Youtube-serien ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” vill fylla lucka

Författaren Peo Bengtsson, bokbloggaren Pernilla Wellrath och författaren Alex Haridi är med i det fjärde avsnittet a Youtube-serien "Vad vi pratar om när vi pratar om böcker."

I det nya bokprogrammet ”Vad vi pratar om när vi pratar om böcker” samlas författare och bloggare för att diskutera allt som har med böcker att göra. 

Varannan torsdag läggs ett nytt avsnitt upp på Youtube där panelen bland annat diskuterar böcker de gillar och inte gillar, ger boktips och delar med sig av böcker de är nyfikna på att läsa. Bokfilm, som är en del av Concept Media Sthlm, producerar programmet, och teamet består av Daniel Svärd, Gabriella Lundgren och John Berglund.

– I vårt bokprogram träffas några författare, bokbloggare och booktubers på ett antikvariat för att diskutera en huvudbok som de precis har läst. Dessutom lyfter vi olika ämnen som vi tycker är intressanta, som exempelvis vad som är ett bra/dåligt bokomslag, skämsböcker, vilken litterär karaktär man vill vara och allt annat man pratar om när man pratar om böcker. Urvalet av huvudboken har hittills varit utifrån genrerna svensk roman, spänningsroman, ungdom, utländsk roman, sakprosa och serieroman, säger programmets grundare Daniel Svärd.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Panelen består av sex personer där tre är med i varje avsnitt: författarna Alex Haridi, Anna Bågstam Rydelius, Peo Bengtsson, Jenny Jacobsson, bokbloggaren Pernilla Wellrath och booktubern Rasmus Klamas. Idén till programmet har växt fram under en lång tid.

– Vi kommer från tv-branschen och känner att det där och även i tidningar har blivit tightare med plats när det skärs ner på både tider och utrymme för exempelvis bokrecensioner. Ofta är det samma böcker och författare som syns och böckerna är bara aktuella under en väldigt kort tid. I sociala medier finns inte de begränsningarna utan vem som helst kan prata och skriva om sina intressen. Det finns redan flera intressanta poddar som diskuterar böcker från olika perspektiv och på Instagram läggs det upp vackra bilder på bokomslag. Men det kändes ändå som att det fanns ett utrymme mellan de mer traditionella programmen som Babel och Lundströms bokradio och just Instagramflödet, ett utrymme där man kan prata om böcker och läsandet på ett avslappnat och inkluderande sätt, säger Daniel.

Det var på Bokmässan i Göteborg som Daniel såg några av de medverkande som han kände skulle passa bra i programmet, och både de medverkande och bokförlagen var mycket positiva. Att göra programmet i rörlig bild kändes naturligt eftersom det är Bokfilms bakgrund och det medium Daniel gillar bäst. Han tycker att bokbranschen överlag känns positiv, där man inte jobbar för att tjäna stora pengar utan främst för att man älskar böcker.

– Jag ville på något sätt hitta ett projekt som är lustfyllt och just kunna kombinera intresset för böcker och förlagsbranschen och det jag arbetar med, att filma och redigera. Göra det småskaligt, nära och äkta, och när jag gick omkring på Alfa antikvariat och tittade på gamla böcker så kände jag att det var dags. De var positiva och vänliga nog att låna ut ett hörn i sin avdelning för konstböcker där vi kan sitta och skratta och prata bort några timmar på böcker medan vi samtidigt spelar in vårt program.

Hittills har sex avsnitt spelats in, och det fjärde avsnittet släpps idag. I de kommande avsnitten diskuteras bland annat boken Prepping, skämsböcker, serieromanen Nya Norrland och boken Stanna hos mig.

– Det blir fortsatt glad stämning med mycket skratt och intressanta boktips. Det avslöjas också vem som hatar naturen, vad vi har på våra väggar och varför man som sextonåring väljer att jobba på ett slakteri. Vi har fått bra respons på vårt program och vi själva tycker att det har varit så roligt som vi hoppades, så nu håller vi på och planerar för avsnitt 7-12 som kommer att rulla på under våren.

Här kan du se fjärde avsnittet i serien:

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

fanny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.