På lätt svenska vill Moa Candil göra samhället mer tillgängligt

Med sina böcker vill Moa Candil göra samhället tillgängligt för fler. Bild: Zanna Chanel Nordqvist

Moa Candils två nya böcker Börja plugga och Söka jobb förklarar på ett lättförståeligt sätt hur man hittar rätt i utbildningssystem och arbetsmarknad. Med böckerna vill hon öka tillgängligheten och sänka tröskeln för att komma in i samhället.

Ett grundläggande intresse för demokrati och mänskliga rättigheter är en anledning till att Moa Candil skriver lättlästa böcker för vuxna. Det är inte bara texter från myndigheter som kan vara svåra att förstå, även journalister och många andra skribenter uttrycker sig onödigt krångligt.

– Det handlar om att skapa ett samhälle där alla är med. Vi pratar mycket om tillgänglighet, men då tänker vi mest på hissar och trösklar. Vi glömmer bort att språket också är en tröskel, säger hon.

Med de nya böckerna Börja plugga och Söka jobb vill hon sänka tröskeln till skolvärlden och arbetsmarknaden och berätta hur man skaffar ett jobb, inte bara att man ska göra det.

I Börja plugga förklarar Moa hur skolsystemet fungerar och hur läsaren hittar en lämplig utbildning. I Söka jobb beskriver hon hur det går till att skriva en ansökan och gå på intervju, men också om hur det fungerar med lön, sjukskrivning och pension.

– Det pratas mycket om krav och att folk får skärpa sig och skaffa jobb. Men gör vi allt vi kan för att hjälpa till? Det är viktigt att berätta hur man skaffar ett jobb.

Moa Candil har tidigare varit journalist på 8 sidor som skriver nyheter på lätt svenska. Nu arbetar hon halvtid som litteraturutvecklare på Region Gotland med uppdraget att ”stötta litteraturen som konstform”. Det innebär att hon både ska stötta författare som finns på Gotland och verka för att skrivandet ska nå fler. Erfarenheten av att skriva lättläst litteratur har hon nytta av även i det uppdraget.

– Framförallt tror jag att jag har ett tänk med mig. Vi har till exempel skrivit poesi på SFI. I poesi behöver man verkligen inte ha ett avancerat språk. Det kan vara kortfattat i korta meningar. Skrivande behöver inte vara högtravande, det är mer intressant hur vi kan bjuda in nya grupper i litteraturens värld.

Moa Candil har flera lättlästa böcker på gång, bland annat en bok om Sverige från norr till söder. Även om de flesta lättlästa böcker vänder sig till yngre personer, där det ju finns ett tydligt behov, finns det en utgivning av lättlästa böcker för vuxna på flera förlag. Med det hindrar inte att även andra skribenter kan tänka på hur de formulerar sig. Tillsammans med Bengt Fredrikson har Moa skrivit boken Skriv lättläst – En handbok för dig som vill bli förstådd.

Borde fler tänka på att skriva lättläst?

– Definitivt. Språk är underbart och jag gillar att formulera mig, vända och vrida på ord och meningar. Men vi har mycket att vinna på att göra texter lättare att ta till sig. Jag har haft uppdrag där svåra akademiska texter ska skrivas om så att fler kan förstå och de blir oftast bättre då. Balansen är viktig, det ska inte vara en skolbok. Lättlästa böcker för vuxna ska ha texter som känns vuxna och tar läsaren på allvar.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Moa Candils tips för att skriva lättläst:

  • Skriv kort.
  • Använd konkreta exempel.
  • Välj bort bild- och ordspråk. Ordspråk är otroligt svårt att förstå.
  • Rensa bort kommatecken och sätt punkt i stället.
  • Rensa bort onödig information och ”fluffet”.
  • Be någon i målgruppen, kanske någon yngre/äldre/ny i Sverige, läsa och peka ut var i texten de fastnar. Det kan man lära sig jättemycket på.
Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.