ANNONS

Anki Edvinsson debuterar med första boken i deckarserie

Anki Edvinsson Foto: Matthew Phillips

Anki Edvinssons debutroman Lust att döda är en samtida kriminalare om den lilla människan i det stora samhället. 

Efter ett år på Skrivarakademin i Stockholm och med näsan i pågående kriminologistudier bestämde sig Anki Edvinsson för att byta tv-journalistiken mot att skriva deckare. Nu i mars släpps hennes debut Lust att döda som är den första boken i en tänkt deckarserie om polisparet Charlotte och Per.

Lust att döda är en samtidsorienterad thriller med norrländska Umeå som sin scen. Historien tar sin dramatiska början med ett misstänkt terrordåd som blir upptakten till en påföljande serie av brott, allt medan Umeåborna står chockade av sorg. Längs med dådets sidor läggs spåren ut och i dem börjar Charlotte och Per nysta för att ta upp jakten på förövaren.

Anki har nyligen flyttat tillbaka till Stockholm men innan dess bodde hon själv i Umeå under sju år och arbetade som journalist för TV4. Nedläggningen av kanalens verksamhet i staden 2014 blev ett tillfälle för Anki att fundera på vad hon ville göra, och det resulterade minst sagt i en förändring mot det tidigare så utåtriktade arbetet i rutan. Uppväxt i en polisfamilj har hon ett brinnande intresse för kriminologi med sig i blodet och började studera ämnet på universitetet – en utbildning på minst tre år. Under den långa färden mot att kunna arbeta som kriminolog blev deckarskrivandet den ultimata sidosysslan.

– Jag har alltid tyckt om att skriva och skrev små berättelser redan som barn, berättar Anki. Jag vet inte riktigt vad det är som gör det men jag tycker om att skapa känslor med ord. Folk menar att jag som journalist redan kan skriva men att vara författare och journalist liknar inte varandra alls. I journalistiken skrev jag komprimerat och kort, där får inte finnas några lösa trådar och allt måste granskas. När man skriver en deckare är det precis tvärt om.

Kontrasterna mellan att skriva böcker och arbeta på tv är så starka att de nästan står i motsatsförhållande till vartannat. Att gå från att vara synlig för hela allmänheten till att stänga in sig på kammaren för att skriva var en process. Men det finns också gemensamma beröringspunkter för de båda yrkena menar Anki:

– Man måste vara väl förberedd, researcha ordentligt, läsa på och vara disciplinerad, säger hon. När jag skrivit boken har jag haft samma rutiner varje dag – det är inget som går att tumma på, flummar man blir det inget gjort.

I researchen inför Lust att döda har de pågående studierna i kriminologi underlättat arbetet.

– Det har hjälpt mig att förstå varför karaktärerna jag formar gör som de gör, berättar Anki som vid sidan av bokens huvudkaraktärer låter läsaren följa bland andra två unga killar som befinner sig i en negativ spiral och en invandrartjej som försöker ta sig in i det svenska samhället.

– Alla karaktärerna bakas sedan ihop under upptrappningen av historien, fortsätter Anki.

Poliserna Charlotte och Per är två personer med helt olika bakgrund: Charlotte är präglad av en bakgrund på Östermalm och är ytterst socialt korrekt men förbluffande tuff. Per å andra sidan har bott i Umeå under hela sitt liv och arbetar ute i fältet samtidigt som han försöker hålla sin diabetessjukdom i schack.

– Jag hade Charlotte och Pers huvuddrag klara för mig när jag började skriva och har fått lära känna dem efter hand, säger Anki. Det är jättekul att kunna forma dem fritt precis som jag själv vill, och ju mer jag skriver desto mer tycker jag om dem.

Lust att döda

Lust att döda

  • Förlag: North Chapter AB
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-03-14
  • ISBN: 9789188445131

Förutom Charlottes och Pers givna roller i kommande böcker kan det tänkas att fler av de andra karaktärerna dyker upp igen. Anki har skapat dem så att möjligheten finns att de återvänder när och om historien bjuder.

– Av mina testläsare har flera undrat hur det kommer att gå för dem, säger Anki. Känslan för vilka det blir kommer medan man läser och det är inte en dörr jag stänger.

Att hon valde Umeå som skådeplats för brotten var självklart. Med så många bra skildringar av städer som Göteborg och Stockholm menar Anki att hon vill visa läsarna något annat och samtidigt ge en större bild av Norrland som är så mycket mer än skog, snö och kyla. Umeå som stad lämpade sig ypperligt med sin komplexitet och mix av människor:

– Jag kommer utifrån och kan se Umeå med andra ögon än någon som bott här i hela sitt liv, säger Anki. Det är en stad som lever och är full av kultur. Politiskt är den väldigt röd och det gör det intressant att placera Charlotte med sin Östermalmsbakgrund och rötter i en adelsfamilj här. Dessutom finns det runt om Umeå massor av spännande platser som jag har tillgång till att använda i kommande böcker.

Nu väntar en tid av att marknadsföra Lust att döda som tog ett år att skriva vid sidan om heltidsstudierna. Denna terminen har Anki ett studieuppehåll men ska fortsätta plugga till hösten i Stockholm.

– Jag har handlingen till nästa bok klar och har gjort research, säger Anki. Så fort allt annat släpper ska jag börja på den. Med erfarenheterna av att skriva första boken med mig hoppas jag att den ska gå lite fortare att skriva.

Lust att döda

Lust att döda
Författare
Förlag North Chapter AB
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor388
Vikt548 gr
Utgiven2018-03-14
SABHc
ISBN 9789188445131
Ett möjligt terrorattentat i centrala Umeå lamslår den annars så livfulla staden. Parallellt sker ett brutalt mord som förbryllar den lokala poliskåren. Hänger de två händelserna ihop? Hur kan detta ske här? Polisparet Per Berg och Charlotte von Klint utses till att jaga skuggor som inte syns i en stad lamslagen av sorg. I utkanten rör sig också två unga, trasiga män, på väg utför i full fart, och en invandrartjej vars livssituation blir allt svårare att hantera. I detta kriminaldrama finns monster av alla de slag, både väntade och oväntade. Men de drivs alla av lust att döda.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL