fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Pessimistiska manifestet av Torsten Thurén är inte så pessimistiskt som man kan tro

Torsten Thurén Foto: privat

Torsten Thurén resonerar å pessimismens vägnar och gör upp med lyckokulturen i sin nya bok.

Pessimistiska manifestet lyfter författaren Torsten Thurén pessimismen in i nya perspektiv och beskriver draget som ett funktionellt förhållningssätt till livet. Man kan lätt tro att det skulle handla om ett försvarstal för att få gräva ner sig och sitta inaktiv i pessimismens namn medan olyckorna haglar som självuppfyllande profetior.

Men icke. I sitt resonemang skiljer Torsten på två olika sorters pessimism: den gnälliga som är hängiven cynism och martyrskap och den aktiva där man konstaterar hur något är men sedan fortsätter framåt trots eventuellt mörker. Diskussionen är allmän om än personlig och författaren funderar också över hur pessimismen som karaktärsdrag fungerar för en person i en tillvaro översköljd av lyckobudskap.

– Jag vill slå ett slag för att pessimism inte betyder att man är passiv eller deprimerad men att man har rätt till att se livet ur olika perspektiv, säger Torsten. Vi pessimister kan se problem tydligare och uppfattar svårigheter som andra blundar för som till exempel klimat- eller miljöproblem. Jag brukar säga att det inte spelar någon roll om man tycker glaset är halvtomt eller halvfullt så länge man får i sig innehållet.

Det är med en gnutta humor han synar flera av livets allvarsammare aspekter genom pessimismens prisma. Torsten går igenom både livet och döden, människovärdet, etiska principer och politik innan han kan dra slutsatsen att allting kräver sitt mått av flexibilitet – inga principer går att tillämpa konsekvent.

Pessimistiska manifestet

Pessimistiska manifestet

  • Förlag: eddy.se ab
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-02-20
  • ISBN: 9789185333806

Detta må låta vetenskapligt men boken är baserad på hans eget resonemang och friheten att kunna skriva både partiskt och subjektivt till skillnad från de läroböcker han tidigare gjort.

– Det var väldigt roligt att skriva denna boken, säger Torsten och tillägger: Äntligen kunde jag få skriva vad jag tycker och dessutom skapa något som folk läser frivilligt. Det gav mig möjligheten att släppa loss lite och skriva om det som jag tycker är viktigt. Samtidigt var det svårt att inte komma in på generella frågor. Jag gör upp med både utilitarism, dogmatism samt fasta normer. Det jag kom fram till är att man ibland måste tumma på principerna utifrån situationen annars fungerar det inte.

Avsikten med boken är att väcka människors frågor till sig själv om vad de egentligen tycker om saker och ting.

– Det är nyttigt att reda ut, säger Torsten. Själv märkte jag i skrivandet att jag inte alls hade så genomtänkta åsikter som jag trodde. Upprinnelsen till boken började egentligen på en tillställning för många år sedan. På ett bord stod frestande bakelser – till saken hör att jag är diabetiker – och jag betraktade dem en stund innan jag sa ”Ja man lever förhoppningsvis bara en gång” och högg in. Genast sa några människor som stod i närheten ”En gång? Men du vill väl få leva om?” och jag svarade dem ”Nej, det hoppas jag inte jag gör. Jag vill ju inte leva i repris”. Jag började fundera kring om jag varit lycklig och kom fram till att nej det hade jag inte varit, men heller inte olycklig. Ur mitt perspektiv var det viktigare att jag gjort något vettigt och meningsfullt i livet.

Han talar med en ödmjukhet men bestämdhet på rösten. Det finns en respekt för människors olika synvinklar men att höra påståenden om att man ska se livet från den glada sidan gör honom arg.

– Man har rätt att ha olika sätt att se på livet, konstaterar Torsten. Men bara för att man är pessimist så betyder det inte att man måste vara deprimerad. Boken i sig har aldrig haft som syfte att vara gravallvarlig och jag tycker den är rolig på sina ställen. Jag hoppas att alla ska vilja läsa den och det är roligt om folk känner igen sig. Och jag avslutar med samma manifest som jag gör i boken: Pessimister i alla länder, kämpa på.

 

Pessimistiska manifestet

Pessimistiska manifestet
Författare
Förlag eddy.se ab
GenrePsykologi
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor168
Vikt250 gr
Utgiven2018-02-20
ISBN 9789185333806
Optimisten säger: Vi lever i den bästa av världar. Pessimisten svarar: Just det!Torsten Thurén försvarar pessimismen som livshållning och karaktärsdrag och gör upp med den rådande lyckofilosofin, som han anser har fått för stort utrymme i samhället. Men han tvingas samtidigt erkänna att ett problem med att vara pessimist är att man inte ens kan glädjas när man får rätt.Torsten Thurén är docent i journalistik, licentiat i historia och författare till en rad böcker. I ”Pessimistiska Manifestet” varvar han personliga reflexioner med hänvisningar till andra författare, filosofier och teorier.Ur innehållet: • Att engagera sig i samhällsfrågor med en pessimistisk grundinställning. • Pessimistisk etik – är allt tillåtet? • Var det tråkigt till och med i paradiset? • Vad är pessimistisk politik?”Det går inte att ’bota’ pessimism med uppmuntrande tillrop om att se livet från den ljusa sidan,” skriver Torsten Thurén, som för egen del finner sig väl tillrätta i sitt pessimistiska liv. Inte minst därför är Pessimistiska Manifestet en given presentbok till bekantskapskretsens pessimist. Den är dessutom en intressant och vindlande vandring genom olika filosofiska och ideologiska uppfattningar.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny