Gunnel Ryner och Lena Skogholm peppar varandra till succé som författare

Gunnel Ryner (foto: Satu Knape) och Lena Skogholm (foto: privat)

På tre månader har egenutgivaren Gunnel Ryners andra bok sålt i fler än 4 000 exemplar – en framgång hon själv menar varit omöjlig utan generöst stöd från omgivningen och framförallt författarkollegan och bästa vännen Lena Skogholm.

På vägen till framgång är ensam sällan stark. Det är författarkollegorna tillika bästa vännerna Gunnel Ryner och Lena Skogholm rörande överens om och dessutom levande bevis på. De arbetar båda inom det beteendevetenskapliga området och delar med sig av sina kunskaper i böcker, föreläsningar och workshops.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Just nu ligger de tätt följda av varandra i toppen på Bokus lista med sina respektive böcker Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv och Bemötandekoden – Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv. Det stora intresset från läsarna menar både Lena och Gunnel är en konsekvens av människans tusenåriga nyfikenhet på hur vi ska leva för att må som allra bäst.

– Det är inget nytt fenomen att vi funderar över livet och oss själva och är nyfikna på hur vi fungerar, säger Gunnel. Jag tror människor i alla tider har velat veta hur man ska göra för att få ett så bra liv och arbetsliv som möjligt. Redan de gamla grekerna och stora filosoferna pratade om dessa frågor.

– Tidigare var kyrkan och prästen rättesnören för hur vi skulle bete oss, men vi lever i ett sekulariserat samhälle där kyrkan inte har så mycket att göra med människors vardagsliv, säger Lena. Sverige ligger i topp bland de individcentrerade kulturerna och vi är snabba på att ta till oss nya saker. Det i kombination med rapporter och statistik som visar på att psykisk ohälsa är den främsta sjukskrivningsorsaken tror jag gör att vi blir väldigt benägna att försöka ta reda på hur vi ska leva våra liv för att må bra.

Gunnel jublade när hon en dag upptäckte både sin egen och vännen Lenas böcker i toppen på Bokus.

Den lata vägen till ett fantastiskt liv – och arbetsliv kom ut i oktober 2017. Det är Gunnels andra bok men den första helt egenutgivna. I förra veckan firade hon framgångarna hittills – över 4 000 sålda exemplar – med ett inlägg på Facebook där hon hyllade Lena och deras fina samarbete. ”Hurra! Idag ligger min bok på 1:a plats på Bokustoppen. Och roligast av allt är att jag har sällskap av min bästa vän Lena Skogholm som ligger på 2:a plats. Utan Lena hade jag förmodligen aldrig hamnat på topplistan eller sålt så bra…..”

– Vi hänger med varandra på topplistan, säger Lena med ett leende i rösten. Här finns ingen konkurrens, man blir lika glad hur vi än är placerade. Vi har blivit bästa vänner genom det som började som ett samarbete och jag är så fantastiskt glad för att jag har Gunnel.

– Det är ett ensamarbete att skriva, säger Gunnel. Jag jobbar bäst själv men vill ha människor att bolla med och inspireras av och därför är Lena så otroligt värdefull, jag kan bara lyfta luren om vad som helst så är hon där.

Gunnel och Lena möttes genom Talarföreningen för tre år sedan och upptäckte snart att de ofta rörde sig i samma sfär och på samma typer av evenemang. Sakta växte kontakten och samarbetet som skulle komma att landa i en stark vänskap.

– Vi hjälper varandra med skrivande, marknadsföring och upplägg inför föreläsningar men det kan också handla om saker som formgivning av ett omslag eller kontakt med en kund, berättar Gunnel.

Hennes succébok kretsar kring hur vår yttre och inre miljö påverkar både vad vi gör och hur vi mår. Det handlar om den fysiska omgivningen runt oss men också relationer, ekonomi, natur, idéer och influenser, kroppen och själen.

– Allt påverkar dig, säger Gunnel. Vi smittas av miljöer och människor och våra beteenden styrs av hur vår miljö är utformad. Det hjälper oss att vara i ett bra sammanhang med människor omkring oss som är stöttande. Det kan vara kollegor, författare eller vänner – det finns flera ställen man kan vända sig till.

Vänskapen och den kollegiala kontakten som Gunnel har tillsammans med Lena blir ett både konkret och gott exempel på det Gunnel själv beskriver i boken.

– Man kan säga att vi är varandras arbetsmiljö, skrattar Lena. När jag läste Gunnels första bok Släng problemglasögonen – starta en positiv revolution! kände jag att vi delar många tankar och värderingar. Det var också Gunnel som i sin tur fick korrekturläsa min bok när den kom för ett år sedan.

Även om de rör sig inom samma genre och brinner för samma intresseområde skiljer sig deras böcker åt, infallsvinklar och ämne är olika även om syftena liknar varandra.

– Vi skriver ur olika perspektiv – min bok handlar om bemötande medan Gunnels är gjord ur ett miljöperspektiv, säger Lena. Bemötandekoden – Konsten att förstå sig på människor och få ett bättre (arbets)liv bygger på vad hjärnforskningen kommit fram till om hur vi fungerar och hur vi i nästa steg kan använda detta i vardagen. Det ger en högre medvetenhet om hur man kan göra.

Kanske är det deras egen generösa inställning till tillvaron som gör att de återkommande hamnat i sammanhang med likasinnade personer under sitt arbete med böckerna, och vare sig Lena eller Gunnel har upplevt konkurrens i de större författarkretsar de befinner sig i. Lena pratar om att vara avundsfrisk som en förmåga att glädjas med andras framgång samtidigt som man blir peppad att våga och kunna mer.

– Då blir det en sporre att höra om andra personer som lyckas, säger Lena och inflikar hur trygg en kontakt av den sorten som hon har med Gunnel är: Det är så bra att få stöd på flera sätt och känna att vi vill varandra väl.

– Jag vet inte om alla andra delar med sig generöst av tips och idéer men jag vet att jag vill göra det, säger Gunnel. Lena fungerar likadant och därför klickar vi så bra.

Bollplank i vardagen likväl som en sos-telefon att grabba tag i när ljuset i tunneln inte lyser tillräckligt starkt är uppenbarligen lika viktigt att ha som att själv vara. Men hur ska man gå till väga om man känner sig lite lagom villrådig inom nätverkandets konst?

– Jag tänker ”Gräv där du står”, säger Lena. Leta inom dig själv och ställ frågor till dig själv om vilket som är ditt mål. Ju klarare du blir med dig själv desto lättare är det att hitta rätt sammanhang. Har du letat efter din egen röda tråd blir du tydligare i dina frågeställningar för andra.

Är vi i största allmänhet lite för försiktiga både med att ge och ta emot rosande ord och komplimanger?
– Jag tror rent generellt att vi är blyga med att både lyfta oss själva och andra eftersom vi är så rädda för skryt och jantelagen, säger Lena. Och då väljer man istället att vara tyst vilket är jättesynd. När jag hade sålt i 20 000 exemplar – vilket var en magisk gräns som jag aldrig hade kunnat drömma om från början – skrev jag om det i författargruppen på Facebook. Ändå var jag tveksam innan, hur skulle folk uppfatta det? Men Gunnel menade att det kan ju tvärtom bli inspirerande för människor att läsa om det, så med henne som hejarklack vågade jag.

Det går en tunn linje där jantelagen upphör och en handling istället blir en inspirerande injektion – allt det som går om intet när vi inte vågar dela med oss. Facebookinlägget som Lena skrev fick en rungande positiv respons och stödjer Gunnels tes om att vi boostar varandra till framgång genom att dela med oss av erfarenheter och kunskap.

– För mig är det viktigt att ha folk runt mig som jag kan inspireras och lära mig av, säger Gunnel. Man hittar nya vägar genom andra och genom att ha förebilder att titta på. Det behöver inte vara avlägsna idoler utan kan vara något i personligheten hos en nära vän till exempel. Och det handlar mer om hur någon väljer att göra än om att någon har lyckats – en del personer kan vara förebilder för att de har kunskap inom ett visst område.

– Det är lätt att vi blandar ihop vår dröm, det vi tycker så mycket om att göra med vilket resultat det kommer att bli av det, fortsätter Lena. Det kan bli hämmande för oss och lägga krokben på vår dröm. Vi får följa vår dröm och göra det vi kan med det vi har. Vilket resultatet blir är en annan sak.

… och summa summarum?

Gunnel: Det viktiga är att se till att omge dig av människor som du inspireras och lyfts av och vara likadan själv.

Lena: Var den förändring du vill se i situationen. Du är kaptenen på din livsskuta, om inte du står vid rodret går autopiloten in och då blir det som det blir. Ta kommandot – vi har alla så mycket mer makt i våra händer än vi någonsin tror, vi måste bara få syn på det.

Gunnel: Och fundera på i vilken sjö eller i vilket hav du vill ha ditt skepp. Går du på grund om och om igen kanske du ska fundera på att byta farvatten.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.

Tre familjers vardagsliv och reflektioner på ett krig i Europa.

Boken ”Utan ord ingen mening” skildrar tre familjers vardagsliv och deras reflektioner på det nya världsläget. Deras frustation riktar sig mot Putin, hur han från ett rikt och i stort sätt relativt gott förhållande med västvärlden raserar Rysslands kommunikation med Europa och USA genom sitt anfallskrig mot Ukraina.

En balansgång i ondska

Anne Agardhs ”Med slavar i lasten” är en historisk roman baserat på ett verkligt livsöde; en svensk man som var slavhandlare på 1700-talet.

För tjugo år sedan ville Anne Agardh veta mer om sin släkt.