fbpx

Så hög moms har digitala och fysiska böcker i de europeiska länderna

Momsen på böcker skiljer sig mycket åt i olika europeiska länder - både på fysiska och digitala böcker. Så här såg det ut i januari 2018.

Den svenska bokmomsen är 6 procent – men 25 procent på digitala böcker. Det finns andra länder i Europa med lägre eller ingen moms på eböcker och andra format. Vi har listan.

– Vi hoppas verkligen att det politiska dödläget som undanhåller förslaget kommer att lösas snart, eftersom det verkligen är hög tid att denna mycket positiva lagstiftning antas, säger Enrico Turin, vice ordförande i Federation of European Publishers (FEP).

De europeiska förläggareföreningarna, däribland den svenska, jobbar aktivt med lobbyarbete för att påverka alla politiker inom EU. Just nu blockeras ett beslut om digitalmomsen av oenigheter mellan Tjeckien och Frankrike som egentligen inte är kopplade till den sänkta digitalmomsen.

FEP har gjort en sammanställning av aktuella momssatser i sina medlemsländer (varav en del alltså inte är EU-länder och därmed kan sätta sin moms hur de vill).

ANNONS
Aktuella momssatser på böcker i olika format samt ordinarie moms för europeiska länder som är medlemmar i FEP.

Undantag: Estland har 9 procent endast på vissa textböcker. Sverige, Malta och Tyskland tillämpar lägre moms på fysiska ljudböcker. Polen, Portugal och Bulgarien har vissa begränsningar och villkor för att få lägre moms på digitala böcker distribuerade på fysisk media (oftast CD).

Litauen planerar att höja sin standardmoms till 23 procent någon gång i framtiden. Holland tänker höja den reducerade momsen till 9 procent under 2019. Polen däremot tänker sänka sin standardmoms till 22 procent i framtiden. Island tänker sänka vanlig moms till 22,5 procent och sänka momsen på alla böcker till noll under 2018. Italien däremot ska höja sin ordinarie momstaxa i flera steg 2019–2021 då den ska vara lika hög som i Sverige: 25 procent.

(Källa tabell: FEP)

ANNONS

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.