ANNONS

Sherman Alexie tackar nej till litterär utmärkelse efter anklagelser om sextrakasserier

Flera kvinnor har anklagat författaren Sherman Alexie för sexuella trakasserier. Foto: ASU Department of English/Flickr

Den amerikanska barnboksförfattaren Sherman Alexie frånsäger sig ett pris som han tilldelats för sina memoarer. Dessutom skjuts pocketutgåvan av boken upp.

Sherman Alexie är en av de barn- och ungdomsförfattare som har blivit anklagade för sexuella trakasserier de senaste månaderna i USA. Så många som tio kvinnor har enligt radiostationen NPR vittnat om Alexies sexuella närmanden och ovälkomna inviter. Han är ett stort namn inom den amerikanska barnboksvärlden vilket har gett honom en maktposition, menar kvinnorna.

I mitten av februari tilldelades Alexie utmärkelsen American Library Association’s 2018 Andrew Carnegie Medal for Excellence in Nonfiction för sin självbiografiska bok You Don’t Have to Say You Love Me: A Memoir (ej utgiven på svenska). Nu rapporterar Publisher’s Weekly att han frånsäger sig medaljen med anledning av anklagelserna.

American Library Association, ALA, sa till Publisher’s Weekly att Alexies agent har meddelat hans beslut, men det är oklart om författaren själv fattade beslutet på förhand eller om det skedde i samråd med ALA. När Alexie utsågs till vinnare av årets Carnegie-medalj hade kommittén ännu inte fått kännedom om de påstådda trakasserierna.

Vidare har förlaget Hachette Book Group meddelat att de på Alexies egen begäran skjuter upp utgivningen av mjukbandsutgåvan av hans memoarer. De kommer emellertid att fortsätta trycka Alexies andra titlar.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL