Så hög moms har digitala och fysiska böcker i de europeiska länderna

Momsen på böcker skiljer sig mycket åt i olika europeiska länder - både på fysiska och digitala böcker. Så här såg det ut i januari 2018.

Den svenska bokmomsen är 6 procent – men 25 procent på digitala böcker. Det finns andra länder i Europa med lägre eller ingen moms på eböcker och andra format. Vi har listan.

– Vi hoppas verkligen att det politiska dödläget som undanhåller förslaget kommer att lösas snart, eftersom det verkligen är hög tid att denna mycket positiva lagstiftning antas, säger Enrico Turin, vice ordförande i Federation of European Publishers (FEP).

De europeiska förläggareföreningarna, däribland den svenska, jobbar aktivt med lobbyarbete för att påverka alla politiker inom EU. Just nu blockeras ett beslut om digitalmomsen av oenigheter mellan Tjeckien och Frankrike som egentligen inte är kopplade till den sänkta digitalmomsen.

FEP har gjort en sammanställning av aktuella momssatser i sina medlemsländer (varav en del alltså inte är EU-länder och därmed kan sätta sin moms hur de vill).

Aktuella momssatser på böcker i olika format samt ordinarie moms för europeiska länder som är medlemmar i FEP.

Undantag: Estland har 9 procent endast på vissa textböcker. Sverige, Malta och Tyskland tillämpar lägre moms på fysiska ljudböcker. Polen, Portugal och Bulgarien har vissa begränsningar och villkor för att få lägre moms på digitala böcker distribuerade på fysisk media (oftast CD).

Litauen planerar att höja sin standardmoms till 23 procent någon gång i framtiden. Holland tänker höja den reducerade momsen till 9 procent under 2019. Polen däremot tänker sänka sin standardmoms till 22 procent i framtiden. Island tänker sänka vanlig moms till 22,5 procent och sänka momsen på alla böcker till noll under 2018. Italien däremot ska höja sin ordinarie momstaxa i flera steg 2019–2021 då den ska vara lika hög som i Sverige: 25 procent.

(Källa tabell: FEP)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL