrillerserien.

Fyra pekböcker för de minsta och fyra böcker speciellt skapade för 7-10 åringar med lässvårigheter och diagnoser inom autismspektrat finns med i planen. De två första släpps i maj på Svanborgs Förlag AB.

– Böckerna har ett speciellt upplägg där bild och text mycket tydligt hänger ihop, säger Johanna. Innehåller texten ett svårt ord som till exempel isbjörn så är där också en isbjörn med på bilden. Många barn med dyslexi och även barn med Aspergers Syndrom har läst boken och jag har förhört mig om vad som passat dessa barn vad gäller hur bilderna är utformade, bildernas position i boken, färgen på pappret och vilken storlek på bokstäverna samt mellanrummet mellan raderna. Både logopeder och specialpedagoger här på Gotland har tittat på böckerna och tycker att historierna fungerar jättebra för målgruppen.

I ett nära samarbete med illustratören Silvy Strand har bilderna till boken tagits fram.

– Det är väldigt roligt om jag får säga det själv. Den text jag inte kan skriva kan jag ha i bilden istället. Silvy är jätteduktig och har målat precis som jag ville, säger Johanna.

Illustration från den första boken om Kockobengan och Torsten med borsten. Illustratör: Silvy Strand

Kanske kommer Johannas befintliga läsarkrets höja nyfiket på ögonbrynen när barnböckerna om Torsten och Bengan kommer – åtminstone hoppas Johanna det.

– Det är inte samma kundkategori och jag har hittills varit lite hemlig med det här men det är mycket möjligt, säger Johanna och menar att på så vis kan hela familjen läsa om samma karaktärer.

– Inte minst kanske folk känner att de måste undersöka om jag börjar ta livet av folk i barnböcker, tillägger hon skrattande.

Skalets röda strimma har haft stor framgång på ICA Maxi där den sålts i många större städer runt om i landet. Med lite tur banar det väg även för barnböckerna och nyligen skrev Johanna avtal med Förlagssystem om att de ska lagerhålla böckerna för att de enklare ska kunna köpas in av alla bokhandlare. Tidigare hade hon ett kommissionsavtal, men nu slipper hon packa och skicka böcker.

– Hur många böcker som ska tryckas av Kockobengan och Torsten med borsten har att göra med hur responsen blir kring förhandsbeställningar. Men i ett första läge så kommer det att tryckas några tusen exemplar av både pekboken och av barnboken. Det ska bli spännande att se hur det går när den kommer ut, säger Johanna.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se