fbpx

Sänkt moms på digitala böcker fast i dödläge mellan Tjeckien och Frankrike

Kristina Ahlinder, VD Förläggareföreningen. Foto: Charlie Bennet

Medan Tjeckien blockerar EU-beslutet om sänkt moms på digitala böcker behåller Frankrike sin lägre moms på 5,5 procent och Norge tänker sänka till 0 procent. På Svenska Förläggareföreningen är man frustrerade.

– Det har blivit ett dödläge efter att Tjeckien röstade nej till sänkt moms på digitala publikationer, däribland böcker. Bakom låg en oenighet med Frankrike i en helt annan EU-fråga. Vi och andra förläggareföreningar inom FEP (Federation of European Publishers) ligger nu på Frankrike – och Tjeckien – för att de ska lösa knuten, säger Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggareföreningen som jobbat med bokmoms i olika former sedan slutet av 1990-talet och på senare år specifikt digitalmomsen.

På den svenska marknaden gäller sänkt bokmoms (6 procent) på tryckta böcker och numera även för ljudböcker i fysiskt format. För digitalt distribuerade böcker gäller däremot 25 procent moms. Det är till och med så absurt att en ljudbok i MP3-format som säljs på en CD-skiva har 6 procent moms medan exakt samma filer som säljs via nedladdning åläggs 25 procent.

Det som nu diskuteras är att EU ska tillåta medlemsländer att sänka momsen på digitala publikationer (böcker, tidningar). Inget krav, utan det är upp till respektive medlemsland att besluta om det.

ANNONS

Tjeckien sänkte beslut om sänkt digitalmoms

När frågan diskuterades i somras förväntade sig alla ett positivt besked – men då valde Tjeckien alltså att rösta nej och blockera hela processen. Samtidigt har Frankrike redan sänkt eboksmomsen till 5,5 procent och hotas därför av EU-kommissionen med ett vite för att de bryter mot de gällande reglerna. Luxemburg höjde sin moms när EU satte press. Nyligen meddelade norska politiker att de vill sänka eboksmomsen till 0 procent i Norge och ett annat icke EU-land, Schweiz, sänkte 1 januari 2018 sin eboksmoms till 2,5 procent.

LÄS ÄVEN: Så här hög/låg moms har böcker i olika europeiska länder

Frågan är om det påverkar möjligheterna för EU-länder som Sverige att Norge sänker eboksmomsen?

– Formellt har det ju ingen inverkan eftersom Norge inte är med i EU, men självklart har det ändå betydelse. Norge kan för den digitala bokbranschen fatta detta viktiga beslut och genomföra det direkt, vilket förstås påverkar marknadens alla aktörer på ett påtagligt och positivt sätt – förutom att det tydligt visar att man i Norge ser den digitala boken som ett bokformat bland andra. Islands kulturminister har väl också uttalat sig för att ta bort bokmomsen? Såklart ska Sverige också vara bland de bokmomsmoderna länderna, säger Kristina Ahlinder.

Beslutet måste tas i ECOFIN och under hösten har de haft flera möten – men varken 7 november eller 5 december togs frågan upp. Förläggareföreningen har dock inte suttit passiv.

– Vi håller fortsatt kontakt med Sveriges ständiga representation i Bryssel, Finansdepartementet och Kulturdepartementet. Den 29 november träffade jag tre av Sveriges EU-parlamentariker i Bryssel och tog då upp momsfrågan. Vi har skrivit brev till Frankrikes kulturminister, mejl till den Tjeckiska ständiga representationen och finansdepartement samt Estlands finansdepartement, regeringskansli och ständiga representation eftersom de var ordförandeland under hösten 2017. Nu riktar vi in oss på Bulgarien som är ordförandeland första halvåret 2018, säger Kristina Ahlinder.

Möten i ECOFIN äger under våren rum den 23/1, 20/2, 13/3 och 27/4. Fyra tillfällen då vi kan hoppas att frågan kommer upp. Men det är Frankrike och Tjeckien som måste komma överens. Och Frankrike har ingen brådska.

ANNONS

– Det blir ett bekymmersamt läge när alla bara väntar. Det är verkligen absurt att det ska vara olika moms på olika format av samma bok, säger Kristina Ahlinder.

Ökad digital försäljning gör lägre eboksmoms viktigare

Det blir dessutom en allt viktigare fråga för förlagen, nätbokhandlarna och inte minst streamingtjänsterna. För några år sedan handlade det om en begränsad del av försäljningen som var digital men när nu bara streaming närmar sig 500 Mkr och förlagen börjar tala om att 20–40 procent av bokförsäljningen är digital så ”stjäl” den högre momsen pengar som kunde stannat i bokbranschen, antingen via högre marginaler eller ökad försäljning.

– Jag tycker nog att intresset för eboksmomsen har varit stort länge. Men visst är det så att fler uppmärksammar det när den digitala försäljningens andel ökar. Sänkt och likvärdig moms på strömmande och nedladdningsbara böcker är den pusselbit vi väntar på, säger Kristina Ahlinder.

Berättelsen om EU och eboksmomsen verkar ha fler kapitel än en Dan Brown-roman. Och nästan lika många osannolika vändningar. Nu längtar alla i bokbranschen på sista kapitlet i denna tegelsten och hoppas att upplösningen faktiskt blir sänkt digitalmoms. Och inte bara ännu en cliffhanger.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny