fbpx

Julkalender 2017 – lucka 13: Dorotea Bromberg

Dorotea vet när hon har hittat ett riktigt bra manus. Fotograf: Casia Bromberg

Förläggaren Dorotea Bromberg har precis fyllt 65 år och ger oss ett par fina julklappstips, men vi passar också på att fråga om hur de arbetar på förlaget.

Det vi på Boktugg först och främst undrar är naturligtvis hur en proffsläsare som Dorotea vet när ett manus är helt rätt för just deras förlag. Hur vet man när en text är fantastisk?

– När det gäller skönlitteratur går det inte att överse språket. Det är så viktigt, liksom att texten väcker något som gör att man vill läsa vidare. När det gäller sakprosa är förstås språk och tilltal också viktigt, men här spelar själva ämnet faktiskt en större roll. Man pratar ibland om magkänsla. Oftast handlar det om erfarenhet och kunskap, samt en känsla för marknaden. Sedan är vi förstås alltid nyfikna och vill upptäcka nytt.

ANNONS

Dorotea berättar också om den uppsluppna stämningen som kan infinna sig på förlaget när ett bra manus kommit in. Då läser flera av dem på en gång. De vet att dagens författare skickar till flera förlag samtidigt så det gäller att vara snabb.

– Vi tar alltid en initial kontakt för att se så att manuset inte är antaget någon annanstans, säger Dorotea. Om vi sedan antar manuset, så ringer vi upp igen. Det brukar bli väldigt glada samtal.

När det gäller den utländska marknaden är det främst genom löpande kontakter och mässor som man hittar nya romaner, men ibland vaskas det fram guldkorn även via  branschtidningar och poddar. Det gäller att vara på alerten.

ANNONS

Inför årets jul har Dorotea också ett par tips på aktuella böcker.

– Ett absolut måste från oss är Arundhati Roys magiska och färgsprakande ”Den yttersta lyckans ministerium”. Alla som älskat ”De små tingens gud” har en riktig läsfest att se fram emot. Och så kan jag varmt rekommendera Marianne Lindberg de Geers självbiografiska roman ”På drift”. Aldrig har jag kunnat ana att hon kan skriva så bra och berätta så gripande om svenska 60-talet.

Hon nämner också årets roman av Majgull Axelsson, som heter ”Ditt liv och mitt”. Det är en stark historia om en dysfunktionell familj med sina skrämmande hemligheter och om det svenska folkhemmets värsta skamfläckar.

Köpa böckerna

Den yttersta lyckans ministerium

Den yttersta lyckans ministerium

 • Förlag: Brombergs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-08-11
 • ISBN: 9789173378826
Ditt liv och mitt

Ditt liv och mitt

 • Förlag: Brombergs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-04-11
 • ISBN: 9789173378475
På drift

På drift

 • Förlag: Brombergs
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-07-24
 • ISBN: 9789173377287
De små tingens gud

De små tingens gud

 • Förlag: Brombergs
 • Format: Pocket
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-05-16
 • ISBN: 9789173376648


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Stäng meny